2012. február 28., kedd

szökőnap

Holnap lesz a szökőév szökőnapja. Vagy mégsem? Julius Caesar rendelete szerint március indulása előtti hatodik nap a szökőnap, mármint az szerepeljen duplán a naptárban. Az pedig február 23-ára esik, azaz február 24-e a szökőnap. Emiatt szökőévben február 24-én nincs névnap és ami nem szökőévben 24-re esik (Mátyás), az szökőévben 25-én ünnepelendő, így pl. az Elemérek szökőévente 29-én ünnepelnek.
Amúgy szökőév se minden negyedik év, mert bár szökőév minden néggyel osztható év, kivéve, ha százzal is osztható, azaz 1900 se volt és 2100 se lesz szökőév. De olimpia és elnökválasztás az USA-ban akkor is van. Megnyugtató :)

2012. február 26., vasárnap

Mászóbirodalom

Már jó ideje igyekszünk minden hétvégén egy sportnapot tartani, úszás, kirándulás, falmászás, ilyesmi. Most talán kicsit túlzásba is vittük, pénteken volt a rendes falmászó edzés a suliban, este Eszterrel és öcsémékkel egy nagyobb sétára mentünk (~8 km) és szombatra terveztük a sportnapot. Délelőtt úszás, Eszter a délutánra tartalékolva csak 8-10 hosszt úszott, utána kismedencében Emmával, Vikivel és Dénivel lubickoltak még majd' egy órát, gyors ebéd, majd jött a fő program, a mászóbirodalom. A múlt héten úszás előtt az Ujjerő boulder teremben voltunk, ahol pár hete a verseny is volt. Onnan az usziba menet szúrtuk ki egy régi gyárépületen a mászóbirodalom feliratot. Otthon megnéztem a neten, engem a fal magassága fogott meg, a mászóbirodalomban 13.5 méteres a nagy fal, de vannak alacsonyabb pályák és boulder terem is. A Klébiben, ahová járunk, 8-9 méteres falak vannak, ez a plusz 4-5 méter pedig nagyon sokat számít. Eddig csak nyolcassal biztosítottunk, itt önfékező grigri-t adnak, ez is új volt. Bár tényleg biztonságos, hogy akkor sem lehet leesni, ha a biztosító nem fogja a kötelet, a nyolcas nekem könnyebben kezelhetőnek tűnik. A nagyobb kötélhosszok miatt sokkal nagyobbakat rugózik a kötél beülésnél, ezt mondjuk meg lehet szokni. A magasság viszont nekem nehezebben ment, kb. féltávnál visszafordultam, majd legközelebb. Egyszerűen nem találtam a fogást és ilyen magasságban már nehezebben vállalom be, hogy lendületből rákapjak egy távolabbira.
Eszter és Viki szinte elsőre megmászták a könnyebb falakat, Eszter végül 5 magas falat küzdött le (1, 2, 4, 6 és 7, aki esetleg kedvet kapna és megnézné a termet :), ami a 138 cm-es magasságához képest különösen értékelendő (nem is értem, hogy mentek át ott, ahol én elakadtam).
Bár gondolom a Klébihez hasonlóan folyamatosan átszerelik a pályákat, de a szintek talán maradnak. Van "lukas" fal is (a képen Eszter a tetején), meg egyéb nyalánkságok, remélem idővel mind meghódítjuk.



2012. február 25., szombat

Autós játék

Korábban már írtam a sütis játékról. Tegnap játékboltba keveredtem, Emmának vettünk ajándékot alkalom nélkül. Az van ráírva, hogy 3+, azaz már akár 3 évesek is játszhatják. Azaz ez több értelemben is alkalmatlan játék, de ez egy másik történet :) Kiszúrtam a polcon, hogy a sütis játék mellett hasonló csomagolásban ott van egy "autós" logikai játék, nosza Eszter is kapott ajándékot, este neki is álltunk. Van egy pálya, különböző méretű és színű autókkal és vannak kártyák, melyeken különböző konfigurációk vannak az autók elhelyezésére, kezdőtől a haladóig.
A cél az, hogy az autók előre-hátra mozgatásával juttassuk ki a piros autónkat a területről. A kezdőkkel kezdtük, elég hamar ráéreztünk mind a ketten, pár pálya után nagy mellénnyel az intermediate szintet átugorva elővettem egy advanced kártyát (van expert is!), hosszúnak tűnő rövid gondolkodás után megnéztem a hátán a megfejtést és egyelőre feladtam, majd ha picit több türelmem lesz :)

2012. február 23., csütörtök

karikatúra

Egy interjúban hallottam, hogy a gyerekek úgy rajzolnak embereket, figurákat, mint a karikaturisták, a jellemző vonásokat felnagyítják. Azonnal eszembe jutott Emma rajza a családról (majd' 2 éve, még ovisként csinálta), nem igényel magyarázatot :)

2012. február 19., vasárnap

Legszebb szavak

Elcsíptem egy beszélgetés részletét a rádióban Ungvári Tamással. A téma a nyelv volt annak apropóján, hogy Grétsy László 80 éves lett. Ungvári (aki amúgy már 81 múlt) említette, hogy már régen is keresték a legszebb magyar szavakat, pl. külföldieknek a lenolaj, fülolaj, halolaj szavak a legszebbek. Nem emlékszem, hogy kire hivatkozott, aki szerint a legszebb szó a Vasszerviz-óvoda, mert ebben négyszer is szerepel a víz szó. Wasser - víz - eau (kiejtve ó) - voda. Ugyanitt említették az úrvacsora szót, ebben háromszor szerepel az óra: Uhr - watch - óra. A neten rákeresve megtaláltam a kiegészített, mondatba szervezett verziót is (Bencze Imre: Szóval játszunk): Vasszerviz-óvoda felé sielő tudós úrvacsoraőr, azaz Wasser-víz-eau-woda; she-elle-ő; two-dos; Uhr-watch-óra-heure.

2012. február 15., szerda

MUC? Ne!

Biztos van aki már tavaly látta, hogy csődbe megy a Malév, én január 12-én foglaltam és rá pár nappal meg is vettem 2 jegyet Párizsba. Épp Balatonon voltam, amikor kiderült, hogy a Malév leállt, gyorsan keresni kellett alternatívát, délelőtt még volt pár szabad hely a hasonló időben induló és érkező Air France-re, de elég drágán. Végül féláron egy Lufthansára foglaltam, át kell szállni, de egye fene, legalább jó áron van. 30-40 perc bőven elég átszállásra Münchenben még ha betonra is szállítanak ki, de télen itt az időjárás sokszor közbeszól, 2004-ben itt lekéstem a washingtoni járatot, végül át tudtam rakatni a jegyet egy new york-i gépre, de a bőröndöm ezt az akciót nem tudta lekövetni. Jó pont a Lufthansánál, hogy arra a pár napra fizette a ruházkodásom. Visszatérve a mostani útra, minden rendben indult, egy barátommal utaztam, időben kiértünk, a Malév csődje óta kongó terminálon ittunk egy sört.


Aztán még kettőt, mert a gépünk késve indult. Münchenben természetesen lekéstük a csatlakozást, így nem tudtunk elmenni a 19:15-ös járattal, de kaptunk jegyet a 21:05-ösre. Amiről kiderült, hogy 21:50-kor indul. Amiről a gépen kiderült, hogy még több mint egy órát várakoztatnak a kifutón, meg jégtelenítik meg ilyesmi. Végül éjjel 1-kor érkeztünk Párizsba, plusz 5 fok, semmi forgalom, a taxi fél óra alatt átröppentett a város másik végében lévő szállodába, ki tudtuk aludni magunkat. Olaszországban és Franciaországban a látnivalókon kívül az országok gasztronómiája tetszik. Egy vajas bagettes reggeli külön élmény, ahogy azt is megtudtam, hogy a szték véresen az bleu. Nagyon bleu, összesen talán 20 másodpercig kérgesítik, belül nyers és nagyon finom.
Összesen 1 óra szabadidőnk volt a keddi vacsora előtt, akkor is könyvesboltot kerestünk, de azért látnivalót is spottoltunk :)
Bocs a telefonos képekért :) Szerda reggel kaptuk a híreket, hogy számos járatot töröltek a budapesti és müncheni reptéren. Délelőtt 10-kor már a 18 órás járat mellé is oda volt írva, hogy cancelled. Jól indult... végül időben kiértünk, a korábbi törölt járatok miatt már mindkét gép tele volt, de kellemes meglepetésünkre időben indult. Münchenben ért a másik meglepetés, azt is elindítják! Jött persze a müncheni fóbiás jegesedésmentesítés (vajon milyen csatornarendszere lehet ennek a deicing zone-nak a napi több köbméter jégoldó elvezetésére?), de 40 perc késéssel felszálltunk.
Ott a középső ülésen, mellettem egy még nagyobb pacákkal, kezdődő náthával, kialvatlanul azt gondoltam, soha többet MUC. De ha azt nézem, hogy kettőnknek 100e forinttal olcsóbb volt, akkor talán még a be nem tervezett reptéri vacsora és taxi ellenére is megérte ez a kis kellemetlenség. Már csak a Malév jegyekre kifizetett summát kell valahogy visszaszerezni...

2012. február 8., szerda

dugó, fadugó

Hallottam, hogy bizony a feliratos dugó is jelentős tétel lehet egy borászat költségvetésben. Eddig valahogy úgy képzeltem, hogy a szalagon szépen sorban állnak a dugók, megkapják a feliratokat és ugyanabban a rendben mennek az üvegekhez. Egyik este rá kellett döbbennem, hogy ez nem így van, néhány dugón fejjel lefelé van a felirat. Lehet, hogy az igazított felirat újabb felár lenne? És miért foglalkoztat ez? :)

2012. február 6., hétfő

elsó hó

Tudom, esett már ezen a télen, a hegyekben még síelni is lehet, de ez volt az első, ami előrántotta a pincékből a szánkókat, a lányokkal és öcsémékkel mi is kimentünk a szokásos szánkópályánkra, a Vöröskővár oldalába.
Nagyon ki volt már éhezve a környék erre a hóra, mert tömeg fogadott, a pályát délelőtt 11-re már több helyütt kikoptatták.
Az ellenforgalom okozott néha veszélyeket, sokan nem a pálya szélén, hanem ugyanott cammognak vissza, ahol lecsúsztak. Legrövidebb út, energia minimum, ugye. Mi öcsémmel nem csúsztunk, csak a gyerekeket néztük és 20 perc után meg kellett állapítanunk, hogy kívülről szemlélve a káosz ellenére minden működik, nem kaszáltak el senkit, az ütközések előtt a fiúk leborultak a szánkóról, az ugratónál felejtett francia óvodás is valahogy mindig megúszta.
A csúszás és hegymászás időigényének aránya elég fárasztó, az ebéd is közeledett, beígértünk nekik még egy szánkós driftet a reptéren és visszaindultunk. Sorba kötöttük a szánkókat, a gyerekek sikongattak, én úgy hallottam, a tüdőm is.
Volt egy kis matekozás, míg kialakult, hogyan életképes ez a vonat, ki bírja megtartani vontatmányt sodródás közben is, de nagyon élvezték.

2012. február 5., vasárnap

balatoni jég

Pénteken és szombaton Balatonfüreden vettem részt egy tanfolyamon, a kávészünetben kimentünk a jégre.
Elsőre mindenki olyan óvatos testtartást vett fel, mint amikor több száz méter magasban kilépnek a CN Tower üvegpadlójára, de aztán már bátrabbak lettünk és fociztunk is:
A repedéseknél látni, hogy ezen a szakaszon kb. 5 centis volt a jég, a mólók alatt még nem fagyott be:
A parttól távolabb hihetetlennek tűnő sebességekkel jégszörföztek ilyen tákolmányokkal (ezt már szombaton fotóztam, amikor lehullott a hó):
A Balaton többnyire a nyári tömeggel együtt ismerjük. Ezért is különösen klassz így télen!

2012. február 2., csütörtök

Smart TV

Vettem december elején egy TV-t, hogy beelőzzem a Jézuskát, hóna alatt a konzollal. Bár engem csak az érdekelt, hogy ledes lcd legyen a kívánt méretben, ez a Panasonic-nál csak okosba' van. Hetekig nem sikerült egy filmet se megnézni rajta (mármint nekem, a gyerekek már korábban birtokba vették), karácsony előtt jutottam el oda, hogy szereztem egy kurta UTP kábelt és bedugtam a modembe. Először is talált valami frissebb firmware-t, pár perc alatt letöltötte. Utána újra kellett indítani, de nem kikapcsolni kellett, nem, nem is engedte, ki kellett húzni a konnektorból, majd újra áramot adni neki, miután pár percet inicializált és voilá, lőn internet!
Vannak előre beállított oldalak, amik tartalmát erre a TV-re (Panasonic Viera) optimalizálták. Nem a 4GB-s mobilnetünkre van kitalálva, szinte csak videok vannak. Aztán rájöttem, hogy pont ezt furcsálltam az okos tévékben, hogy ki akarna tévén netezni? Nos, tehát erről van szó, netes videókat nem az ölünkben lévő laptopon, hanem a kanapéról nézhetjük nagyban. Mármint azt hisszük, mert az ölünkben lévő laptop sokkal nagyobb képet ad, mint a 3-4 méterre lévő TV. De laptopot körbeülni nehezebb, az kétségtelen.
Vannak streamek is csökkentett felbontással, így végül is lehet nézni a BBC-t vagy azt az Euronews nevű csatornát, amit eddig csak európai légitársaságok járatain láttam.
A próba után még egyszer nyomtam rá a Viera Connect gombra, amikor valakinek meg akartam mutatni, hogyan is működik ez a Panasonic-nál. Amúgy a TV rendben van, bár nálunk csak a konzol tudja kihasználni a képességeit.