2011. április 30., szombat

Rio

-Mit néztetek? - kérdezte anyukám, amikor feltrappoltunk ma délben ebédelni a 4 gyerekkel (Eszterék unokatesóival, Vikivel és Dénivel).
-Riótháromdében! - hadarta Emma.
Aztán persze elmagyaráztam, hogy a Rio című filmet néztük meg 3D-ben :) Még nem sokszor megyünk velük moziba, pedig már nagyon szeretik. Emlékszem, először a Nagyon vadon című filmet akartuk megnézni Eszterrel és Vikivel, amikor talán 3-4 évesek lehettek (most megnéztem, 2006 novemberében mutatták be a filmet, Eszter 2003 májusban született), a felénél ki kellett jönni, hosszú volt egy ilyen másfél óra körüli film. Ilyen gond már nincs, sőt, most először próbálták a 3D verziót szemüveggel és persze almalé és kukorica, teljes a feeling!
Nekem is tetszett, szerintem a jobbak (Verdák, Jégkorszak, Madagaszkár, Toy Story stb.) közé tartozik, amúgy a bemutatókban láttuk, hogy nyáron jön a Verdák 2!
Utána játékbolt, Bálintnak választottunk "alvókát". Emmának van ilyen, egy teknős, úgy hívja Nonosz. Szülinapjára (azaz amikor született, 2005-ben) kapta, azóta megvan, a haja már kikopott (tudom, teknős), színe is megfakult, de nagyon ragaszkodik hozzá. Vissza kellett már fordulnunk érte kilométerekről ha otthon maradt, a János-hegyre is visszacaplatni a turistaösvényen ha elhagyta, szóval egy kincs. Nonosz keresésével szerintem már napokat töltöttem az elmúlt bő 5 évben. Drága játék :)

2011. április 29., péntek

termékelhelyezés filmekben

Valamiért azt gondoltam, ez viszonylag új dolog, azaz a 90-es évektől divat. Hát nem, csak korábban nem másztak annyira az arcunkba. A Boston.com-on (a képes válogatásaiért szoktam ide klikkelni) van egy válogatás:
-Aston Martinok a James Bond filmekben. Brosnan BMW-vel járt, majd Craig megint Astonnal. Amúgy a filmek részei nem a történések kronológiai sorrendjében vannak, például a Casino Royale-ban (Craig első Bond szerepe) Bondot épp előléptetik 007-es ügynökké.
-Vespa a Római vakációban. A forgatókönyvben szerintem csak annyi volt: robogó. Rómában ez egyértelmű volt akkoriban.
-Szombat esti láz: az egész film :)
-Tom Hanks-nek volt már Wilson a legjobb barátja és Dr. Pepper a kedvenc itala.
-A Toy Story-ban az összes játék valós termék, a lányaimnak is a film miatt van meg Rex és Krumplifej (asszonyságostúl!).
-A Herbie-ért nem hiszem, hogy a Volkswagen sokat fizetett volna, Hollywoodnak csak egy tragacsnak kinéző, de szerethető kisautóra volt szüksége. Nincs nagy választék, Mini, Kacsa és Bogár. Amerikában valószínűleg csak az utóbbit ismerték akkoriban.
-A Bullittban pedig egy muscle car kellett, lehetett volna épp Charger vagy Challenger is...
-A Gran Torino a film címe is, nekem amúgy nagyon tetszett (Eastwood öregen is Eastwood). Ha már cím, rémlik valami Marlboro kölyök is...
-A Love Story és a Közösségi háló részben a Harvard campusán játszódik, állítólag kimutatható az egyetemre jelentkezők számának növekedése a film hatására. Pfff, a Mad Max is jó film volt, mégsem vágyom autókázni az ausztrál prériken.
-A Ponyvaregényben Travolta a kocsi kitakarítása után University of California at Santa Cruz Banana Slugs polóban feszít. Ide szerintem csak egy kispolgári hétvégi póló kellett, jó választás :)

2011. április 28., csütörtök

korkülönbség

Először is, frissítettem a családi fotó albumot a honlapomon: www.lore.hu
Amikor Emma 2005-ben megszületett, Eszter már elmúlt két éves. Máig bennem van a kép, ahogy tágra nyílt szemekkel, őszinte érdeklődéssel bambán mosolyog, amikor először meglátta Emmát. Íme:
Izgatottan simogatta és fedezte fel, hogy hogyan is néz ki a valóságban, akihez eddig csak Réka hasában beszélhetett.
Az első alkalommal, amikor a kórházban jártunk, nem lehetett letörölni a vigyort az arcáról:
Kb. ugyanígy van most Emma, végigkutatja Bálint kiskocsiját, mi ez a pelenka, miért kell ezt a kezére húzni, mi villog a kocsi oldalán stb. Emma, akarod tartani kicsit? Hát persze!
A pelenkázásnál is első sorban kell lennie, csupa érdeklődés és kíváncsiság.
Eszter már más egy kicsit. Etetés után Réka felvette, hogy Bálint most bukni fog. Erre Eszter: "Akkor én kimegyek!". Otthon is nagyon megviseli, ha pl. Emma beteg és hány, azt hiszi nagy baj van. Elmagyaráztuk neki, hogy ez nem hányás és teljesen természetes, nem kell kimennie. Aztán felvettem, kicsit csuklott, kérdezem Rékát, kap levegőt? Erre Eszter:
-Tessék? Nem kap levegőt?
-De, kap, nyugi.
-De mi van ha nem kap, meg fog halni?
-Kap levegőt, csak félrenyelt, veled is előfordul!
-De ha nem kapna, akkor mi van?
-Ha nem kapna, egy kórházban vagyunk, nem történhet semmi baj.
Amikor Bálintot tartotta, akkor is látszott rajta, hogy nagyon óvatos. Kérdezgeti, hogy mit kap enni ha nincs itt a szobában és hogy figyelnek rá ott bent, ahol még sok másik baba van?
Amúgy jó kérdései vannak... Szóval úgy látom, nagyon érdekes lesz otthon, Bálint kapott egy bohókás nővérkét, aki alig várja, hogy játsszon vele és kunsztokat taníthasson neki és egy komoly nővért, aki aggódik érte és figyel rá. Kérdésekkel mindketten jól el vannak látva, mi sem unatkozunk majd :)

2011. április 27., szerda

barna varangy

Utánanéztem a tegnapi békának, nem is lőttem mellé nagyon a nevével :) Egyáltalán nem meglepő, hogy a kertünkben belebotlunk:
"A barna varangy a környezetével szemben nem támaszt különleges igényeket. A síkságoktól a hegyvidékekig, több mint 2000 méter magasságig mindenütt találkozhatunk vele. Természetes erdőkben és erdős pusztákon éppen úgy előfordul, mint az emberi településeken, valamint kisebb álló- és folyóvizek partján."
Eszterék este izgatottan mesélték otthon, hogy milyen randa békánk van, anyukám mondta, hogy pedig az hasznos. Mi hasznom van belőle, kérdeztem, pedig tényleg az: 
"Tápláléka különböző gerinctelen állatokból áll. Férgeket, csigákat, pókokat és sok kerti kártevőt fogyaszt el, ezzel hasznot hajt."
Mondjuk a csigákat és pókokat sem szoktuk éppen elüldözni... És még sajnálhatjuk is szegényt:
"Az állat magányos."
Ezt alá tudom támasztani, a mienk is egyedül lébecolt, gyorsan lekaptam. Azt hiszem érthető, miért kell azonnal kiegészíteni a nevét a "ragyás" szóval:

2011. április 26., kedd

ki mit lát?

Bálintot ma látták először a lányok. Nekik meglepő volt, milyen pici, hiszen otthon mindenki óriásbabáról beszél, meg több mint négy kiló, meg hű meg há! Ehhez képest egy alkarnyi kisbabával találkoztak, pirinyó ujjakkal és játékbabányi fejjel. A dédi szerint gyönyörű, szimmetrikus az arca (hihhhetetlen :)), édes a kis szája, Mamával együtt úgy dicsérik, mintha minimum 100 évben egyszer születne ilyen gyerek. Híresen gyenge objektivitásom tovább romlott és nem javítottam ki őket :)
Esztert picit zavarta, hogy miért nem mozog (merthogy aludt, amikor másodszor voltunk ma bent, akkor is). Nem tudom, milyen produkciót várnak tőle, de amikor ásított vagy megijedt és megrebbent, akkor cirkuszi produkciókat megszégyenítő úúú meg ááá volt. Amúgy minden rendben van vele és Rékával is, ha minden jól megy, pénteken hazajöhetnek, már várjuk.
Hazafelé a kocsiban is ő volt a téma, ilyen cuki olyan édi, egészen addig, míg hazaérvén meg nem találtuk a garázsajtónál A békát. A szomszédban van egy kis halastó, onnan szökhetett át a barna ragyás varangy (nem hinném, hogy ez a neve, de vannak zoológusi ambícióim).
Ja, és elkészült az első öttagú fotó is, hála öcsémnek. Nyugi, nem, nem esik le a feje :)

2011. április 25., hétfő

Lovas Bálint Antal - 1104251025420059

Hát megszületett. Vagy ahogy Emma korábban emlegette: Bálintka kiszületett. Gyönyörű baba.
Nem vagyok naplóírós típus (ez a blog sem az), de a lányok születésének bizony már nem emlékszem minden részletére, leírom tehát a ma történteket.
A lányok öcséméknél aludtak, így mi reggel nyugodtan készülődhettünk, a korábban megbeszéltek szerint fél 8-kor indultunk a kórházba. A szülészet melletti kapunál parkoltam, de az zárva volt, így körbesétáltunk, pár perccel 8 után érkeztünk a szülészetre. Két szülésznő akkor érkezett a bejárathoz, mondták menjünk fel, ők az ügyeletesek, mindjárt jönnek. Pár perccel később már a CTG-n hallgattuk a szívhangot, aláírtuk a papírokat, bekötötték az infúziót és 9:48-kor tolták be Rékát a műtőbe. Itt más a rendszer, csak a műtő előtt várhattam. A Rókusban a lányok születésénél én is beöltöztem és odaülhettem Réka fejéhez, azaz még maszatosan is láthattam a gyerekeket. Szóval be a műtőbe, egyedül maradtam a kongó folyosón. Nem siettek, azt hiszem az aneszteziológusra kellett várni. Fél 11 előtt babasírást hallottam, vaslogikával kikövetkeztettem, hogy mivel csak mi vagyunk a szülészeten, ez bizony az én fiam hangja (mint utóbb megtudtam, 10:25-kor született)! Először a gyerekorvos jött ki, kérdeztem mi a helyzet, azt mondta minden rendben! Valamivel fél 11 után hozták ki úgy bebugyolálva, hogy szinte nem is látszott ki, követtem a szülésznőt vissza a szülészetre, ahol végre megláttam! Nagyon szép baba, formás, szép a bőre, de hát ki beszél máshogy a gyerekéről... ugyanakkorának nézett ki, ahogy a lányok annak idején, gondoltam 3.6 kg körül lehet ő is, de a gyerekorvos azt mondta, érzésre több. Lemérték, 4200 gramm! Jé, nem is látszik rajta! Újabb mérés, 59 cm, hát ezért... Bepelenkázták, felöltöztették és odaadták, vagy 10 percig tartogathattam, na ez viszont a Rókusban nem volt, ott a szülés után elvitték a babákat. Nem vagyok jó a gyerekek megkülönböztetésében és abban sem, hogy ki kire hasonlít, de valamiért nekem a műtőből kihallatszott sírása és kinézete is Eszter lányomra emlékeztetett. Bálintnak ahogy száradt le a fejéről a trutymó, egyre szőkébb lett a haja, szemöldöke mintha nem is lenne, csak pihék a szélein.
Aztán elvitték, én meg mentem vissza a műtőhöz, megvártam Rékát és lekísértem a kórterembe. Itthon mutattam a képeket, nagyon tetszett a lányoknak, igaz, kellett egy röpke anatómiai előadást is tartanom, mert nem mindent értettek a képeken :)

2011. április 24., vasárnap

Vasárnap, vásárnap

A HVG Reflex rovatában találkoztam az alábbi olvasói levéllel:

"Vasárnap, vásárnap
HVG, 2011. április 9.
A kereszténydemokrata képviselők által beterjesztett javaslatról - szerzőjük állításával ellentétben - nem dönthet a parlament a nyári törvénykezési szünet előtt, mert a parlament nem foglalkozik törvénykezéssel. Ezt a tevékenységet meghagyja a másik hatalmi ágnak, a bíróságoknak. A parlament feladata a törvényhozás. Az utóbbi időben a médiában sajnos általánossá vált ennek a két fogalomnak az összekeverése."

Talán pitiánernek tűnhet ilyeneken felháborodni, pedig szerintem pont itt van értelme szőrözni. A muszáj, fojtás és különbség szavak sokunkon kifognak, az más. A média, médium és társai megint más. Az idegen szavak térnyerése engem pl. nem annyira zavar, fejlődik a nyelvünk, azt engedi be, amire nyitottak vagyunk. Viszont az idézett esetben komolyabb dologról van szó, ugyanis egy másik szótól veszik el a jelentését, ha a törvénykezést elkezdjük a törvényalkotás helyett használni, akkor mit mondunk törvénykezés helyett? Bármit is, azzal már tényleg szegényedne a nyelv. Imho :)

2011. április 23., szombat

iPad

Kész, beszippantott. Amikor megrendeltem, még reménykedhettem, hogy majd tulajdonosként kritizálhatom az Apple újabb marketingfogását. Tegnap jött meg és hát nincs sok kedvem kritizálni, szuper a kütyü! A StarKing-nél (eddig csak almaként ismertem, gyerekkoromban a kedvencem volt, most már Apple reseller is) rendeltem meg. Hogy miért? Az Allee-ben voltunk moziban, ott gondoltam arra, hogy na, eltelt az iPad2 bemutatója óta 2 hét, talán már kézbe lehet venni, meg lehet rendelni pultnál is. A mozgólépcső mellett van ez a bolt, mondták, hogy mutatóban sincs, csak neten tudom rendelni, 2 hét alatt hozzák. Egye fene, szimpatikus üzlet volt, csak 2-3 ezerrel drágább, mint a legolcsóbb helyen, rendeltem és tényleg kijött két hét alatt. Biztos, hogy nem vagonokkal adnak el, mert felhívtak, hogy most jött 1 darab, fenntartom-e a rendelésem, mert ha igen, utaljak és küldik. Utaltam és küldték. A nagycsaládos bográcsos halászlés esemény miatt csak késő este nyomkodhattam, de beleszerettem.
Jönnek itt a tesztekben processzor sebességgel meg képernyő felbontással, pff... Mi a jó benne nekem?
Először is: nincs bootolás, megnyomom a gombot és minden él (ne felejtsük el, ez tkp. egy nagy iPhone!). Nem lesz legközelebb, hogy Réka épp akkor kérdezi meg, hogy mikor is kezdődik holnap a film, amikor lecsaptam a laptop fedelét (valamiért a Win7 egyik laptopomon se szereti ha hibernálom). Nincs benne ventillátor, tök kussban dolgozik és nem melegít ott, ahol nem kéne. Egész este nyomogattam, wifin töltögettem, videókat néztem és még mindig 90% felett van, azaz ha néha iTunes-al szinkronizálok, akkor külön nem is kell tölteni. Az érintőképernyője mind kinézetre, mind kezelésre nagyon profi, de ez nem meglepetés az iPhone után, nézzük mire való?
Email és netezgetés. Ha már csak ezt tudja, akkor a fenti tulajdonságok miatt is versenyképes a laptoppal, már akinek a fenti tulajdonságok fontosak. Még nem sokat használtam, de pár Eurot elköltöttem már az Appstore-ban, az Apple netes áruházában. Van már pl iBook-om, azaz elektronikus könyvolvasóm. Próbáltam világosban és sötétben is, tényleg kellemesebb olvasni rajta, mint laptopon, egyelőre a Monte Christo grófja van meg, többek között ez is ingyen letölthető. Facebook, youtube és hasonlók külön alkalmazással direktben elérhetők, ez oké, mobilneten egyiket se nyomkodom sokat. Ami nekem a legnagyobb durranás, az az iPad-re optimalizált média. Megvettem például a legújabb AutoBild-et, az április 21-i számot. Sokkal többet nyújt, mint a papír alapú újság! Egyrészt iPad-en hamarabb letölthető, mint hogy megjelenne a standon, másrészt olcsóbb, de az a pár eurocent még nem lenne döntő szempont, szeretem kézbe venni a papírt. A szöveg közé szerkesztett ábrák egy része nagyítható, mások lapozhatóak, azaz sokkal több képet kapok, ami egy autós lapnál nem hátrány. Ugyanígy egy ilyen számhoz egy rakat video is tartozik (több percbe tellett letölteni 3Mb/s mobilneten) és megoldották, hogy a keresztrejtvény is kitölthető legyen iPad-en, klassz!
Most töltöm le a lejátszót, ami számos video formátumot lejátszik, előfizetek még pár lapra és rendben van, elképzelésem szerint itthon már csak munkára veszem elő a laptopot, remélem nem sokszor :)
Ja, és nem, nem is akarom megindokolni, hogy miért nem az első generációt veszem meg most 20%-al olcsóbban, amikor az iPad2 új funkciói (kamerák meg hasonló marhaságok) hidegen hagynak. Jobs terve bevált, beálltam a sorba, mostantól az Apple logóval minden el tudnak nekem adni :)

2011. április 22., péntek

Karsal - a Jaguar

Karsal 7 év alatt lediplomázott. A Külkeren, levelezőn, a Bandót ugyanis 2 félév után otthagyta. A Külkeren fizetősöket nem bántották nagyon, Karsal szülei pedig egész jól éltek, támogatták fiúk tanulmányait. Egyrészt Jánost a BKV-nál felkarolta valami főszakszervezetis elsővonalbéli szárnysegédjének, másrészt, még a 60-as években örökölt második kerületi üdülőt olyan áron sikerült eladniuk, hogy Jánosnak több életbe telt volna elkocsmázni az összeget, de Ágnes észnél volt. Ebből fizették Karsal első lakását is a diplomájának átvétele után. A Külkeren különböző szakirányokban lehetett választani, Karsal végül a biztonságpolitika iránt érdeklődött, Fecócal jó volt a viszonya és egy csomó tanulmányt meg tudott íratni vele egészen 2000-ig, amikor Fecó végleg kiköltözött Amerikába. Karsal tankörének mentora csak Karsalról nem tudta elképzelni, hogy értelmes állásban helyezkedik el, pedig mekkorát tévedett... a diplomáján meg sem száradt a festék, amikor 2001 őszén tele lett a sajtó a terrorcselekményekkel és azok elleni védekezéssel. Ekkor ismerte meg Győzőt. A "Győző Biztonságtechnika Kft." diszkókba szervezett ki biztonsági őröket, többnyire kényszernyugdíjazott rendőröket és kigyúrt iskolakerülőket. Győző nagyon gyorsan kapcsolt, 2001 szeptember 18-án megváltoztatta cége nevét: "Győző Biztonságtechnika és Terrorelhárítás Kft.". Tőkéje nem volt, a céges borítékokat is sajnálta kidobni, vignettával ragasztotta felül a régi cégnevet. 2 hónap alatt egy csomó üzletet kötött nagy állami cégekkel, pl. gázfogadó állomások vagy erőművek terrorvédelme. Ide már nem küldhette sem a nyugdíjas rendőröket sem a kopasznyakúakat, diplomás értelmiségire volt szüksége, így jutott Karsalhoz és pár társához. A munka Karsalnak való volt. 2-3 biztonsági őrrel terepbejárásokat kellett tartani és biztonságtechnológiai szakszavakat használva megállapítani "milyen fokú intézkedések foganatosítására van szükség". Akkoriban a nettó 120 nagyon szép pénznek számított pályakezdőknek. Karsalnak lakása is volt, egy valami hiányzott csak, az autó.
Szüleinél a Havannán két fajta autó volt elterjedt a telepi srácok között. Az öreg BMW és az újabb Suzuki. A BMW-k általában porig ültetve, kályhacső kipufogóval ijesztgették a kismamákat, míg a Suzukikra versenycsíkok (két vastag fehér csík az autó tetején és motorháztetején középen) kerültek és csillogó alufelnik. Karsal érezte, hogy a BMW kicsit erős lenne a telepbejáráshoz, még a végén nem látják róla, hogy ő komoly ember. Maradt a Suzuki. Ugyan a lakásfelújításra kapott pénzből még maradt valamennyi, Karsalt pillanatok alatt rábeszélte a kereskedő a 0%-os hitelre. Nem olyan sok az a 49 ezer havonta, hiszen megvan már a kéród, nincs gyereked, 8 év alatt kifizeted, akkor ez még csak bejáratós lesz! Karsalt persze nem ez érdekelte, hanem hogy a 0%-os hitellel marad pénze felnire és még az ablakokat is lesötétítheti!
Fél éve dolgozott már Győzőnek és elégedettek voltak vele. 15-20 szakszó  (Karsal egyik kedvence a rizikófaktor szó volt, szerinte roppant szakszerűen hangzott) ismételgetésével csinálta a terepbejárásokat és a felülvizsgálatokat. A megrendelők soha nem kérdőjelezték meg szaktudását, Győzőt meg csak az érdekelte, hogy komolyabbnak tűnjön a cége a diplomás szakemberrel. Ugyanis akármilyen alaposan és szakszerűen végezték az állapotfelmérést és térképezték fel a veszélyeket, a vége úgyis csak az lett, hogy Győző odaállíttatott egy rakat biztonsági őrt és egyáltalán nem félt attól, hogy megtámadják az adott erőművet vagy raktárt. 1-2 éven belül lecsengett a piacszerzés korszaka, a meglévő ügyfelek megtartására kellett koncentrálni, Karsalnak is az lett a fő feladata, hogy járja az országot és "felülvizsgálatot" tart, minden esetben az ügyfelek jelenlétében. Amikor már ment a bolt és nem kellett vignettázni sem, Győző kétnyelvű névjegykártyákat készíttetett Karsalnak és kollegáinak. "De nekünk nincsenek is külföldi ügyfeleink!", mondták, erre Győző azzal válaszolt, hogy "Ezt az itthoni ügyfeleink nem tudják!" Karsal ettől kezdve tudta, hogy ő Supervising manager.
A különböző iskolákban hozzászokott a szégyenérzethez, pontosabban kevés esetben szégyenkezett, leperegtek róla a dolgok. Amióta munkába állt és nem egyszer nála kétszer akkora kigyúrt ficsúrokat utasítgathatott, kijött az edzésből, ismét könnyebben megsértődött. A felülvizsgálatoknál azonban egyre több megjegyzést kapott az imádott Suzukijára, úgy érezte lenézik miatta és kicsit fura is volt a céges parkolókban a sötét Audik közé parkolni, nagyon virított a piros Suzuki. Maranello-piros, szokta mondani. Említette Győzőnek, de ő azt válaszolta, jobb, ha Suzukival jársz, ne lássák mennyit akasztunk rajtuk! Karsal ezt nem egészen értette, hiszen ő maga nem sokat "akasztott", alig emelkedett a fizetése, míg Győzőnek 2004-ben már az Adrián épült a nyaralója. Így lett ő (virtuális) Jaguar tulajdonos. A MOL-osoknak azt mondta, a Jaguarral nem jár "helyszínelni", nem viszi ilyen poros bekötőútra, azért van a Suzukival. A nyomdásoknak azt mondta, tuningolják a jagcsit, az különben is játszós autó! Pár hónap alatt az összes ügyfelük kapcsolattartója tudott a "Dzseg"-ről, ahogy Karsal sokszor nevezte. Zseninek tartotta magát. Nem kerül pénzbe (azért egy Jaguar emblémás kulcstartóra beruházott az Ecserin, 800 volt az utánzat, 1200 az eredeti, neki eredeti lett), imádhatja tovább a Suzukit és mindenki szemében nagymenő lett, gondolta. Fél év után annyira beleélte magát a szerepbe, hogy a képzeletbeli Jaguárral sztorizgatott is. Meghúzta egy állat a Rió előtt! Máskor meg megszorult a vízpumpa és most Londonból várja az alkatrészt! A Jaguar kinyitotta előtte a világot. Jaguar tulajdonosként már mesélhetett arról, hogyan érdemes repülőjegyet foglalni vagy milyen a beach Dominikán. Akiknek mesélte, azokkal havonta jó ha kétszer találkozott, akkor is csak egy kávé erejéig, amíg aláírták a papírokat. Tegeződtek, haverkodtak (Karsal büszke is volt rá, mennyi haverja lett), de egyik se tudta, hol lakik a másik. Ideális állapot volt, Karsal befutott.

2011. április 21., csütörtök

Mark Kelly

Gagarin, Armstrong, talán még Glenn és Lovell, illetve itthon Farkas és Kubaszov. Nem nagyon ismerjük az űrhajósokat. Mark Kelly lesz az utolsó Shuttle repülésen a kapitány. Nagy a készülődés, nem kell már sokat várni. Mint a legtöbb űrhajós, Kelly is repülőgép pilótaként kezdte, harcolt az Öböl-háborúban, 1996-ban lett Shuttle pilóta. Először 2001-ben repült (STS-108), aztán 2006-ban (STS-121), 2008-ban (STS-124), végül őt választották az utolsó Shuttle repülésre (STS-134), melyre a tervek szerint április 29-én kerül sor. Azaz kezdte az Endeavour-rel, aztán két Discovery-s repülés, végül ő küldi nyugdíjba az Endeavour-t.
Kelly felesége Gabrielle Giffords szenátor, akit 2011 január 8-án Tuscon közelében fejbe lőttek. Ő volt a célpont, de ő még szerencsésnek is mondható, 19 embert lőttek meg, hatan közülük (köztük egy 9 éves kislány) meghaltak.
Kellynek van egy ikertestvére, szintén űrhajós, ő az oroszokkal repült a nemzetközi űrállomásra a 26. expedíció vezetőjeként. Ez is érdekes, ugyanis 2010. október 9-én repült a 25. expedíció résztvevőjeként az űrállomásra, ahonnan a csapat fele november 25-én visszatért a Szojuzzal. Kelly a 26-os vezetőjeként maradt fent és csak 2011. március 16-án jött vissza (vajon tájékoztatták a földön történtekről?). Tesójához hasonlóan ő is kipróbálta a Discoveryt 1999-ben (STS-103, a Hubble űrtávcsövet mentek karbantartani) és az Endeavourt 2007-ben (STS-118, az űrállomásra mentek, biztos ekkor tetszett meg neki). Az űrállomásos kalandjával együtt 180 napot töltött az űrben, szemben Mark 38 napjával.
De vissza Markhoz: hajrá, 134-es!

2011. április 20., szerda

Az EU-regény

A nagy, a hatalmas, az uralkodó, az valahol mindig hülye. Ha nem az, akkor legalábbis a nép azt hiszi vagy azt akarja hinni róla. Milyen hülyeség szigorú szabványnak megfeleltetni pl. a banánt, mondjuk a görbülete alapján! Ha nem is szabályoz hasonló módon az EU, attól még mondják, terjesztik, röhögnek rajta. A banán túl profán példa, mi van pl. az irodalommal, mi a regény? Spiró kiszivárogtatja az irodalomszabványt :) Kiemelek pár tételt:

"1. Regénynek a 116 és 367 oldal közötti szöveg nevezendő. Ami ennél kevesebb, az novella, és az EU nem támogatja. Ami ennél több, az nincs, és támogatása is tilos.
(...)
4. A regénynek cselekménnyel kell rendelkeznie, tehát kötelezően van eleje, közepe, vége. E hármasság közös elnevezése a "cselekményív" (action-bow). Cselekményív hiányában regényt az EU területén kiadni, terjeszteni és megírni tilos.
(...)
6. A párbeszédek és a szerzői szövegek ideális aránya 2/3:1/3. Az ettől való + - 12%-os eltérés tolerálható. Az ennél nagyobb eltérés a muvet a támogatott regények köréből kizárja.
(...)
13. A regény tartalmi ismérvei.
A. A regénynek szereplői vannak, akik a cselekményben részt vesznek. A szereplők maximum 33 egész 1/3 százaléka lehet negatív alak, a többi 66 egész 2/3 százaléknak pozitívnak kell lennie. A százalékszámítás alapja az egyes szereplők oldalszám és említés szerinti előfordulása. Bármilyen hosszúságú belső vagy külső monológ az illető szereplő százalékába számítandó. A negatív szereplők lehetnek iszlám fundamentalisták, öngyilkos merénylők, földönkívüli lények, nácik, fasiszták, bolsevikok, rablógyilkosok, tömeggyilkosok, hullagyalázók, pedofilok és EU-ellenes tüntetők. A pozitív szereplők azok, akik nem negatív szereplők. 
(...)
14. A Regénytámogatási Döntőbizottságban (ENC) az EU-tagok kormánybiztosai 1 fő per ötmillió lakos arányban vesznek részt. Az ötmillió lakosnál kisebb EU-országok egy-egy biztossal képviseltetik magukat. A biztosok alapfizetése nem lehet kevesebb, mint a kiküldő tagország kulturális államtitkárának fizetése, + költségtérítés, + nyelvpótlék, amennyiben anyanyelvükön kívül legalább még egy régi EU-nyelvet alapszinten beszélnek (EU-nyelvvizsga fogadható csak el, ilyet az ENC is szervez). Négy EU-nyelv pótléka ismerhető el, az ötödik után az ENC már nem fizet. Rokonnyelvek esetében (pl. magyar és észt, illetve szlovén, szlovák, cseh, lengyel, illetve dán, svéd, norvég, német, holland) a pótlék összege feleződik. A teljes nyelvpótlék összege a mindenkori alapfizetés 7,9 százaléka. A költségtérítés az illető biztos hazája fővárosának az EU eszmei földrajzi középpontjától való távolságának arányában határozandó meg, kilométerenként 160 euróban."
 
Pont azért vicces, mert nem is annyira elrugaszkodott. Ez amúgy nem csak az EU-ra jellemző, hanem más bürokratikus szervezetekre is. Egy kutatás vagy tudományos munka eredményét is sokszor a jelentés hosszával, publikációk vagy hivatkozások számával mérik. Ez valahol érthető, hiszen a finanszírozótól vagy a felügyelő "szervtől" (találó elnevezés) nem várható el, hogy az adott szakterületen elmélyüljön. Ehhez képest még egy fokkal kevésbé megfogható a különböző művészeti ágak támogatása és pályázatok bírálata. Ez ihlethette meg Spirót. Mondjuk ennek örülök :)

2011. április 19., kedd

Was it for real? Damn sure!

Párhuzam: Craig David: Seven Days klipjének a sztorija és a Groundhog Day című film, vagy ahogy találóan magyarul futott: Idétlen időkig, Bill Murray-vel a főszerepben.
A Seven Days nekem tetszik, de talán csak azért, amiért a "Sternblut: Komm wir malen uns das Leben" is, szépen artikulál és érdekesen jönnek ki a rímek. Amúgy is tök fura, amikor egy hétköznapi sztorit mesél el dal, a klip erre is épít.
Lyrics:

"On my way to see my friends
who lived a couple blocks away from me (owh)
As I walked through the subway
it must have been about quarter past three
In front of me
stood a beautiful honey with a beautiful body
She asked me for the time
I said it'd cost her her name
a six digit number & a date with me tomorrow at nine

Did she decline? No
Didn't she mind? I don't think so
Was it for real? Damn sure
What was the deal? A pretty girl aged 24
So was she keen? She couldn't wait
Cinnamon queen? let me update
What did she say? She said she'd love to
rendezvous
She asked me what we were gonna do
said we'd start with a bottle of moet for two

Chorus
Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday
I met this girl on Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday

Nine was the time
cos I'll be getting mine
and she was looking fine
Smooth talker
she told me
She'd love to unfold me all night long
Ooh I loved the way she kicked it
from the front to back she flipped (back she flipped it, ooh the way she kicked it)
And I oh oh I yeah
hope that she'd care
cos I'm a man who'll always be there

Ooh yeah
I'm not a man to play around baby
Ooh yeah
cos a one night stand isn't really fair
From the first impression girl hmm you don't seem to be like that
Cos there's no need to chat for there'll be plenty for that
From the subway to my home
endless ringing of my phone
When you feeling all alone
all you gotta do
is just call me call me

Chorus

Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday
I met this girl on Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday
Bridge
(Break it down, uh break it down)
Since I met this special lady
ooh yeah
I can't get her of my mind
She's one of a kind
And I ain't about to deny it
It's a special kind thing
with you-oh.......

Chorus

Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday
I met this girl on Monday
took her for a drink on Tuesday
we were making love by Wednesday
and on Thursday & Friday & Saturday we chilled on Sunday
(x2)
"

2011. április 18., hétfő

nagysebességű vasutak

2009-ben világviszonylatban már többet költöttek a gyorsvasutak fejlesztésére, mint a légi közlekedésre, igaz, a 200 milliárd dollárnyi összeg majd' fele Kínára esik. Európában 10 év alatt megnégyszereződik a nagy sebességű vonalak hossza, itt Spanyolország vezet, már most több, mint 2000 km működik és majdnem 4000 km van építés alatt. Érdekes, hogy az USA-ban is beindult a fejlesztés, de mindez eltörpül a kínai növekedés mellett, ahol egy 20 éves 500 milliárd dolláros program keretében fejlesztenek. Magyarország 3 éves GDP-je csak gyorsvasútra. Nem semmi!

2011. április 17., vasárnap

gyorsabb? távolabb?

Mennyivel gyorsabb mondjuk a gyorsúszás a mellnél?
Nézzük a 100 méteres távon a rekordokat (férfiak):
Gyorsúszás: 46.91 s, César Cielo (BRA)
Pillangó: 49.82 s, Michael Phelps (USA)
Hátúszás: 51.94 s, Aaron Peirsol (USA)
Mellúszás: 58.58 s, Brenton Rickard (USA)

Messzebb lehet dobni a gerelyt, mint a kalapácsot vagy egy golyót? Mekkora a súlyuk?
Gerelyhajítás (0.8 kg): 98.48 m, Jan Zelezny (CZE)
Kalapácsvetés (7.257 kg): 86.74 m, Jurij Sedykh (RUS)
Diszkosz (2 kg): 74.08 m, Jürgen Schult (GDR)
Súlylökés (7.257 kg): 23.12 m, Randy Barnes (USA)

Mennyivel magasabbra lehet ugrani egy rúddal és mennyivel távolabb, ha hármat szökkenünk?
Hármasugrás: 18.29 m, Jonathan Edwards (GBR)
Távolugrás: 8.95 m, Mike Powell (USA)
Rúdugrás: 6.15 m, Sergey Bubka (RUS)
Magasugrás: 2.45 m, Javier Sotomayor (CUB) (a képen)

2011. április 16., szombat

KESH - Mizu

Van úgy, hogy szinte az arcomba mászik valami. Ilyen volt ez a Mizu-val. Pár napja reggel a munkába tekerve hallottam a rádióban, utána belinkelve egy oldalra, aztán öcsémnél a tévében, tegnap a sörre várva ez bömbölt a pultnál, végül a szám feldolgozásának linkjébe botlottam valahol. Mindezt két-három napon belül úgy, hogy korábban azt se tudtam, ki az a Fluor Tomi és mi az a Kesh. Hát van különbség...
Különösen vicces, hogy pont a Kesh dolgozta fel azt a Mizu-t, aminek _semmi_ mondanivalója, idézet a Milyen már számukból:
"Nekem nem kell zaj, nem kell csend,
sem egy idióta dallam, hogy naponta halljam.
Nem kell! A tartalom, ami érdekel,
ami a dallam lelke, a lényege..."
Tehát akkor mi is történt? FT (rákerestem, hát nem egy szende tini :)) a ferde baseball sapijával valami miatt (arra tudok gondolni, hogy egy kísérlet részei vagyunk, pszichológusok találták ki a dallamot és rímeket) elér majdnem 5 millió (!) letöltést a youtube-on és felfuttat egy számot nulla szöveggel. Ezzel egyébként nincs bajom, ügyes ez a Tamás, azt árul amit megvesznek. Na szóval jön a Kesh, aki nagyon mást nyom, de megmutatják mi jön ki ha nem a számítógép zenél és énekhang énekel. Erre máris ez lesz a leghíresebb számuk. Ez kész :)

2011. április 15., péntek

Karsal - Lú halála

A 30 éves érettségi találkozó a meglepetéseké volt. Azon már senki nem ütközött meg, hogy a volt osztálytársak nagy része már őszült, még nagyobb része elhízott. Kivéve Fecót, aki úgy nézett ki, mint James Bond. Az egykor kövérkés, csak a tankok iránt érdeklődést mutató kissrác kitűnő minőségű öltönyt viselt, ám izmos alakját és napbarnított bőrét ez sem fedhette el teljesen. Az egyetemen az utolsó évben részt vett a NASA egy internetes pályázatán (ez a 90-es évek végén még ritkaság volt), ahol egy tanulmányutat nyert az USA-ba. Más kelet-európai diákokkal repült Houstonba, ahol körbevezették őket és részt vettek egy két napos kurzuson. Itt az egyik tanárnak nagyon megtetszett a csendes, pufók gyerek, aki meglepő hadászati ismeretekkel rendelkezett és világos elképzelései voltak a fejlesztési irányokról. Az események felgyorsultak, Fecó 2000-ben már a Texas A&M egyetemen kezdte PhD tanulmányait, az utolsó évében a Lockheed Martin ösztöndíjával. A doktorijával a zsebében már állása is volt, 30 éves korára már a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésével foglalkozó kutatóközpont vezetője lett. Rengeteget utazott, csajozott, egyszerűen minden összejött neki. Szerénységét megtartotta, mégis mindent tudtak róla, hiszen akik korábbról ismerték, akaratlanul is kikérdezték, amikor meglátták valami bombázóval az oldalán.
A másik meglepetés az volt, hogy Lú nem vett részt a találkozón. Meghalt. Karsal tudott róla, két éve történt, de hagyta, hogy a magát bennfentesnek érző osztálytársa mesélje el elcsukló hangon. Négy éves kisfiát hagyta itt - mondta gyászosan. Karsal abban sem volt biztos, hogy Lú fia tud róla, hogy apja meghalt. Vagy egyáltalán arról, hogy neki is volt apja, ugyanis még egy éves sem volt, amikor anyja összeállt egy román teherhajó kapitányával és elköltözött. "Itt hagyott, mint Pelikánt a felesége, az is egy román uszályossal szökött meg!". A gyereket Karsal sosem látta, mégis közelinek érezte magához. A neve miatt. Kaletnyák Lajos ugyanis nagyon trükkösen Opelnek nevezte el. A 2020-as években a hirdetések irányították a világot, az ember a homlokát is eladhatta, mint reklámfelületet. Lú nagy ötlete az volt, hogy Opelnek nevezi a fiát, úgy hallotta, hogy Opel is férfi volt, tehát ez fiúnév, a vezetéknév/keresztnév különbség nem nagyon érdekelte. Ahogy akkoriban már az MTA nyelvtudományi intézetét sem. A feleségét még annyira sem, beletörődött, kicsit még el is hitte, hogy ezzel Opelke jövőjét alapozzák meg. Eleve emiatt lett fiú, pont abban az évben lehetett már a társadalombiztosítás terhére is genetikai segítséggel meghatározni a születendő gyerek nemét. Márpedig Opel csak fiú lehet, gondolta Lú.
Megtörtént a névadás és Lú írt az Opel hazai importőrének, hogy hajlandó eladni reklámként a fia nevét. Az Opel marketingese már dörzsölt volt, minden felület érdekelte, amikor azonban megtudta, hogy a nevet Lú már anyakönyveztette, alig bírta visszatartani a röhögését.
-Köszönjük, az Opelt nem érdekli ilyen fajta reklámfelület.
-Egy hónapja sem volt a tévében, hogy még logó tetoválásokért fizettek!
-Értse meg, azokat cégünk tudja ellenőrizni, közéleti emberekkel, sportolókkal, modellekkel tudunk ilyen szerződéseket kötni. Egy csecsemőnél ilyet nem vállalhatunk, gondolja meg, mi lenne ha Opel névvel sorozatgyilkosként híresülne el az ember?
Lú dühös volt, ha ezt tudja, akkor ő is Martinnak, Kevinnek vagy Brendonnak nevezi a gyerekét, mint minden normális ember.
46 éves korában halt meg. A Levédiai Manna nevű hazai energiaital Siófokon kisajátította a strandot és állandó rendezvényeket tartott. Lúnak sosem volt rendes állása, alkalmi melóként 2022 nyarán a Manna Beach színpadán a koncertek alatt teljes testfestésben kellett élő installáció részeként pózolnia. Megvolt mindenkinek a pontos helye, de ő azt gondolta, az a 60 centi nem sokat számít és a színpad legszélén feszített a piros felfestés mögött, onnan jobban figyelhette a táncos csajokat hátulról. A mobil kameradaru a tűzijátékkal együtt nagy ívben sebesen kezdett körözni a színpad felett, hogy a rendező utasításai szerint "extrém dinamikus fless-mósönsotokat" vehessen fel egyszerre a színpadról és a közönségről.
Lú csak egy nagy ütést érzett a tarkóján, felfogni már nem volt ideje.

2011. április 14., csütörtök

testvér? szülő?

Az iskola így másfél év után életünk része lett. Már előre sajnálom, hogy később sokkal kevésbé kötődnek majd hozzánk a gyerekek. Eszternek például már nem gond, ha zsinórban két napot az unokatesóinál alszik vagy épp egész vasárnap a szomszéddal játszik és legközelebb vacsorakor jön fel a kertből és akkor is "Mi túl korán vacsorázunk!". Ez így van rendben, kinyílt a világ, nem tud már mindenre és mindenkire ugyanannyi időt fordítani és nyilván izgalmasabb a korabeliekkel játszani. Ami viszont egyre egyértelműbb, hogy a testvéri kapcsolat legalább ilyen fontos, sőt! Emmával nagyon jó testvérek, hosszú órákra eltűnnek játszani, ilyenkor nem szabad (mondjuk inkább úgy, nem éri meg :)) zavarni. Nem csak órákról van só, vannak napokon átívelő játékok, ilyenkor többnyire egy babát gondoznak, tehát vannak betegségek, óvodába íratás, tanítás, ilyesmi. Egy ideje ismét egy szobában alszanak, egy szobában vannak a játékaik, úgy látjuk ez is jó hatással volt rájuk, legalábbis mostanában mintha még többet játszanának együtt. Remélem ez a jó kapcsolat a kamaszkorukban is megmarad és ha ránk másként tekintenek is, egymással ugyanilyen közvetlenek maradnak. Úgy érzem, egy idő után ebből talán még többet is meríthetnek, mint a szülői kapcsolatból, persze azon leszünk, hogy versenyképesek maradjunk :)
Na persze nem egy nagy felfedezés, hirtelen végiggondoltam a tágabb családban a viszonyokat; 11 unokatesóm van, 20 és 40 év közöttiek, Budapesten, Szegeden, Kecskeméten, Baján, Veszprémben és Bécsújhelyen laknak. Mindenhol különösen jók a testvérek közötti kapcsolatok, sőt, akár "naprakészebbek" vagy őszintébbek is, mint a szülőkkel, ahol tudják, segítik egymást, törődnek a másikkal.
Nem tudom, hogy mire jó ez a felismerés. Talán arra, hogy tudatosan kell segíteni a testvéri kapcsolatot, pl. közös sport, különóra, szórakozás, ilyesmi.

2011. április 13., szerda

mennyiért is tekerünk?

A BAM számolja, hogy mennyi kalóriát égettem, mennyi CO2 kibocsátástól szabadítottam meg a bolygót és mennyi benzint spóroltam. Április 4-e óta 5-ször tekertem munkába, ez 164 km, 31 kg CO2, 4841 kalória, 3432 Ft. benzin. Az utóbbi azért nem egyértelmű nyereség. Egyrészt például tavaly ősszel, ha jól emlékszem, csak egyszer mentem egyedül autóval, a többi alkalommal utas voltam vagy villamosoztam. Másrészt a bringára is kell költeni, hegyen lakom, nehéz vagyok és hajtós, kap rendesen. Tegnap a felnim hasadt fel (lsd. kép), a bő 6000 km alatt "szétfékeztem", ahogy az egyik bringaboltos mondta a három közül, ahol hazafelé megálltam felnire vadászva. Volt már két nyeregcső törésem, egy kormányszarv törésem és annyi defekt, amennyi egyetlen ismerősömnek sem.. Azért ez is költség, a hátsó agyat már ki kellett tisztítani, most is van egy-két törött küllőm, korábban is cserélni kellett párat, szóval úgy döntöttem új agy, új küllők, új felni. Ez közepes minőségben (azért el kell bírnia a súlyomat) majdnem 20 000 Ft. lesz. A defektek még többe kerültek, egy időben sorra vettem a belsőket, ma már szinte kizárólag csak foltozom a gumikat. És akkor ott van még az amortizáció, ennek a hatezernek a nagy részét 4-5 nyári szezon alatt tekertem bele, jó, ha most 30-ért el lehetne adni a bringát...

2011. április 12., kedd

Gagarin

50 éve, 1961 április 12-én járt először ember az űrben. Érdekes, hogy 57-ben tette csak le a pilótavizsgát vadászgépre, rá 4 évre meg őt választották ki űrrepülésre. Valószínűleg ebben nagy szerepe volt annak, hogy 157 cm magas és 58 kg volt, a Vosztok-1 meg baromi szűk.

2011. április 11., hétfő

Karsal - az első vizsga

-Üdvözlöm! Húzzon egy tételt és mondja a címét!
Karsal a kiterített lapokra tekintett és elvette a legszélsőt.
-Budapest, 1114, Bocskai út 79., harmadik emelet nyolc.
-Tessék? - ez most viccel vagy tényleg hülye, kérdezte magában Héder, a Matematika Tanszék ifjú adjunktusa.
-A címem.
-A tétel címét mondja! - okostojás, tette volna még hozzá, de még egy év sem telt el a fegyelmije óta, amit "hallgatókkal szemben alkalmazott sértő hangnem" miatt kapott, de kapott egy fülest, hogy ezt is már csak a dékán hatására enyhítették, az eredeti szövegben még a hallgatók emberi méltósága is szóba került.
-Mátrixok inverziója.
-Hogy mije?
-Ööö... invertálása!
-Na jó, ismeri a szabályt, 10 perce van kidolgozni.
Karsal különösen nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy a dolgozatok és egyéb megpróbáltatások alatt olyan benyomást keltsen, mint aki nagyon gondolkodik. Ráncolta a homlokát, idegesen rágta a ceruzája végét, néha látványosan, hangosan fészkelődött. Alig kezdte el a szokásos színjátékot, amelyet egyébként az oktatók nagy része szánalmasnak tartott, amikor gondolatai megint elkalandoztak. A tételről ugyanis rögtön eszébe jutott, hogy valami determinánst meg adjungáltot kell kiszámolni, de vajon mi köze lehet az adjungált szónak az adjunktushoz? Amikor felvették a Bandó Bálint Műszaki Főiskolára, nagyon büszke volt. Harmadik helyen jelölte meg, ide volt elég a hozott pontja. A Bandó még a híradóba is bekerült azzal, hogy az ilyen alacsony pontszámmal (akkoriban még 120 volt a maximum, a Bandóra elég volt 56) bekerült emberek vajon milyen mérnökök lesznek? Szóval a felvételről az értesítőt az akkoriban még kevésbé elterjedt, amerikai stílusú céges papíron küldték (a Bandó élen járt a marketing és PR tevékenységben), aláírta a dékán (az aláírás egyik fele halványabb volt, pecsételték) és egy adjunktus, a felvételi bizottság elnöke. Akkor találkozott először az adjunktus szóval, akkor azt hitte, hogy a felvételi bizottsági elnökök az adjunktusok.
Szóval az invertálás, hogy is volt? Ki kell számolni az adjungáltját és elosztani a determinánssal. Ezt tudta, hiszen az összes gyakorlaton ezzel kezdték a számolási feladatokat, kb. eddig is tudta mindig követni az órákat. Adjungált, adjungált... valami felváltott előjelváltás meg transzponálás is rémlett neki. Ezt mind leírta.
"Az mátrix inverzét az adjungáltjának és determinánsának a hányadosa adja. Az adjungált kiszámítása az előjelek váltása és a transzponálás miatt különös figyelmet igényel. Nagy méretű mátrixok esetén a művelet rendkívül számításigényes." Szerinte ez rendkívül szakszerűnek hangzott, azon mondjuk csodálkozott, hogy ilyen röviden is lehet válaszolni egy tételre, a kiírásban afelett lazán átsiklott, hogy a tételt egy 4x4-es mátrix invertálásával illusztrálja.
Már látványosan unatkozott, amikor ő került sorra, előresétált a fülledt levegőjű gyakorlati terem tanári asztalához és leült Héder elé.
-Áhh, maga az! A három per nyolcból!
-Igen. - mondta zavartan Karsal, közben arra gondolt, azta, ennek aztán van memóriája!
-Mondja, vagy olvassam el előbb?
-Kidolgoztam. - azzal átnyújtotta az üres A/4-es papírlapot, amin a saját adatai és a tétel címe annyi helyet foglalt, mint maga a felelet.
Héder elolvasta a három mondatot és elgondolkodott. Most vagy kikérdezem és utána egyest adok, vagy ki se kérdezem és megvágom. Ha kikérdezem, van esély rá, hogy súlyosan megalázom, a Mara terhes, ha ugrik az előléptetés és a plusz zsé, engem kinyír.
-Köszönöm, elégtelen! Kérem vegyen részt a felkészítő kurzusainkon is, ez kevés.
-Miért, mi volt a hibám?
-Ezt komolyan kérdezi?
-Igen. - válaszolta zavartan, így elsőévesként még bizonytalan volt, hogy milyen hangot is üthet meg az ilyen huszonéves ifjú titánokkal.
-Nos, nem írta le sem az invertálás lépéseit pontosan, sem az ehhez szükséges számításokat. Példával nem illusztrálta feleletét. De ami miatt megvágtam, süt róla, hogy lövése sincs hozzá. Akarja talán, hogy belemenjünk? Ha most itt előttem invertál egy tetszőleges 3x3-as mátrixot, extra időt kap a feleletre.
Karsal nem élt a lehetőséggel, sőt, soha nem tudta meg, hogy milyen egyszerű mentőkérdés volt. Úgysem tudott volna lefelelni.
Abban a félévben csak Kémiából ment át. Az előadó prof ugyanis elvesztette a ZH eredményeket és vizsga nélkül megajánlotta a kettest. Abban az évben az évfolyamon a Kémiának volt a legrosszabb átlaga, viszont csak Kémiából nem bukott meg senki.

2011. április 10., vasárnap

műújrafordítás

Egyre többször hallani, hogy "megbecstelenítettek" egy-egy színházi művet azzal, hogy gyökeresen más stílusban adták elő, mint korábban. Arany János 140 éve lefordította a Hamletet és ma is azt hallgatjuk a színházban, de ha most belecsöppennénk az 1870-es hétköznapokba, hát biztos nagyon kapkodnánk a fejünket az akkori magyar beszéd hallatán. A műfordításokat tehát aktualizálni kell. De szabad-e "szépíteni"? Vulgáris kifejezéseket finomítani? Vagy éppen divatosan szókimondóvá tenni? A stílus nagyon egyszerű mondatokban is megjelenik, fejtörést okozva a műfordítónak, idézek innen:
"Itt van például A vihar egyik sora: „No noise, and enter.” Caliban Stephanóhoz intézett mondatát a következőképpen fordították le: „Csitt te: befelé.” (Babits), „Most surranj be lopva!” (Mészöly Dezső), „Csitt, hatolj be.” (Eörsi), „Lopakodj be.” (Tandori), „Lépj be zajtalan.” (Jánosházy György), „Menj be, zajt ne üss.” (Nádasdy). Amikor Nádasdy saját fordításához jutott, eltöprengett, hogy nem fölstilizálás-e a „zajt ne üss”."
Nádasdy Ádám lefordította az Isteni színjátékot, Dante 700 éves művét is, amit itthon száz éve mindenki Babits fordításában ismer. Nádasdynak fontosabb a mondanivaló, nem használ rímeket, ezáltal sokszor ki is javítja Babits verzióját, sőt, lábjegyzetben segíti az olvasót, hiszen van, amit 100 éve tudtunk jobban, ma már magyarázni kell.

2011. április 9., szombat

CERN a Twitteren

Röviden életjeleket adhatunk magunkról, így értesítve ismerősünket. Persze ritkán történik valami érdekes és miért érdekelné akár az ismerőseimet is, hogy épp mit csinálok? Ez szerintem sem érdekes, de vannak híres emberek, sportolók vagy újságírók, akik a Twitteren máshol nem publikált információkat osztanak meg, én is emiatt regisztráltam 2 éve. A Tour de France kerékpáros körversenyt követtem a tévében, Lance Armstrong akkor tért vissza az Astana csapat színeiben. Az Astana sztrájával, Alberto Contadorral való felemás viszonya állandó kérdés volt a sajtóban, de a hivatalos közleményekben csak ködösítettek, regisztráltam hát és elkezdtem követni Armstrongot, a csapatot és 1-2 újságírót, akik a Tour-ral együtt utaznak. Tök jó volt a kulisszák mögé látni és Lance tollából olvasni, hogyan is érezte magát az adott szakaszon és mi is a véleménye pl. Contador szökéséről. Lance ráadásul saját maga írja és tölti fel a fotóit, ellentétben pl. Lewis Hamiltonnal (őt is követem). A Tour után el is felejtettem a Twittert, alig találtam meg a jelszavam, de most ismét használom. Charlie Sheen vagy Deutsch Tamás tweet-celebek naponta többször szállítják a beszólásokat, de meg lehet tudni Winkler Robi véleményét az adott autóról, amit nem írhatott le a Totalcaron, de a Twitter - számomra legalábbis - nem csak erről szól.
Ugyanis nem csak személyeket lehet követni, fent van pl. a CERN is a Twitteren. A hadronütköztetőjüknek a beüzemelése óta szurkolok, kevésbé látványos de szerintem (illetve az én szempontjaim szerint, ez szubjektív) tudományos szempontból hasznosabb, mint az űrprogram.

2011. április 8., péntek

Karsal - az érettségi

-Akkor tehát a politikai és gazdasági fordulatok kölcsönhatása a XX-ik században, kezdjen hozzá kérem! - mondta az elnök. Egy idős bácsi volt, eddig aki végzett, azt mondta, az ürge egy polihisztor, mindenhez ért! A tétel kidolgozására hagyott 20 percből hatot Karsal az elnök arcának tanulmányozásával töltött. Olyan mély barázdák voltak a töttyedt arcbőrén, mint valami bulldognak. Vagy mi is az a még ráncosabb, Shar pei? De hogy lehet ilyen sima, hogy borotválkozik? Karsal csak 1-2 éve borotválkozott, nem is minden nap, de ráncok nélkül is rendszeresen megvágta a felső ajkát. Biztos van az öregeknek külön borotva, csak ő sosem látta a boltban, a babacuccok sorába se nézett be még soha, nem csoda, ha elkerülte a figyelmét. Nade hogyan lehet technikailag megoldani, hogy a penge lekövesse ezeket a kis sugarú redőket? Nyilván nagyon puhának és rugalmasnak kell lennie, a borotvafejnek meg sokkal tágabb tartományban kellene mozognia... a 3-ik percben majdnem otthagyta a témát, de aztán eszébe jutott, hogy ez érdekes kérdés lehetne a fizika érettségin, hiszen átölelhetné a mechanika törvényeit, anyag-jellemzőket, sőt, még némi dinamikát is bele lehet keverni. Negyedikben, fizika fakultációs lett, méghozzá a fizika tanár, Vazulbá javaslatára. Vazulbá elsőben az első fizika órán mintegy szintfelmérőként azt kérdezte tőlük egy 10 perces röpdoga keretében, hogyan marad a repülő a levegőben. Karsal előző nap látott a tévében erről a témáról egy gyerekeknek szóló rajzfilmet, tisztán emlékezett a szemléletes ábrákra. Azóta évekig csak bukdácsolt fizikából is, de Vazulbá szerint ő csak egy elkallódó tehetség, annyira mély benyomást tett rá az a röpdoga a madaras hasonlatokkal és rajzokkal. A hatodik percben Gundi, a földrajztanár kiszúrta, hogy Karsal az elnököt bámulja réveteg tekintettel.
-Valami gond van, fiacskám?
-Ööö... semmi, semmi. - Karsal nem szerette a történelmet, semmi értelmét nem látta a múlttal foglalkozni. Viszont vele együtt felelt Ani is, akire már régóta hajtott (tök feleslegesen, persze), úgy gondolta valami szellemes felelet kell, hiszen érettségin rizikózni, az az igazi rakkendroll! Egyszer már megpróbálta így lenyűgözni Anit. 2 éve történt, a büfé előtti sorban Ani kettővel mögötte állt. Karsal a büfést akarta oktatni, hogy rossz a kiírás, az tulajdonképpen papírzsebi és nem zsepi, hiszen a zsebkendő szóból eredeztethető. - Na húzzál innen, de tüstént! - mondta akkor a raktárból a büfés részeges férje, így hát kénytelen volt elsomfordálni. Ezt a kisstílű csorbát most végre kiköszörülheti! A bukástól nem félt, 2 hete véletlenül kihallgatta az ofő beszélgetését az igazgatóval, "meg van ígérve", a négycével nem lesz gond!
A tétel kidolgozásához az a maradék 14 perc tulajdonképpen sok is volt, még az is belefért, hogy levegye a történelmi atlaszt és megnézze a két világháború fontos dátumait. Elhatározta, erre fogja építeni a feleletét.
-Igen, tehát a huszadik században két világháború volt. Az egyik 1914-ben tört ki, a másik 1939-ben. Ez nagyon rossz volt a gazdaságnak...
-Fiam, ugye értette a kérdést? - kérdezte az elnök, akinek ez a három mondat tökéletesen elég volt felmérni, hogy a srác totál nincs képben.
-Milyen kérdést?
-Az elnök úr a tétel címére gondolt! - vágott közbe Gundi.
-Ja, vagy úgy! - már Ani is őket figyelte, eljött az én időm, gondolta Karsal. - A tétel címe szerintem helytelen. Azt gondolom, a kölcsönhatás nem megfelelő szó a politikai és gazdasági viszonyok esetében. Kölcsönhatásról inkább kémiai folyamatok, fizikai jelenségek kapcsán beszélhetünk! - huhh, ez most nagyon tudományosan hangzott, gondolta. - Vegyük például a borotválkozást! - te jó ég, ez a kis fasz bekattant, gondolta Gundi és idegesen fészkelődött. - Hiszen van-e remekebb példa, mint a borotva pengéjének és az arcbőrnek a kölcsönhatása? - most a kölcsönhatás szót nyomta meg. - Nehéz ezt átlátni, ha feszes bőrről van szó, de mi van ha ráncos az ember arcbőre? - az elnök mosolygott, látszólag csak ő nem volt zavarban a bizottságban, épp azt számolgatta magában, hogy a hosszú évek alatt hány ilyen esete volt, és hogy átlagosan 5 vagy 6 évente fut bele egy ilyen magát viccesnek gondoló idiótába. Karsal folytatta. - A penge és a bőr közti súrlódás...
-Elég! - ocsúdott fel Bagcó, az ofő! - Karsal, maga ezt komolyan mondja? Ez az érettségi bizottság megcsúfolása!
Karsal oldalra sandított, csalódottan látta, hogy Ani a papírjára néz és ír. Az ofő közbeszólásával oda a terve, ő azt akarta, hogy az elnök valahogy magára vegye és utána mindenkinek híresztelhesse, hogy megalázta az érettségi elnököt. Az elnök azonban szelíden mosolygott, látszott rajta, hogy élvezi a helyzetet.
-Fiam, felejtsük el ezt az utóbbi pár percet, biztos izgul!- mondta ravaszul.
-Nem izgulok, ne tessék azt gondolni! - érezte Karsal, hogy most őt alázzák, ráadásul ez a "ne tessék", hát ez vérciki volt, mint valami taknyos, Ani tuti meghallotta.
-Segítek. Valószínűleg olyan politikai fordulatra kell gondolni, mely elég jelentős volt ahhoz, hogy kihatása - direkt nem mondta a kölcsönhatást, gondolta Karsal - legyen a gazdasági folyamatokra. Tudna ilyet említeni?
-56-os események? - mondta megtörten Karsal pár másodperc gondolkodás után.
-Nagyon jó! Ne is menjünk bele az 56-os eseményekbe mélyebben, az olyan unalmas! Milyen hatása volt a forradalomnak a gazdasági folyamatokra?
Karsal azt sem értette pontosan, hogy mire kell gondolni a gazdasági folyamatoknál, agya lázasan keresett ideillő kifejezést, ez a taktikája sokszor bejött, bedobni valami kulcsszót és a tanár majd akaratlanul is segít.
-Az 56-os eseményeknek súlyos hatása volt a nehézipari termelésre.
-Igen, mire gondol pontosan? - kérdezte az elnök, de közben bátorítóan bólintott.
Huhh, gáz van, ez nem segített. 56-ról sem tudott sokat, csak a Béla szomszéd kárálására emlékezett október 23-áról. Béla meggyőződéses kommunista volt, ő jellemezte így magát, október 22-én már mindenkit leszólított a lépcsőházban, hogy - Dehát kit ünneplünk? Akit most ünneplünk, azok is kommunisták voltak! Miért nem ünnepeljük Rákosiékkal együtt, ugye? - Az összeesküvés elméletek terjesztőihez hasonlóan tömören próbált meg részigazságokat hatásosan tálalni. Ez persze nem ment neki, mindenki lerázta. Ezzel még megpróbálkozhatok, gondolta Karsal.
-Nos, érdekes politikai helyzet alakult ki 56 októberében. Illetve minden korábban kezdődött és sokkal tovább tartott, mint tudjuk. - érezte, hogy belelendül. - A forradalom a kommunisták ellen zajlott, de az élére is kommunisták álltak, tehát politikailag nem történt nagy változás. - Az elnök petyhüdt arcbőrén meglepően feszes rángatózást vett észre, de folytatta. - A nagy káoszban csak bűnbakokat kerestek, nagy szerencséjükre a szovjetek bevonulása elterelte a figyelmet az igazi helyzetről. Politikai változás tehát nem történt, de a Szovjetunióval szorosabb kapcsolatok kihatással voltak a gazdaságra is. A kétszínűen viselkedő kommunistákat tehát megbüntették...
-Elég! - csattant fel az elnök.
-Ööö... köszönöm, vagyis... Karsal, kérem menjen ki! - mondta Bagcó és idegesen figyelte, ahogy az elnök reszketve törli meg a tarkóját egy monogramos vászonzsebkendővel.
A diákok jogai a 90-es évek végére már tudatosultak a tanárokban is, pont akkor alakult meg Karsaléknál is a diákönkormányzat, amit akkoriban még senki nem tudott hova rakni. Az elnök kimagasló intelligenciával bírt. Karsal kettessel átment.

2011. április 7., csütörtök

Fukushima

Sajnálom a "hírhedt" városokat. Csernobilnak több, mint 800 éves történelme van, mégis mi jut a szóról az emberek eszébe? Fukushima is kb. Csernobillal egyidős település, hasonló lett a sorsuk, pedig takaros város, szép látnivalókkal. Elég rákeresni erre a két városnévre és megnézni a találatokat...

2011. április 6., szerda

critical mass

Itt a jó idő, már nem csak én járok rendszeresen bringával munkába (hétfőtől indult a tavaszi BAM kampány!), de Eszterrel is bringázunk a suliba. Hétfőn reggel az iskola előtti tárolónál csúcsforgalmat kaptunk ki, vicces volt, ahogy a derekamig érő siserehad izgatottan állítgatta az állványokba a cangákat és csattogtatta a lakatokat. Fura is volt a sok kisgyerek, a nagyobbak (a suliban gimnázium is van) nem bringáznak? Talán csak korai nekik a fél nyolcas érkezés... Eszter mindenesetre szintén nagyon izgatott volt, vitte fel a kis kesztyűjét és sisakját, a lakat kulcsát egy nagy szalagra kötöttük és bezárták "a fehér szekrénybe" a többi értékes cucc (van akinek van már telefonja, azt szokták idezárni tanulási időben) mellé.
Utána tekertem tovább, egy hét alatt jelentősen megugrott a bringások száma, a Kacsa utcában a Fő utcai kereszteződéshez már vagy nyolcan érkeztünk egyszerre a piroshoz, a keskeny járdán párba rendeződve sorba fejlődtünk, vagy hogy is mondták anno az oviban. Ez talán még nem éri el a kritikus tömeget, de gyanítom csak azért, mert amikor én bringázom arrafelé, még kevés a gyalogos, elférünk a járdán. A szokásos útvonalamon a Széna téri csomópont az egyedüli, ahol a felfestés ellenére sokszor vegyülünk gyalogok közé, sokaknak ez nem tetszik, türelmetlenek, nem várják ki a zöldet, több necces helyzetnek voltam már szemtanúja. Ezzel szemben örvendetes, hogy a bringások nagy része a bicikliúton közlekedik és nem az autók között, az a szerencsejáték az így megnyert percekkel megmarad a futároknak.
Egyszer Ecserről jöttem haza bringával és kiszúrtam egy ilyen futárt a forgalomban, ahogy tempósan tekert a Kerepesin az Örs felé, én szintúgy a járdán elkerített bringaúton. Kíváncsi voltam a sebességére, elkezdtem tehát teljes erővel tekerni, de a sok kereszteződéssel és több lámpával mindig elvesztettem előnyömet, miközben láthatólag közel sem küzdött úgy, mint én. Az Örsön végleg elhúzott, azt nehéz az utat megkerülve keresztezni. Még szerencse, hogy nem kell sietnem, ha tekerek.

2011. április 5., kedd

Sorsügynökség

Rékával megnéztük a moziban a Sorsügynökség (The Adjustment Bureau) című filmet Matt Damonnal a főszerepben. Mindketten bírjuk a csókát, a Tehetséges Mr. Ripley-ben éppúgy tök jó volt, mint a Bourne trilógiában. Sarah Silverman I'm fucking Matt Damon számáról (00:57-től) már nem is beszélve :)
Szóval a Sorsügynökség, szokás szerint spoiler: minden meg van írva. Ügynökök követik az embereket és ha valaki nem a terv szerint él, akkor finom kis korrekciókkal terelgetik, kiigazítják az útját. Davidnek az van megírva, hogy megválasztják szenátornak és később az USA elnöke lesz, ő viszont más utat választana, szerelmes lesz és a "felsőbb akarat" ellenére küzd ezért a kapcsolatért. Isten neve nem hangzik el (magyar hanggal néztük), az ügynökök a "felettesüket" elnöknek hívják. Az elnök végül kivételt tesz és új tervet engedélyez Davidék életének, happy end.
Nem tudom miért, de bírom azokat a filmeket, amik arról szólnak, hogy az életünk csak egy színjáték és döntéseinket észrevétlenül befolyásolják. Ezért tetszett a Truman show és az Eredet is, mindkét film alapötlete foglalkoztatott már korábban is, azaz, hogy meg lehet szervezni egy non-stop valóságshow-t, ahol mindenki be van avatva és az álmokban (ahol ráadásul más sebességgel telik az idő) tudatosan dönteni, irányítani a történéseket.

2011. április 4., hétfő

Karsal - a hagyaték

-De érdekes a neved, honnan van?
-Apámtól.
-Hülye!
Egy ideig csak érdekes volt, aztán a csengése miatt a XXI. században többen valamiféle mélymagyarságot véltek benne felfedezni. Elsőre kicsit viccesen hangzik, hogy valaki a hetvenes évek közepén a BKV művezetőjeként mélymagyarkodik (Karsal apjáról, Jánosról van szó), de tulajdonképpen ez az igazság. Karsal apja annyira volt büszke a magyarságára, hogy a fiának egy ősmagyarnak hitt (tulajdonképpen csak a mellére "erő-hűség-remény" szavakat tetováló zöldséges mondta neki) nevet adjon, nem többre. Najó, ha leitta magát, akkor még a kocsmában is visszakövetelte a Trianonban elcsatolt területeket, igaz, ösztönné nevelt óvatosságában sohasem fennhangon. Anyja, Ágnes, nem ilyen volt, ő Gábort szeretett volna, egy pisze kis Gabit, erre kapott egy lapátfülű, kapafogú Karsalt. Ágnes egyszerű asszony volt, nem kellett sokat olvasnia ezoterikus témájú cikkeket, hogy azt higgye, a névválasztás befolyásolja az ember arcberendezését is. Hát igen, Czeizel Endre csak később vált ismertté a tévében. Ágnes tehát nem Karsalt akart, János pedig nem avatta be. Először a kórházban kérdezték, hogy mi lesz a neve, azt is csak azért, hogy mit írjanak a baba csuklószalagjára, hogy ne tévesszék össze a gyerekeket, amikor szoptatási időben szétszórják őket az osztályon. Ágnes azonban császárral szült, altatták, János meg benyögte a Karsalt. Benyögte, aztán a nővérkének még háromszor le kellett betűznie miután János megesküdött, hogy ez egy magyar név. Ágnes ébredésekor János ismét ott volt (elugrott elintézni az anyakönyvezést, mondta, de Ágnes megérezte a sörszagot is), ki is hozták a kicsit, Ágnes naivan ekkor akarta megbeszélni, hogy akkor Gábor legyen, vagy egye fene, János. Ekkor tudta meg, hogy Karsal. Az első napon a pipától nem tudott szoptatni, talán nem is a név zavarta, hanem az, hogy az ő teszetosza férje most bezzeg már a papírmunkát is elintézte míg ő altatásban volt. Amikor János a zöldségest is említette, Ágnes egy pillanatig azt hitte, hogy ott egy táblán állt krétával felírva a karsal, mondjuk a karácsonyi salátánál (ha van ilyen), ahogy egyszerűen csak koviubi és kápsali van kiírva a nagy sárga diszperzites vödrökre. A rokonok vegyesen fogadták, volt akin a döbbenet ült ki, volt aki röhögött, János bátyja, Imre, nemes egyszerűséggel ugyanazt mondta, mint amikor János a Felvidéket akarta visszacsatolni a fene szabad gulyáskommunizmusban: "Te balfasz!"
A kollégákkal is koccintás közben közölte a nevet, a közvetlen munkatársainak "igazi ősi magyar név!", a főnökének, aki egyben párttitkár is volt, "érdekes, ritka nevet akartunk neki, Kozák elvtárs!" volt a szöveg. János mindig is őszinte embernek tartotta magát. Csoda, hogy nem tudott jobban érvényesülni. Mert olyan teszetosza, mondogatta Ágnes.

2011. április 3., vasárnap

Predators

Már februárban itt volt a polcon a DVD, most végre megnéztem Antal Nimród (amerikai magyar rendező, a Kontroll a legsikeresebb filmje, lsd. a képét lentebb) filmjét, a Ragadozókat (Predators). Az 1987-ben bemutatott Predatorban még Schwarzenegger volt a főszereplő, a film akkoriban elég rossz kritikákat kapott, mára (valószínűleg a szörny figurája miatt) már sokkal nagyobb a respektje. 1990-ben volt egy második rész Danny Glover-rel (Halálos fegyver filmek főszereplője) és egy pár Alien vs. Predator film után most (illetve 2010-ben) végre az első kettőhöz illeszkedő folytatás. Számunkra persze különösen azért érdekes, mert a magyar rendező olyan nevekkel szerepel itt együtt, mint Adrien Brody, Laurence Fishburne vagy éppen Danny Trejo, ami már az itt szintén emlegetett Vér Kötelez című filmben is szerepelt, igazi rossz arcú mellékszereplő-típus. Spoiler köveztkezik, azaz ha valaki megnézné, lapozzon :)
Egy rakat veszélyesen élő ember (kommandósok, alvilági alakok, bűnözők stb.) a levegőben zuhanva ébred, amelyiküknek sikerül időben ébredni, az ejtőernyőjét is kinyitja. Egy idegen bolygón találják magukat és hamar kiderül, hogy vadásznak rájuk. Egy korábbi ledobott csapat túlélőjétől később megtudják, hogy vannak kisebb és nagyobb méretű ragadozók, a csapat vezetője azt tervezi, hogy a nagyok által fogva tartott kisebb ragadozó segítségével űrhajón megy haza. Közben fogy a csapat, Chucillo-t (a mexikói maffiás) a négylábú szörnyek támadásakor ölik meg, utána Mombasa (a sierra leone-i katona) hal meg a ragadozók táborának felderítésekor. Noland-ot, a korábbi túlélőt a saját rejtekhelyén öli meg az egyik, még ugyanitt hal meg Nikolai (orosz kommandós) is, aki viszont még egy bombával egyet hazaküld. Stans (a halálraítélt bűnöző) a menekülés közben veszti életét, de legalább eltereli a szörny figyelmét a többiekről. Hanzo, a Jakuza harcos a katanájával megküzd az egyik ellen, mindketten meghalnak. Már csak Royce, az amerikai katona, Isabelle, az izraeli orvgyilkos és Edwin, az orvos marad. Edwinről kiderül, hogy nem is orvos, hanem pszichopata gyilkos, majdnem megöli Isabelle-t, de Royce helyre rakja és csaliként használja a harmadik predator ellen, akit végül Isabelle segítségével sikeresen lefejez. A film végén Royce és Isabelle látják, hogy újabb ejtőernyősök érkeznek, "Na húzzunk el innen!".
Nem is tudom, mennyire tetszett egyáltalán. A 87-es Predatorban az volt a jó, hogy nem volt más szörnyekkel és távoli bolygókkal bonyolítva a sztori, csak a kommandósok Közép-Amerikában és a szörny, akit ott ismerhettünk meg a láthatatlanná válás képességével, zöld vérével, sisakjával, hőlátásával és a vállán lévő lézerágyúval. A fülledt dzsungel, a durva kommandósok és az egyedüli ragadozó pont elég volt. Ennek a 2010-es filmnek nincs igazán bevezetése, a predatorok erre a bolygóra dobnak le harcosokat, akiket aztán levadásznak, közben a saját harci módszereiket fejlesztik. A vége sincs elvarrva (engem nem zavar) és közben is eléggé kiszámíthatóak az akciók, mégis izgalmas, szórakoztató. Ellentétben pl. a The Expendables filmmel, azt szintén most láttuk, tele van akcióhősökkel, Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgern, Eric Robets, Mickey Rourke és rövid ideig Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger is feltűnik. Szépen harcolnak is, de Stathamon kívül senkiben nincs lendület, még csak nem is pörgős a film, a sztori meg szerintem 20 éve is már csak a videokazetta piacra volt elég. Mondom ezt úgy, hogy nekem pl. a Szállító filmek tetszettek, azaz nem bánom, ha egy mesét látok, nem ragaszkodom a fizika törvényeinek aprólékos betartásához a filmvásznon.

2011. április 2., szombat

kormányablak

Elég nagy sajtója volt az év elején, a munkahelyem közelében, a Bartók Béla 120 szám alatt is van egy, a terhességi gyerekágyi segély (TGYÁS) igénylése (a szülés várható időpontja elé lehet hozni egy hónapot) jó alkalmat adott a "kipróbálására". Tipikus okmányirodás feeling, elöl egy recepciós meg egy őr, aki annyira ráér, hogy ő adja a cetlit. Nincs alkalmam kipróbálni az új, trendi bőrpuffokat és padokat a váróban, rögtön csipog a számom. Kedves fiatal srác, nyakkendőben. Ő is az OEP honlapján klikkelget, de azért olyat is mutat, amit még nem találtam meg korábban, nagyjából képbe kerültem, hasznos volt. Kérdeztem, elmondta, még nem járnak sokan hozzájuk, de azért emelkedik az ügyfelek száma.
Elhoztam egy prospektust, most még csak ilyen családtámogatások igénylése, tulajdoni lapba betekintés és hasonló kaliberű ügyek intézhetők, de 2013-ig ki akarják terjeszteni, hogy egy kormányablakban minden hatósági ügy intézhető legyen. Jó lenne!

2011. április 1., péntek

Karsal - a csajok

Karsal sosem volt a nők bálványa. Utoljára ovisként volt esélye a lányoknál, de szülinapi zsúrra már akkor is csak a fiú ovistársai hívták. Meg a Gréti, de csak azért, mert ők szomszédok voltak, az oviban Gréti egy percet sem játszott vele, de úgy látszik ez Gréti szüleit nem érdekelte. Az általános iskolában még nem volt gond, nem különösebben zavarta, hogy szerelmes leveleket csak akkor látott, ha énekórán titokban továbbítania kellett. Aztán jött a szakközép és a pattanások, melyek az előreugró fogaival képregény-szerű figurát varázsoltak arcából. Annak ellenére, hogy osztálytársaihoz hasonlóan ő is roppant laza volt (már az általánosban is mindig feltűrte a kék nejlonköpeny ujját), a frusztráció és kisebbségi érzés, ha rejtetten is, élete része lett. Otthon az anyja próbálkozott mindenféle szerekkel, de a ragyák maradtak, a haja pedig mosás után max. egy napig nem tűnt zsírosnak. Ekkor jött amúgy a csikánó mániája, jó sok zselével hátrafésülve legalább az utóbbi probléma megoldódott.
Lehetett vagy 16 éves, amikor az egyik iskolai bulin Judit, egy lány a kettő béből megkérdezte, hogy odaadja-e a citromkarikát a poharáról (az ajándék alkoholmentes koktélhoz járt a citromkarika). Ekkor lett először szerelmes.
-Ööö... persze, oda, tessék!
-Kösz! - a lány már fordult volna vissza a barátnőjéhez, amikor Karsal még utánakapott a beszélgetés fonalának.
-Így szereted?
-Mit? Tessék?
-A citromot!
-Ja! Eszméletlen szar löttyöt ittam, muszáj elnyomni az ízét! - ezután viszont gyorsan elfordult.
Karsalra ez a bensőséges beszélgetés olyan benyomást tett, hogy mindkét haverjának órákig ecsetelte a történteket. Fecó, a tömzsi alacsony srác jó kedélyű volt, ugyanúgy népszerűtlen az osztályban, mint Karsal, de őt nem érdekelte. A háborús könyvek olvasásával és a harci jármű makettjeinek festegetésével teljes volt az élete. Lajos, a másik srác már más karakter volt, mármint népszerűségben egy szinten álltak, de Lajos (utálta a nevét és lépten-nyomon próbálta terjeszteni, hogy őt Lú-nak hívják) csak a lányokra tudott gondolni, sorozatos kudarcai (hatalmas horgas orra és mélyen ülő zavaros szemei sokakat egyből elijesztettek) annyira megedzették, hogy nehéz volt már kellemetlen helyzetbe hozni. Ő volt hármuk közül a "csajozós" típus, ezért is lógott a másik kettővel, mert ők ezt valahogy elfogadták (inkább ráhagyták), ha nem is hitték el. Szóval Karsal már alig várta, hogy másnap elmesélje, Fecó ugyanis nem volt a buliban, Lú meg egész végig a táncparketten pörgött a csajok körül (sokat kellett mozognia, hogy az állandóan elforduló lányok elé kerüljön). Másnapra a Judittal történt párbeszéd egy körülbelül 1 órás mély beszélgetéssé változott és szinte mindent tudott Juditról.
-Hát így történt, de nem tudom mikor találkozunk, semmi konkrétumban nem maradtunk. - mondta Karsal.
-Megfogtad a mellét? - kérdezte Lú.
-Áhh, ez most más volt, nem érted? - válaszolta, de közben arra gondolt, hogy tulajdonképpen illik a sztoriba, de akkor már az elején bele kellett volna szőni, mondjuk olyan részek helyett, hogy Judit vihogva mesélt neki a múlt nyári gólyatáborról, amikor először rúgott be az egész osztályuk.
-Más? Hát nem értem. Na mindegy, láttátok a moziműsort? A májusegyben még játsszák a Terminátor kettőt lesz valami mozifesztivál vagymi és ingyen lehet bejutni!
-A Terminátor az hülyeség! - mondta Fecó. Köze sincs a valósághoz, egy rendes hadsereg akármilyen gyalogsági százada ellen se lenne semmilyen esélye egy ilyen robotembernek, nemhogy a tüzérséggel szemben! Egyszerűen olyan kis helyen nem koncentrálódhat annyi energia, amelyik ilyen tettekre képes. - folytatta.
-Az mikor lesz? Mert ha moziba mennék, akkor inkább Juditot vinném el valamilyen csajos filmre, érted! - mondta Karsal, aki nagyon bánta, hogy az egész éjjel érlelt sztorit ilyen hirtelen leveszik a napirendről.
Aztán megérkeztek a Régiposta utcai McDonald's-ba, ahol a délután hátralévő részét tervezték eltölteni; nem is sejtették, hogy Karsal nőügyeit alaposan befolyásoló események történnek. Akkoriban (a 90-es évek elején) a McDonald's még nagy presztízsnek örvendett, hosszú sorok kígyóztak a pénztáraknál és nem kellett minden hónapban új akciókat hirdetni, hogy eladják a szottyos szendvicseiket. Fecó és Lú Karsal kezébe nyomtak egy-egy százast, hogyha netán felgyorsulna a sor, vegyen nekik is 1-1 sajtburger menüt, azzal kimentek a WC-re. Karsal ha csak tehette sosem ment el idegen helyen WC-re, ezzel komoly gondjai is akadtak az általános iskola első osztályában, azóta legalább a kisdolgokkal nincs gond. Feltéve ha legalább 10 másodperc csönd rendelkezésre áll a piszoár előtti rákészülésre és nem áll mellette senki 2-2 piszoárnyi pufferzónában. Fecóék tehát a budin, erre mi jut eszébe pont akkor egy rablónak? Hát a patinás helyen lévő, igencsak csillogós és menő McDonald's kirablása! A kezében egy fegyvernek látszó tárggyal hadonászott, üvöltözött (az állandó szárítógép zajtól Fecóék ezt bent nem hallották) és követelte az aznapi bevételt. A 8 kasszából 5-nél sokkos állapotba kerültek a lányok, nem is mertek előrehajolni a kasszáig, a maradék hármat meg nem tudták kinyitni, egy fülbevalós, tetovált pénztáros srác meg azt habogta, hogy ehhez a menedzser kell. Mivel akkor már az étterem hátsó részéből is egyre többen érdeklődtek az előtérben zajló események iránt, a gangszta' jobbnak látta elinalni. Ahogy nagy hévvel megfordult, nekilökte a mögötte álló dagadt svéd turistát Karsalnak, akinek alkarját megkarcolta a nő kezéből kieső csorba műanyag tálca. Fecó és Lú arra érkeztek, hogy Karsal az előtérben egy széken ül, a kiszolgálás szünetel és egy köteg szalvétával egy csíkos inges mekis fickó (a menedzser) szorítja az alkarját, mellette egy dagadt szőke furcsa dallamos és pattogó nyelven magyaráz valami ukkopekkáról. Karsal baromi kényelmetlenül érezte magát, menekült volna az étteremből, megnyugtatta a menedzsert, hogy semmi baja és kiszaladtak. Agya hevesen zakatolt, kezdett elmúlni a stressz, cimborái követték és kérdőre vonták.
-De hát mi történt, bazmeg, állj már meg, nem is ettünk! Mit hadováltak ezek rablásról? - kérdezte Lú.
-Ez nagyon kemény volt, bazmeg! Kirabolták a mekit míg ti kényelmesen hugyoztatok!
-És mi történt a kezeddel, elestél? - kérdezte Fecó.
-Mi? Ja! Dehogy! A faszi, egy kétméteres állat pont mellettem állt a stukkerével. Frankón mondom, nem is mertem megmozdulni, mert láttam a szemén, hogy engem szúrt ki túsznak, ha minden rosszra fordulna, érted! Amikor látta, hogy itt nem jut zséhez, bedühödött, láttam, hogy a ravaszra feszül az ujja! Ahogy megfordult, a pisztolyával belevágott a kezembe, szinte éreztem, ahogy a húsomba mar a fegyver! - mesélte, közben erősebben szorította a szalvétákat, fel is szisszent. Kicsit bánta, hogy nem üt át a vér a 3-4 réteg papíron, az sokkal hatásosabb lett volna.
Gyalog mentek a Deákig, onnan vissza a Moszkvára és a Városmajoron keresztül haza. A sztori útközben is színesedett, a dagadt svédet tulajdonképp Karsal nyugtatta le (igaz, csak a jelenlétével, azért nem akart túlozni), nehogy ostobaságot csináljon és ha nem áll olyan keményen a helyén, talán a rabló se fogja ilyen gyorsan menekülőre. Másnap a suliban aztán villámgyorsan terjedt a hír. Az eset talán nem került volna be a híradóba, de aznap a Váci utca környékén még 3 éttermet raboltak ki, így megemlítették a Régiposta utcai eseményt is, azzal, hogy tisztázatlan körülmények között egy fiatal fiú is könnyű, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett, aki a személyzet szakszerű ellátása után távozott. Fecó ugyan nem sok emberrel beszélt, Lú viszont azonnal igyekezett meglovagolni a sztorit, a harmadik szünetben már mindenki tudta, hogy Karsal volt az áldozat, páran azt is sejteni vélték, hogy Lú segítségével menekült ki az étteremből. Az ötödik szünetben az igazgató-helyettes hívatta az osztályfőnökén keresztül és kérdezte, igazak-e a történtek. Neki Karsal már csak egészen enyhén színezte a történetet, tudta, hogy nem kellene rendőrségi ügyet kerekíteni belőle, hiszen Lú egyes verziói szerint már nemzetközi hírű rablóbanda rendezett vérfürdőt.
Az ebédszünetben már a hosszú asztalnál ült az ebédlő végében, ott általában a leghangosabb, legnépszerűbb figurák szokta ülni, de a 4-ik szünet környékétől kezdve, ha ideiglenesen is, de Karsal is ide tartozónak mondhatta magát. Nem igazán tudta, hogyan viselkedjen, ezért a saját osztályának (a cések) menői közelében maradt és persze mesélt, mesélt. A becsöngetés előtt vette észre, hogy Judit is ott van ugyanazzal a barátnőjével. Most baromi laza leszek, gondolta.
-Szia, na, nem innál egy kis citromlét?
-Szia! Hogy érted?
-Tudod, a citrom!
-Milyen citrom?
-Hát a bulin! Tőlem kértél citromot!
-Ja, tényleg, hát emlékszel? - mondta Judit és csak Karsal gondolhatta, hogy a lány egyáltalán emlékszik az esetre.
Itt aztán fordult a szerencse, ezúttal Karsal javára. Judit volt az első, minden szempontból. Ugyan sosem mondták egymásnak, hogy "szeretlek!" meg ilyesmi, sőt, Judit inkább csak az iskolán kívül találkozott vele, de voltak azért nagyon jó közös pontjaik. Karsalnak pl. szimpatikus volt, hogy Judit ugyanúgy küzd a pattanásokkal és a zsíros hajjal mint ő. Ezt az esti buliban ugyan nem látta, de egyáltalán nem zavarta. Egyáltalán. Így szokta mondani, ha Lú ugratja, hogy miért azzal a tehénnel cseszi el az idejét? Erre általában azt szokta válaszolni, hogy szereti ha egy csajon van mit fogni! Arról sosem beszélt, hogy Judit szinte irtózott attól, ha tapogatták... Ez volt Karsal első nyara, amelyre felnőttkorában is emlékezett.