2012. január 30., hétfő

agyagmadár

Hazaérvén Eszter rohan elém, izgatottan mutatja a madarát. Egy agyag madár fellógatva egy faágon.
Nemrég találta ki, hogy szeretne menni agyagozni; "Ádám is jár és az nagyon érdekes!". A néptáncot úgyis abbahagyja, legyen helyette valami, mondtuk, próbálja ki, ma volt az első óra.
Kaptak egy agyagtömböt, szerszámokat (zsinór, kanál, pálcák meg még amit nem értettem meg :), vizet és az első órán ilyen szépet csinált. 


Lehet, hogy nem lennék így lenyűgözve, ha lenne kézügyességem, de így legalább én is tudok lelkesedni :)

2012. január 24., kedd

focipálya mérete

Azt hittem fix a mérete, de nem. Idézet a Labdarúgás Wikipedia oldaláról:
"A játéktér hossza 90-120 méter lehet – két egyenlő méretű térfélre osztva – nemzetközi mérkőzésen ez a méret 100-110 méterre változik. Szélessége 45-90 méter, nemzetközi mérkőzésen 64-75 méter. A népszerűen 16-osnak nevezett büntető területnek 16,5 méterre kell lennie az alapvonaltól és a gólvonaltól – ez a kettő egybeesik –, a büntetőpontnak pedig 11 méterre. 9,15 méter a sugara a kezdőkörnek és a 16-os előtti félkörnek. A kapu előtti tér a gólvonaltól 5,5 méterre végződik. Az alapvonalat, az oldalvonalat, a gólvonalat, a kezdőkört, a 16-os előtti körszeletet, az „öt és felest”, valamint a büntetőpontot fehér mészporral jelölik meg.
A kapu belső szélessége pontosan 7,32 méter, belső magassága pedig 2,44 méter. (Ezek a méretek Angliából származnak, ahol a szélesség 8 yard, a magasság pedig 8 láb.) A kapufákat és a felső lécet hálóval is kiegészítik.
A szögletzászlók magassága 1,5 méter. A szögletek negyedkörének átmérője 1 méter. A vonalak és kapufák vastagsága maximum 0,12 méter lehet."


2012. január 23., hétfő

Lovejoy

Nemrég láttam ezt a video-t, az űrállomásról készítették, baromi jól néznek ki rajta az Afrika feletti viharok villámai. Itt is említik a Lovejoy üstököst, ami egy ún. napsúroló üstökös; ezek olyan közel mennek a naphoz, hogy elégnek vagy tömegük nagy részét elvesztik. Tavaly novemberben fedezték fel, decemberben majd' 120 000 km-re megközelítette a napot (elvesztette tömegének ~90%-át), összehasonlításképp a Hold-Föld átlagos távolság ~380 000 km.
Nekem a neve hallatán rögtön John Travolta és a Get Shorty jutott eszembe :)

2012. január 22., vasárnap

Polingenia longicauda

A strandon hosszú órák alatt készített, részletesen kidolgozott homokvárakról vagy éppen a jégszobrokról mindig eszembe jut, hogy azért nem semmi ennyi energiát beleölni valamibe, amit utána elmos az eső vagy elolvad. Van ebben valami tiszteletreméltó...

2012. január 21., szombat

félévi bizonyítvány

Pénteken kapták meg a gyerekek a bizonyítványt. A suliban az első két osztályban szöveges értékelés van, harmadiktól osztályzás. A szövegessel egyetértek, Emmánál nem azt mondják, 5-ös, hanem mondjuk magyarból:
"Hangképzése pontos, beszéde érthető. A hallott szöveget önállóan megérti. Szókincse korosztályának megfelelő. Betűfelismerése pontos, hangos olvasáskor jól tartja a szótaghatárokat. Szövegértése pontos. A tanult verseket, mondókákat elsajátította, és pontosan mondta el.
 Írásmunkáiban a vonalrendszerben jól tájékozódik. Betűi, betűkapcsolásai többnyire szabályosak. Nyomtatott betűről írottra hibátlanul másol. Írásképe tetszetős, áttekinthető, írástempója megfelelő."
Nyilván valamilyen kiválasztós programmal szerkesztik a szövegeket, de nem pipálják ki azt, hogy írásképe tetszetős annál, akinél nem tetszetős. Ha meg kapna egy 5-öst vagy 4-est, abból nem tudnám, hogy betűkapcsolásai "csak" többnyire szabályosak.
Magatartása érdekes még:
"Társas kapcsolataiban barátságos, együttműködő. Felnőttekhez való viszonya: udvarias, segítőkész. A tanórákon fegyelmezetten vesz részt. Tanórán kívül (szünetekben, napköziben) fegyelmezett. Magatartása példás."
Ennek egy-két sorát majd számon kérem rajta egy-egy hisztije közben :) Ja, ennek is van értelme. Vannak gyerekek, akikről tudja a szülő, hogy viselkedik a suliban, Eszter ilyen. Emma miatt oviban azért mentünk fogadóórára, mert nem tudtuk elképzelni, hogy soha nincs vele semmi gond, mindent fegyelmezetten megcsinál. Pedig de. Itthon meg pedig nem :) Most is lebukott, lássuk az Emelt szintű testnevelés tárgy értékelését:
"Mozgása összerendezett. A sportjátékok, versengések, mozgássorozatok szabályait érti, igazodik ezekhez. Konfliktus-helyzetben is sportszerűen viselkedik. Néha fáradékony, főleg a futással járó feladatoknál, ilyenkor pihen. Szépen, egyenletesen fejlődik."
Elfárad, na persze! Aki ismeri, tudja, hogy nem lehet holmi futással lefárasztani. Ezek szerint lóg a tesin, ennyi! Gondolom ilyen opció nincs az értékelő programban, de szerintem Emese néni is tudja, hogy értjük az üzenetet :)
Eszter egy négyest kapott, magyar irodalomból, állítólag 1-2 pont hiányzott az 5-öshöz. Tudjuk mi a hiba, a szövegértésben gyengébb, legalábbis ősszel ebből kapott négyeseket. Most, hogy bújja a könyveket, többször visszakérdezem, sőt, egyszer a kocsiban az egyik egész könyvet elmesélte, abban nem volt hiba, de lehet, hogy az órán ennél pontosabban kell felidézni a tartalmat. Az nem mentség, hogy nem figyel vagy elfárad, ilyen indokkal az egyetemen se kap jobb osztályzatot. Matekon sem lenne mentség, hogy unatkozik és összecsapja a végét (régen pl. versengtek a jutalom feladatokért), attól még egyszerűen nem jó 1-2 számítás és kész, a híd összedől.
Szóval most van dicséret, sűrű bulizós hétvégével ünnepeljük, lesz unokatesókkal kinectezés, uszoda (most értünk haza, 42 hosszt (1400 m) úszott), ping-pongozás, bográcsozás és persze a beígért könyveket is megkapják. Most látom, hogy bográcsozásról még nem posztoltam, pedig családi szinten átlagon felül nyomjuk, az tuti :)

2012. január 20., péntek

Costa Concordia - arányok

A partról készített fotók nem adják vissza, mekkora is egy 290 méter hosszú, 36 méter széles hajó. Az űrfelvétel annál inkább:
Bár a Costa Concordia nagynak számít, azért az Allure of the Seas vagy az Oasis of the Seas 360 méteres hosszától és 47 méteres szélességétől (vízvonalnál mérve, fent mind szélesebb) jócskán elmarad. Összehasonlításképp, a Titanic 269 m hosszú és 28 m széles volt. Az is igaz, hogy 100 éve ezekkel a méretekkel valószínűleg sokkal inkább kitűnt a többi óceánjáróhoz képest.

2012. január 18., szerda

BNO

A BNO a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer, a WHO-nál ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) van. Felépítése hierarchikus, 21 főcsoport alkotja a fő vázat, melyek blokkokat tartalmaznak. Nemrég egy barátom kislánya elesett a korival, eltört a bokája (illetve a szárkapocs csontja), a diagnózisa két kódot tartalmaz, S8240 és W02H0.
A BNO-nak megfelelően:
BNO 10-19: Sérülés, mérgezés és külső okok bizonyos egyéb következményei
S80-89: A térd és a lábszár sérülései
S80.4: A szárkapocs (fibula) törése
BNO 10-20: A morbiditás és mortalitás külső okai
W00-W19: Esések
W02 Esés korcsolyával, sível, görkorcsolyával vagy gördeszkával

Van itt minden, nekem pl. már volt egy X10-esem :)

2012. január 17., kedd

Maslow piramis

Nemrég egy előadáson hallottam a Maslow-piramisról:
Egy részletesebb, de angol nyelvű ábráért klikk ide! A piramis az emberi szükségletek hierarchiáját fejezi ki, a linkelt forrás szerint a szintjei:
  1. A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz kapcsolódó szükségletek helyezkednek el.
  2. A létfenntartás megteremtése magával hozza a biztonsági szükségletek kialakulását: ez a megszerzett javak megóvását, védelmét jelenti.
  3. A szociális szükségletek az ember társas lény mivoltából fakadnak. A szociális szükséglet kapcsolatteremtési, összetartozási szükséglet. Ennek kielégítése érdekében törekszik jó családi, érdeklődésének, gondolkodásmódjának megfelelő baráti, munkahelyi kapcsolatokra.
  4. Az ember igyekszik megtalálni helyét a többiek, a társai között, ebből fakad az elismerés iránti szükséglete: igyekszik elfogadtatni magát, elismertetni egyéniségét, képességét, rátermettségét.
  5. A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll. Az emberek egy része erős késztetést érez arra, hogy képességét, tehetségét maximálisan kihasználja.
És hogy miért hierarchikus? Nyilván aki éhezik, nem azon gondolkodik, hogy milyen művészeti ágban fejezze ki önmagát. A forrás szerint Maslow elméletét két fő kritika éri; először is ez a hierarchia az angolszász kultúra átlagemberére jellemző, másrészt a valóságban sokszor tapasztalható olyan eset, amikor a vizsgált egyént egyszerre több szükséglet motiválja, vagy úgy motiválja egy magasabb szintű szükséglet, hogy az alatta levő szükségletek nincsenek teljesen kielégítve.
Engem az első már más kérdések kapcsán is izgatott. Ugyanúgy leírhatók egy kenyai tanító, egy brazil szörfkölcsönző és egy iráni atomtudós tevékenységei a célok és motivációk által? A javak biztonságának biztosítása nélkül nincsenek értékes, gondosan ápolt családi kapcsolatok?

2012. január 14., szombat

robonaut

Idén is megrendezték a BME-n a robonaut-ot, az automata robotautók versenyék, ma úszás után elmentünk Eszterrel megnézni, szerencsére 20 hossz (egyben) után is volt kedve, sőt, tetszett neki. A hallgatók olyan modellautókat építenek, melyek egy adott, előre nem ismert pályán automatikusan tudnak végig menni a szabályok szerint. A pályán van garázs, amibe be kell állni és onnan kitolatni, tele van megtévesztő elágazásokkal, ahol el kell találni a jó irányt, van akadály, gyorsasági szakasz, libikóka ("híd").
A verseny időre megy és max. 5 alkalommal lehet segíteni, azaz egy korábbi ellenőrzési pontról újból indítani a robotot. Fényérzékelős szenzorok, ultrahangos távolságérzékelők, mobiltelefonok, van itt minden.
De ami az egészben a legjobb, hogy a hallgatók a tanulási idejükön túl dolgoznak ilyesmivel, fejlesztenek, együtt gondolkodnak, majd egy ilyen buli keretében megmérettetnek. Le a kalappal a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke előtt, ami ilyen inspiráló környezet biztosít hallgatói számára.




2012. január 13., péntek

Hanke-Henry naptár

A Hanke-Henry-naptár a Gergely-naptárt váltaná oly módon, hogy minden év naptári beosztása ugyanolyan lenne, azaz minden évben a hétnek ugyanarra a napjára esnének az ünnepek és évfordulók. A negyedéveknek csak az utolsó hónapja lenne 31 napos, a többi pedig, februárral együtt, 30 napig tartana. Így az évek a mostaninál 1 nappal rövidebbek és mindig pont 52 hetesek lennének.
Tervezhetőbbé válnak a munkaszüneti napok, ünnepnapok (a szülinapom mindig csütörtökre esne), a sokszor negyedéves pénzügyi elszámolások végre mindig ugyanannyi nappal számolhatnának, a hetek ritmusa - ami szerint élünk - mindig megmaradna stb. Igen ám, de 5-6 évente így szökőhetet kellene beiktatni. Ha december végén lenne, még tetszene is :)

2012. január 12., csütörtök

h-index

A h-index vagy Hirsch-index a tudományos közlemények értékét határozza meg olyan módon, hogy egyszerre méri a publikációk számosságát és hatását (impaktját) a hivatkozások számán keresztül. A definíció szerint egy publikálónak a h-indexe h, ha n számú publikációjából h számúra egyenként legalább h számú hivatkozása van és a maradékra (n-h) kevesebb, mint h. Tehát ha valaki h számú publikációval rendelkezik és mindegyikre legalább h számú idézője van, akkor az indexe h. A h-index így egyszerre kifejezi a publikációs aktivitást és impaktot is:
A HVG-ben jelent meg egy interjú Sarkadi Balázs akadémikussal, aki őssejtkutató, de hobbiból összegyűjtötte (a Web of Science és a Scopus adatbázisokból) a legtöbbet idézett magyar kutatókat. Több ezer hivatkozás és 30-40 körüli h-index már nemzetközileg is kiemelkedőnek számít. A külföldön befutott és dolgozó kutatók között vannak a legmagasabb indexszel rendelkezők: Oláh György Nobel-díjas kémikus (68-as h-index), Somorjai A. Gábor, Pulay Péter és Pretsch Ernő kémikus (101, 58 és 54), Barabási Albert László hálózatkutató (68), Szalay Sándor matematikus (81), Somogyi Péter és Buzsáki György idegkutató (76 és 74), Gyulassy Miklós fizikus (57). A hazaiak közül kiemelkedők: Csabai István fizikus (67, amúgy 36 éves és 20 000 fölötti idézettel rendelkezik), Freund Tamás neorubiológus (76), Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus (55), Vicsek Tamás fizikus (49), Keltai Mátyás orvos-biológus (32), Solymosi Frigyes kémikus (51), Nagy Ferenc növénybiológus (52).
A mérőszámok persze nem jellemzik egyértelműen a kutatók hatásosságát, az egyes tudományterületeken másképp jellemzi az idézettség az eredményességet. A mérőszámok abszolút értékére jellemző, hogy a világhírű Lovász László matematikus "csak" 31-es, Roska Tamás fizikus pedig "csak" 25-ös h-indexszel rendelkezik. Az index nem veszi figyelembe például a szerzők számát és sorrendjét, az idézettség jellegét, az idézés helyét és függő hivatkozással is torzítható. Ennek ellenére széles körben elfogadott és alkalmazott, pl. a BME Publikációs Adattárában is.
Persze nem lehet olyan mérőszámot találni, ami minden tudományterületen mindent objektívan mér, Messi góljainak számát is nehezen hasonlíthatjuk Cseh László 200 mellen elért idejéhez.

2012. január 11., szerda

intézményekké lett élő személyek

Intézmények, melyeket 1956 után neveztek el élő személyekről (HVG):

Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, Debrecen (1957)
Kovács Margit Kerámiagyűjtemény, Szentendre (1973)
Czóbel Béla Múzeum, Szentendre (1975)
Varga Imre Gyűjtemény, Budapest (1983)
Sándor Károly Labdarúgó-akadémia, Agárd (2001)
Puskás Ferenc Stadion, Budapest (2002)
Béres József Középiskolai Kollégium, Záhony (2002)
Szusza Ferenc Stadion, Újpest (2003)
Illovszky Rudolf Stadion, Budapest, Angyalföld (2004)
Albert Flórián Stadion, Budapest, Ferencváros (2007)
Szojka Ferenc Stadion, Salgótarján (2007)
Szabó Magda Könyvesbolt, Debrecen (2007)
Gyarmati Dezső Sportközpont, Budapest, XXII. kerület (2007)
Gyarmati Dezső Tanuszoda, Lakitelek (2007)
Gyarmati Dezső Városi Sportuszoda, Hódmezővásárhely (2009)
Csukás István Nevelési és Oktatási Gyermekközpont, Teskánd (2008)
Grosics Gyula Stadion, Tatabánya (2011)
Buzánszky Jenő Sportcsarnok, Bicske (2011)
Törös Olga Sportcsarnok, Kecskemét (2011)
Szentmarjay Tibor Stadion, Eger (2011)

Az élőkről elnevezés úgy látszik az utóbbi 10 évben jött divatba és szinte kizárólag sportolók jöhettek számításba.

2012. január 10., kedd

havazik

A lányok már nagyon várták. Volt valamikor decemberben egyik reggel egy vékony lepel, de hamar elolvadt. Ma reggel végre szép fehér lett minden, nem kellett sokat alkudozni azért sem, hogy gyalog menjünk (Bálintot visszük orvoshoz, úgyhogy itthon maradtam). Az iskola felé sok kapubejárót elsőként "kacskaringózhattak" körbe és persze már azon tanakodtak, hogy akkor szánkóval jövök értük, amire (nagy hóban) többször volt már példa az elmúlt években. Sajnos nem úgy néz ki, hogy ez a hó megmarad, de attól még érdemes kiélvezni az álmodozás örömét :)

2012. január 9., hétfő

energy.eu

Máshol is ennyivel drágább már a dízel? Tényleg csak az adók miatt ennyi? Mennyivel drágább nálunk, mint más európai országokban? Össze lehet hasonlítani: http://www.energy.eu/

2012. január 8., vasárnap

Boulder

A falmászás órákon már sokszor kapacitáltak mindenféle versenyekre, pénteken Eszter annyira izgatott lett a mai esemény miatt, hogy beadtam a derekam, pedig közel sem ideálisak voltak a körülmények. Egyrészt nem a Klébiben, hanem a Budafoki úton rendezték, erre mondtam, hogy nem baj, legalább az uszodához közel van, összekötjük úszással. Másrészt ez boulder mászás volt, azaz biztosítás nélkül, alacsony magasságokban, inkább trükkös pályák mászása. Ilyet se láttunk még, Eszterék beülővel, biztosítással másznak magas falakat.
A terem csak kb. 5 méter magas, az alját borító vastag szivacsra végül is tényleg mindenhonnan le lehet ugrani, de amikor egy gyerek elég nyakatekert helyzetben, pl. szinte vízszintes pózban függeszkedik, akkor azért a segítők ott állnak, nehogy rosszul essen. A verseny szabályai a következők: a teremben kijelöltek 10 pályát, ezeket kell 1 óra alatt teljesíteni. Csak az adott pályán színes csíkokkal megjelölt fogásokat szabad használni, a fiúknak lábbal is, a lányok bárhova léphettek. Ha valaki eléri a Top-ot, akkor a pálya kész, de van egy köztes pont is, a Zóna, azért már jár pont. A pályák nehezek, Eszter 4 pályán tudta csak elérni a Zónát, ebből valamelyiket többször is, de a Top nem ment. A pontozásba beleszámít az is, hogy hanyadik kísérletre lett meg az adott Zóna vagy Top.
1 óra alatt nagyon kifáradtak (Vikit is vittem, Emma csak kipróbálta, de nem nevezett be), de számomra elég meggyőző volt, hogy mennyit fejlődtek a bemelegítés és a verseny alatt. A Klébiben csak a magasabb kategóriás falakon vannak ilyen trükkök, mint itt. Sokkal nehezebb megtervezni egy-egy mászást, baromira nem egyértelmű, hova kell rakni a lábát, hogy aztán lendületből elérje a következő fogást. Volt olyan pálya is, ahol eleve keresztben kellett fogni az első két fogást, hogy a következő jelölt fogást elérjék:

2012. január 7., szombat

Rolls, Federer és a mókusok

Kőhalmi Zoltán: hogyan készül a Rolls-Royce?
"Láttam egy kisfilmet arról, hogy hogyan készül a Rolls-Royce nevű gépjármű. Talán tudjuk, hogy ők mindenből csak a legdrágábbat építik be, mindent csak kézzel építenek be, tehát szerintem a Rolls-Royce-hoz még az ablakmosó folyadékot is 25 évig érlelik barikkolt tölgyfa hordókban, a kis Wunderbaumot Skandinávia legsötétebb erdejéből a legmagasabb fenyő tetejéről szedett tűlevélből rénszarvasok sodorják a combjukon és minden vonóhorogra a teniszlabdát maga Federer teszi rá. Egyébként minden kocsit 5 órán keresztül políroznak, az elég sok, tehát eredetileg egy Rolls-Royce sokkal nagyobb, csak ez lesz belőle a végére. De nem ez a szép, hanem hogy megnéztem ezt a kisfilmet és van egy bácsi a Rolls-Royce gyárban, akinek 30 éve az a munkája, hogy minden kocsi oldalára ő húzza a csíkot. Minden segédeszköz nélkül húzza a csíkot, tehát nem az, hogy robotok nélkül, vonalzó nélkül húzza! De nem úgy, hogy tartja és akkor elhúznak mellette csúsztatott kuplunggal, ahogy én csinálnám, hanem teljesen szabályosan, egy lendülettel, három óra alatt húz egy ilyen csíkot, tehát amióta megjöttek, már fél métert haladt. Nem tudom mi van, hogy ha egyszer így tüsszent, akkor azokat bezúzzák, annak annyi? Este állnak emberek a kerítésnél, nincs-e valami elrontott Rolly-Royce, amit csak kidobnának? Húzza a csíkot, végig arra gondolhat, egyszer hazaérek, most már csak aerobicozni fogok, pogózni, fallabdázni fogok. Különleges francia krétával kenik az ujjait, hogy nem tapadjanak oda és különleges mókusszőr ecsettel húzza a csíkot, amihez a mókusokat szerintem külön tenyésztik a gyárban, kizárólag nutellás Raffaellon élnek és puszta kézzel végeznek velük a gyárudvaron. Nem igaz egyébként, nem puszta kézzel végeznek velük, hanem mahagóni baseball ütővel verik őket agyon. Egyszer volt egy hét, hogy véletlenül nem mahagónival verték őket agyon, azokat a kocsikat visszahívták, mert rossz lett a csík!"

2012. január 6., péntek

2011 eseményei

Az elhalálozásokhoz hasonlóan a HVG összeállítást közöl 2011 legfontosabb eseményeiről. Érdekes csak a dátumokat és a címeket átfutni, talán azért, mert egymáshoz képest segít elhelyezni az eseményeket:

Magyarország 2011:
január 1.: Felemás EU-elnökség
január 13.: EMFESZ-vég
január 14.: Új Széchenyi-terv
január 15.: Diszkótragédia
január 18: Filmipari kormánybiztos
január 31.: Magánnyugdíjasok pénze
február 1.: Kínai kézben a BorsodChem
február 6.: Szépművészeti-átalakítás
március 15.: Szerveződő ellenzék
március 18.: Liszt-Ferihegy
március 20.: Lecserélt monetáris tanács
április 6.: Autógyárak támogatása
április 7.: Hunvald pere
április 22.: Etnikai feszültség
április 27.: Átkeresztelt utcák
május 3.: Pálinkás az MTA-elnök
május 6.: Büntetőadó-vétó
május 12.: Vegyépszer-zsugor
május 13.: Heves megye csődben
május 26.: Állami MOL-vásárlás
június 7.: Lefokozott ombudsmanok
június 7.: Ismét egy kémügy
június 27.: Semmelweis-program
június 28.: Focibundaügy
július 1.: Fenyegető médiatörvény
július 1.: Megszűnt az OÉT
július 8.: GMO-botrány
július 11.: Megregulázott egyházak
július 20.: Régi-új metrószerződés
augusztus 1.: Startol a közmunkaprogram
augusztus 23.: Malév-tőkeemelés
szeptember 1.: Állami hulladék-gazdálkodás
szeptember 1.: Chipsadó
szeptember 14.: Vörösiszap-óriásbírság
szeptember 25.: Népszavazás a hajléktalanokról
szeptember 29.: Indul a végtörlesztés
szeptember 30.: Elmeszelt különsarc
október 1.: Népszámlálás
október 6.: Dörner színháza
október 18.: Amerikai figyelmeztetés
október 22.: Gyurcsány-párt
november 5.: Megnyirbált önkormányzatiság
november 20.: Lex Biszku
november 21.: Köztehercsomag
november 28.: Ki mikor lehet nyugdíjas?
november 29.: Uniós csúcson a magyar kamat
december 4.: Bencsik lemond
december 13.: Más munkajogi kódex
december 13.: Menesztett főbíró

Világ 2011:
január 1.: Észt euró
január 4.: Forradalom Tunéziában
január 9.: Új állam: Dél-Szudán
január 22.: Ír komrányválság
február 2.: Egyiptomi rendszerváltás
február 14.: Kína a második
február 24.: Űrsiklóbúcsú
március 10.: Hatalomátadó dalai láma
március 11.: Katasztrófa Japánban
március 27.: Zöldbe boruló németek
március 30.: Vezetőcsere Mianmarban
április 16.: Nigériai tálibok
április 17.: Populisták Finnországban
április 20.: Szakadó iráni konzervatívok
április 25.: Véres szír elnyomás
május 2.: Bin Laden halott
május 16.: Strauss-Kahn őrizetben
május 21.: Prágai tüntetés
május 26.: E. coli Németországban
május 31.: Mladics Hágában
június 6.: Portugál fordulat
június 10.: Chávez-műtét Havannában
június 13.: Hezbollah-kormány
július 5.: Brit médiabotrány
július 12.: Gyengülő Karzai
július 18.: Sanadert kiadták
július 20.: Szomália: éhség és háború
július 22.: Norvégiai vérontás
július 23.: Lett referendum
augusztus 1.: Amerikai adósságplafon
augusztus 5.: Timosenko rács mögött
augusztus 6.: Zavargások Angliában
augusztus 15.: Új mozgalom Indiában
augusztus 25.: Wikileaks-lavina
szeptember 2.: Török terjeszkedés
szeptember 6.: Svájci árfolyamgát
szeptember 20.: Szlovén kormánybukás
szeptember 23.: Palesztin ENSZ-kérelem
szeptember 25.: Előretör a francia baloldal
szeptember 27.: Romaellenesség Bulgáriában
október 5.: Steve Jobs halála
október 9.: Újrázó Tusk
október 11.: Lemond Radicová
október 15.: Elégedetlen világ
október 20.: A Kadhafi-éra vége
október 31.: Hétmilliárdan a Földön
november 2.: Thaiföldi árvíz
november 8.: Berlusconi bukása
november 10.: Görög kormányfőcsere
november 20.: Jobboldali fordulat Madridban
december 4.: Csekély többség Putyinéknak
december 5.: Kormányalakítás Belgiumban
december 9.: Uniós válságcsúcs

A Nők lapja is csinált egy "2011 Hónapról hónapra" összeállítást:
január: Januártól kezdődően Magyarország töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Fél év alatt több mint 200 találkozót és közel 300 kulturális eseményt tartottak hazánk különböző pontjain.
február: Egyiptomban a fiatalok forradalmaként emlegetett utcai demonstrációk és felvonulások eredményeként lemondott Hoszni Mubarak elnök, az egyiptomi katonai kormányzat feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette az alkotmányt.
március: Hatalmas, kilences erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, majd az ezt követő szökőára végzett óriási pusztítást a szigetországban.
április: Ünnepélyes keretek között Vilmos brit királyi herceg és Catherine Middleton házasságot kötött a Westminister Apátságban. A királyi esküvőt közel kétmilliárd ember követte a televízión és az interneten keresztül.
május: Barack Obama bejelentette, hogy az amerikai katonák végső csapást mértek Oszama bin Laden rejtekhelyére a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében, és végeztek a régóta keresett terroristavezérrel.
június: Közel 3000 embert kellett evakuálni a dél-amerikai régióban a chilei Puyehue vulkán kitörése miatt. A tűzhányóból tízezer méter magas füstfelhő emelkedett a magasba, a hamu, a kénszag és a füst napokig komoly problémát okozott a térségben.
július: 98 éves korában bajorországi otthonában elhunyt Habsburg Ottó, politkus, közíró, és az Európai Parlament volt tagja. Habsburg Ottó kilencévesen vált a Habsburg-család fejévé, és 1961-ben mondott le trónigényéről.
augusztus: Zavargások törtek ki Londonban, miután egy rendőri intézkedés során megöltek egy felfegyverzett kábítószer-kereskedőt. A lázongások átterjedtek az ország egyéb városaira is, főleg fiatalok gyújtogattak és fosztogattak.
szeptember: Világszerte megemlékezéseket tartottak a szeptember 11-ei terrortámadások tizedik évfordulóján. A New York-i Világkereskedelmi Központ egykori helyén épülő emlékkomplexum egy részét megnyitották a nagyközönség előtt.
október: Három nő: Ellen Johson-Sirleaf libériai elnök, honfitársa Leyman Gbowee, és a jemeni nőjogi aktivista, Tavakkul Karman kapta a Nobel-békedíjat. A kitüntetésben az igazságtalanság, a nemi erőszak és a diktatúra elleni küzdelmükért részesültek.
november: A kiadós monszunesőzések és a trópusi viharok miatt hatalmas áradás pusztított Thaiföldön. Az ország központi tartományai víz alá kerültek.
december: A szokatlanul meleg időjárás miatt Grönland déli részén az átlagosnál százmilliárd tonnával több jég olvadt el. A megnövekedett olvadás és alapkőzet-emelkedés hatására a tengerszint is jelentősebben emelkedni fog.

Van néhány hónap, melynek eseményei még említve sincsenek a HVG listájában, de ez így van jól. Hiszen ki mondja meg, hány embert kell evakuálni ahhoz, hogy említésre méltó legyen egy földrengés, illetve mely Nobel-díjasokat érdemes külön is kiemelni?

2012. január 5., csütörtök

Eszter könyvei

Egyik este látom, hogy Réka valami gyerekkönyvet olvas. Kérdem ez mi? Eszter adta oda, ő kiolvasta és annyira tetszett neki, hogy kérte, olvassuk el mi is. Fura, de nem tudtam, eddig hány könyvet olvasott, persze látom, hogy esténként olvas (néha túlzásba is viszi, "Csak még ezt az utolsó fejezetet!"), Emmának is szokott könyvből mesélni. Annyira tudja izgatni egy könyv, hogy néha csapong is, belekezd egy újba, még mielőtt befejezné az előzőt. Sőt, mostanában már az is előfordul, hogy a többiek játszanak, ő meg napközben is inkább elvonul olvasni. Este pedig alkudozik, hogy még 5, még 10 perc... emlékszem, először még a gimnáziumban fordult elő velem, hogy kihagytam egy-egy éjszakát, nem aludtam (utána az egyetemen ez többször előfordult), annyira rákattantam egy-egy könyvre.
Nos, Eszter ezeket olvasta eddig (most az ilyen Boribon kalandjai és társait nem számolom):
Az utóbbi időben nagyon begyorsult, most már 1-2 nap alatt kiolvas egyet (persze nem is hosszúak, elég nagy betűvel szedettek és képek is vannak benne), tegnap fogszabályzó állításon a dokinéni kihúzta a már nagyon mozgó fogát, ma reggel a fogtündér is hasonló könyvet hozott. Merthogy nem csak Jézuska és Mikulás, hanem fogtündér is van még, bár egy-egy keresztkérdéssel már úgy meg tud izzasztani, hogy talán már nem sokáig... 
Elolvastam én is a legutóbbit, Tea Stilton: Colette titkos naplója, az alaphelyzet szerint diákok újságírást tanulnak. Már értem, miért kérdezte korábban, mi az az interjú, mi az a blog, hogyan kell ejteni azt, hogy Lucy meg ilyenek :) A rajzokon kívül úgy van feldobva a könyv, hogy bizonyos fontos szavakat színekkel és különleges karakterekkel kiemelnek. Engem zavart (olyan, mintha össze lenne firkálva), Eszternek tetszett. A sztori pedig azokra a lánymesékre emlékeztet, amiket szüleimnél néztek a lányok a Disney csatornán, vidám tinik fújnak fel óriásira jelentéktelen apróságokat, végül minden megoldódik. A konfliktusok nem túl bonyolultak (pl. Vanília ellopja Colette naplóját de ez végül - nahát! - kiderül), van jó és rossz szerelő és a végén happy end. Aztán van olyan ármánykodás is, ami elég gyenge logikai lábakon áll, valamilyen "érzékelő" manipulálásával egy futóverseny befutóját hamisították meg. Pff. Az is fura, hogy az író is megjelenik benne (egér ő is, mint a többi szereplő), mint az újságírás kivételes szakértője és megmondja a többi szereplőnek a tutit, ezzel le is zárva a regényt. Mégis örülök neki, mert Eszter többek között ezek miatt a könyvek miatt szerette meg az olvasást, később úgyis sokat fog majd gép előtt ülni, arra ráér még később rákattanni.

2012. január 2., hétfő

Alvin és a mókusok és Jason Lee

A szünetben egyik nap uszoda előtt moziban voltunk a lányokkal, megnéztük az Alvin és a mókusok 3 című filmet. Vicces, hogy Jason Lee, aki a Nevem Earl-ben zsíros hajjal, borostával, nagy bajusszal, kockás flanelingben és munkabakancsban teszi jobbá a világot, itt frissen borotválva, zokni nélküli "nyaralós cipőben" szomorúan mered a csillagokra elveszett barátjára (aki egy mókus, m-ó-k-u-s!), akire egyébként gyerekeként gondol, "Merre lehetsz, Alvin?" vagy valami hasonló dumával.
Before:
After:
Kedden pedig a Csizmás a Kandúr (Puss in Boots) című rajzfilmet néztük meg (5 gyerekkel mentem, így hatan pont a fele nézőközönséget tettük ki :). Vannak szórakoztató filmek ebben a kategóriában (Verdák, Madagaszkár, Jégkorszak stb.), a Kandúr pl. a Shrek szereplője volt, de annak (főleg az első résznek) a nyomába se ér. Visszatekintve a sztorit nagyon pihent agyak találták ki és kihasználták, hogy ilyesmit csak animációs filmen lehet megcsinálni, pl. az egyik szereplő egy tojás, van benne égig érő paszuly, faluromboló óriásliba és persze ármány és szerelem (kis á-val :).

2011 RIP

Mi történt 2011-ben? Elhunyt nagyon sok köztiszteletben álló ember, a HVG összeállítása szerint:
január 10.: Hofer Miklós (80) építész
január 11.: Berczik Zoltán (73) asztaliteniszező
január 12.: Zsolnai József (75) pedagógus
január 21.: Kondorosi Ádám (65) genetikus
január 25.: Unger Ödön (93) műtárgygyűjtő
január 29.: Rába György (87) költő
február 12.: Szabó Helga (78) zenepedagógus
február 18.: Lukács Ervin (83) karmester
február 22.: Olasz Sándor (61) irodalomtörténész, kritikus
március 10.: Ranschburg Jenő (75) pszichológus
március 27.: Kornis György (84) festő
március 31.: Payer András (70) zeneszerző, énekes
április 5.: Komlós Juci (92) színésznő
április 22.: Csicsery Rónay István (93) író, politikus
május 7.: Hubay Miklós (93) író
május 8.: Münnich Iván (67) agressziókutató
május 23.: Cs. Gyimesi Éva (65) irodalomtörténész
május 29.: Mádl Ferenc (80) volt köztársasági elnök
június 6.: Deme László (90) nyelvész
június 14.: Gyertyán Ervin (86) író, irodalomtörténész
június 30.: Petrovics Emil (81) zeneszerző
július 4.: Habsburg Ottó (99) volt európai parlamenti képviselő
július 27.: Molnár Gál Péter (75) színikritikus
augusztus 3.: Weber Lajos (59) fotóriporter
augusztus 12.: Papp Oszkár (86) festőművész
augusztus 26.: Dobszay László (77) zenetudós
szeptember 27.: Makovecz Imre (76) építész
október 12.: Herskó János (85) filmrendező
október 24.: Stoll Béla (83) irodalomtörténész
október 31.: Albert Flórián (70) labdarúgó
október 31.: Menczer Gusztáv (91) egykori gulag-rab
november 4.: Vissy Károly (77) meteorológus
november 30. Kemény Henrik (87) bábművész
Az összeállítás itt zárul, azóta tudjuk, hogy december 30-án 77 évesen meghalt Garas Dezső, színész.
Így egyben mindig olyan érzésem van, hogy nahát, ennyi híresség, akkor ki maradt? De minden évben ugyanolyan megdöbbentő a lista...