2012. március 30., péntek

harangok

A HVG március 3-i számában van egy kis keretes a nevezetes harangokról. Benne van a moszkvai Cárharang, a világ legnagyobb, 216 tonnás harangja, melyből kitört egy 11,6 tonnás darab. Ezeket a tonnákat nehéz elképzelni, talán az segít, hogy a szintén az összeállításban szereplő Big Ben harangja 13 és fél tonnás, a Szent István-bazilika Nagyboldogasszony harangja (mely Magyarországon a legnagyobb), bő 9 tonnás. Itt szerepel még a bécsi Stephansdom 300 éves nagyharangja, a Pummerin, amely 21 tonnás súlyával Európa egyik legnagyobbika és csak neves napokon szólaltatják meg. Ezeken kívül a Notre-Dame 1681-ben öntött Bourdon Emmanuel harangját említik, mely általában csak ünnepnapokon és a legfontosabb egyházi események alkalmából szólal meg. 2005-ben a 84 évesen elhunyt II. János Pál pápa emlékére 84-szer kongatták meg.
Talán azért nem szerepel az összeállításban, mert nem Európában található (bár Londonban öntötték), az USA leghíresebb harangja a Szabadság harang, a Liberty Bell, amely a függetlenségi nyilatkozat kihirdetésekor szólt. Vagy nem, mert túl sok történetet kerítettek köré, de az biztos, hogy ott volt és ma hosszú sorban állás után lehet csak megnézni, mint az Egyesült Államok függetlenségének egyik ikonját.

2012. március 28., szerda

kifestős

Másfél hónapja a szívásnak a müncheni reptéren megvolt az az előnye, hogy volt időm szétnézni a játékboltban, onnan hoztam a lányoknak egy-egy kifestőt. Számozott mezők, Eszternek egy delfines, Emmának egy lovas kép, kis palettába lehet nyomkodni a színkódos tégelyeket. Meglepően pontosan lehet vele festeni. Gondolom a finom kézmozgást fejleszti, biztos jó módszer, mert Emmáéknál sokszor a házi feladat része ilyesféle színezős feladat. Legalábbis reménykedem, mert nem éppen hatékony időtöltésnek gondolom, amikor ilyesmikkel foglalkozik még suli után...




2012. március 26., hétfő

nyelvkontrol

Nem lehet mindent kézzel irányítani, a vadászrepülők spéci sisakjai már követik a pilóta szemét így segítve a célra tartást. Ez a technológia aztán pár év késéssel már a játékkonzoloknál is elérhetővé vált/válik, de az igazán nagy előnye ott van, ahol nem is lehet kézzel irányítani, például mert... például mert nincs kezünk vagy nem tudjuk használni! Mi van ha úgy lebénulunk, hogy csak a fejünket használhatjuk? Kis szipka-szerű joystick-kal irányítható kerekesszék már régóta létezik, Christopher Reeve, a lovasbalesetben lebénult Superman is ilyet használt az 1998-ban készült Hátsó ablak című filmjében. Nem csak kerekesszéket, hanem a kurzort is irányíthatjuk a nyelv-egérrel, piercing a nyelvbe, érzékelők a fogakra, a szájüreg egy-két pontjára és már netezhetünk is! A nyelv közvetlen kapcsolatban van az aggyal, így a gerincvelő-sérülések nem akadályozzák működését.

2012. március 23., péntek

Szemerédi Endre és díja

Ismét büszkék lehetünk, újabb óriási hazai elismerés, Szemerédi Endre megkapta a matematikai Nobel-díjnak megfelelő Abel-díjat. Tegnap hallgattam rádióinterjút vele, ahol elmondta, hogy enyhén diszlexiás, próbálták balkezesként jobbkezesre nevelni, ma is baromi rondán ír, internetet nem használja, felesége válaszolja meg az emaileit. A sportrajongó Szemerédit apja orvosnak szánta, meg is próbálkozott az orvosival, de nem ment neki. Jó volt hallani, hogy szerinte a magyar matematikusok most is a világ élvonalában vannak és még mindig van vagy 10 iskola (természetesen a Fazekast emelte ki), amik "gyártják a zseniket". A nemzetközi versenyeken Kína, India, USA és újabban Irán már egyre hangsúlyosabban van jelen, de azért nem kell szégyenkeznünk. Érdekes volt hallani Szemerédi szájából, hogy ő néha nem is érti, miről beszélnek a fiatal matematikusok. Jó kedélyű, szerény ember benyomását keltette, ami számomra érdekes volt, hogy a sajtó által matematikai Nobel-díjnak emlegetett Abel-díjat az általa már 2008-ban megkapott Rolf Schock díj "alá" helyezte, szerinte a Fields-érem érdemelné ki a matematikai Nobel-díjat.

2012. március 22., csütörtök

36 évesen

"36 évesen". Ezt így beírtam a google keresőbe, az első 10 találat:

1) BRÉKING: 36 évesen hunyt el a testépítő - FASZKIVAN!
2) 36 évesen 154 ezer forintos nyugdíj - Vastagbőr
3) Károlyi Andrea 36 évesen visszatér, a sereghajtó BSE játékosa lesz
4) 36 évesen is szűz a különc spermadonor - Blikk.hu
5) Egy ismerősöm kiakadt, hogy 36 évesen még gondolkodunk babán ...
6) 36 évesen,4 éves kislánnyal kellek majd még valakinek?
7) Karrierváltás 36 évesen : virtuális örömlány lett (1.rész ...
8) Fogszabályozás 36 évesen? | családháló.hu
9) Fórum - Metformin segítségével teherbeseni 36 évesen
10) Évekig próbálkoztak! 36 évesen kisbabát vár a bájos magyar ...

Nem tudom, csak nekem tűnik-e fel, de 10-ből 2 esetben szerepel a 36 éves kor a fiatalság szinonimájaként, a többiben "Nézd a vén trotty, még gyereket vállal ilyen idősen!" és hasonlók. Pedig a legjobb kor, mint mindig :)






2012. március 20., kedd

Shuttle hang

Felkerült egy nagyon klassz videó az űrsikló kilövéséről, aminek az a különlegessége, hogy nagyon valósághű a hangja, a kamera mikrofonjaival vették fel, de a Skywalker Sound feljavította. Nekem a hangnál jobban tetszik a teljessége, a hordozórakéta aktív életének története. Megnézhetjük hogyan megy át a légkör különböző rétegein, hogyan válik el az űrsiklótól, hogyan zuhan vissza (közben folyamatosan láthatjuk a becsült sebességét is) és csapódik az óceánba. A zuhanás közben is többször látható a rakéták füstoszlopa és a távolodó űrsikló is.

2012. március 19., hétfő

kutya intelligencia

Moszkva külvárosában élő kóbor kutya reggel felszáll a metróra, bevonatozik a belvárosba, leszáll, elsétál egy kebabos bódé közelébe, megvárja, míg egy ember vesz egy adag finomságot, megijeszti és falatozik az elejtett kajából. Amikor ismét megéhezik, megkeresi következő áldozatát, végül este szépen hazamegy. Okos kutyák.

2012. március 18., vasárnap

bringaszezon

A futószezon beindulása után a szép idő miatt leemeltem a porosodó bringámat a fali tartóról és kedden, szerdán már tekertem a munkába. Hétfőn, amikor felfújtam a gumikat, kiderült, hogy az első fütyülve ereszt (ezt ősszel, amikor leraktam miért nem csinálta?), így belső ragasztással kezdtem az idényt. Másnap reggel a lányok is bringára pattantak, így mentünk suliba. Kb. fél km-el a suli előtt ismét defektes lett az elsőm, így egy laza kocogással kezdtem a napot (mégsem késhetnek el a suliból, mert nekem defektem van). Az iskola bringatárolója előtti felázott, saras talajon cseréltem a gumit, utána még időre is be kellett érnem, nem a legideálisabban indult tehát az első bringás nap. A befejezése se volt különb, amikor délután indultunk volna haza a suliból, észrevettük, hogy ezúttal Emma első gumija adta meg magát. Annak már nem álltam neki az utcán, nem is tudtam volna cserélni, csak ragasztani (abból a kis méretből nincs is tartalék), szerencsére Réka a közelben autókázott Bálinttal, hazavitték Emmát és a cangát. Csütörtökön ragasztottam meg (egy apró szög volt benne), egyúttal cseréltem az én lassan eresztő (a lavórban alig találtuk meg, hol szivárog) hátsó belsőmet is. Remélem az atmoszferikus balszerencse egy ideig most békén hagy, bár rutinos vagyok (van vagy 5-6 tartalék belsőm tele foltokkal), munkába menet nem kellemes ezzel bajlódni.

2012. március 17., szombat

KIVA repayment

Tavaly októberben írtam a KIVA-ról. Ma kaptam az emailt, hogy Tendwan Kaigil visszafizette a kölcsönt. Úgy látszik meg tudta venni a birkáit és bejött az üzlet, mert az én 25 dolláromon kívül a másik 525-öt is visszafizette. Eddig is hittem a Kiva-ban, de jó érzés személyesen megtapasztalni, hogy működik.
Mivel továbbra is nélkülözni tudom ezt az összeget, utánanéztem, kinek adjam a Kiva-n keresztül (re-lend). Így bonyolódtam majdnem iraki olajbizniszbe, Walaa, egy 22 éves iraki srác igényel 2400 dollárt, hogy az olajcsere szervizét felújíthassa. A Kiva-ra felrakott képén kitakarta az arcát, így nem őt választottam. Ezúttal egy bolíviai csoportnak adtam az adományt (group loan), a Mariposas De Collpani (Collpani pillangói) csoport 8 hölgyből áll (Sonia, Simona Catalina, Amalia, Rosmery, Celia, Wilma, Yhennifer, Hilda), árulnak ruhától kezdve sült krumplin keresztül kávéig mindent. A leírásból úgy tűnik, hogy a pénzből (összesen 4650 dollár) a csoportvezető Sonia boltjába (La Paz-ban) vesznek bútorokat és egyéb felszereléseket, 7 hónap alatt akarják visszafizetni a kölcsönt. Hajrá mariposas :)

2012. március 16., péntek

Lajta Monitor

Nemrég hallgattam a rádióban egy beszélgetést Dr. Margitay-Becht Andrással, aki civilben fogorvos, amúgy megszállottként ügyködött a Lajta Monitor hadihajó megmentéséért. A hajó másfél éve szerepelt sokat a hírekben, 2010 augusztus 20-ra újították fel. A monitor hajótípust először az USA-ban építették még 1862-ben, bevált, így elterjedt, számos változatban gyártották (pl. folyami, mélytengeri). Amiben első volt, az a forgatható lövegtorony, amit azóta nemcsak hajókon, hanem tankokon is alkalmaznak.
Elmesélte, hogy mentették meg a feldarabolástól és hozták haza Svájcból a hajót (elmondta, nem hibáztatja a svájciakat, hogy nem kötődtek a hajóhoz, őt se érdekelné Tell Vilmos nyílhegye :), EU-s pénzekből felújították, végül az állam is az ügy mögé állt, a Lajta Monitort megtették zászlóshajóvá, így most már a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felelőssége is a hajó állapotának megőrzése.

2012. március 9., péntek

alsó tagozatos nyílt nap

Ilyen van a suliban minden évben vagy talán minden félévben. Egész hétre előre be lehet jelentkezni az órákra, megnézni, hogy teljesítenek csemetéink. Csütörtök délben mentünk, matek, magyar és tesi órákat néztünk meg Emma és Eszter osztályaiban, így 5 tanítónéni óráit tudtuk összehasonlítani. Eszterék osztályában 4-6 gyerek ül 3 egymáshoz tolt asztalnál, Emmáéknál hagyományosan van berendezve a terem, 2-es padok vannak egymás mögött. Érdekes, hogy milyen különbségek vannak az órák hangulataiban. A szigorú tanító néninél szinte pisszenés nincs, a tempó is pattogós, a lazább órákon a gyerekek többet mocorognak, egy kis zsivaj is belefér. Ha már zsivaj, Eszterék pont a j-ly helyesírást gyakorolták. Szókincs fejlesztésnek sem utolsó, a hömpölyög definíciója még ment, a bolyong szóval már több gondjuk volt. Ja, mert hogy az igéket is tanulják és el kell tudni dönteni, hogy a "Mit csinál?" vagy "Mi történik?" kérdésre ad-e választ az adott szó.
Visszatérve a szigorra, elgondolkodtató, mi a jó a gyerekeknek. Az biztos nem, hogyha sokan lemaradnak, netán még stresszeli is őket a teljesítési kényszer. Viszont amíg nem ilyen az összes tanító néni összes órája, addig talán nem baj, hogy van ilyen is, szokják a változó körülményeket. Meglátjuk. A sok házi kevésbé tetszik, este alig vagyunk 3-4 órát együtt, ebből már ha csak fél óra megy el házi írásra, szerintem az is sok. Túl kicsik még ahhoz, hogy jól beosszák idejüket a napköziben (ez nekem se megy mindig :) és mindent meg tudjanak ott csinálni. Van amikor annyi (és olyan) házi van, hogy nem is lehet, pláne, ha pl. úszni mennek.
Amúgy nem tudom, mennyire más egy ilyen nyílt napi óra, mégiscsak ott ül hátul 6-8 szülő, a tanítónénik se tudnak ettől elvonatkoztatni. A szülőknek jó program, az tuti :)

2012. március 5., hétfő

futószezon 2012

A múlt héten hirtelen ránk tavaszodott, március 1-én, csütörtökön reggel már azért nem mentem úszni, mert már a délutáni napsütést vártam. Otthon elő is vettem a futócipőm, amit addig idén talán 2-3-szor használtam és hajrá. Van egy ~7.2 km-es köröm a kapuból indulva, ami viszonylag elviselhető emelkedőket tartalmaz, úgy is szoktam rá, hogy Emma is követhessen a rózsaszín kis bringájával. Csütörtök óta minden nap lefutottam (érzem is a térdem), szombaton Emma is velem tartott (Eszter inkább a szomszédban kosarazott), neki is nagy élmény volt (talán tavaly októberben bringázott utoljára).


Tegnap végül mindkét lány jött velem, a környéken sétálós csúcsforgalom volt, a szép napsütés és a 10 fok előcsalta a vasárnapi sétálókat. Van még 5 alkalom az úszóbérletemen, remélem, újat már csak ősszel veszek és 2 héten belül beindulhat a bringaszezon (mármint munkába) is.

2012. március 3., szombat

Bálint 10

Mármint hónapos. Volt egy hete. Hihetetlen sebességgel fejlődik, mármint nekünk is szokatlan, akik naponta látjuk. 8 és fél hónapos korában állt fel, most már egyedül tud egyensúlyozni, sőt, maga előtt tologatva egy ülőkét/fellépőt, vagy a kanapéba kapaszkodva már jár is.
Ha megkaparintja a távirányítót, akkor a TV felé fordítja, a zsírkrétával papírt keres, a legós dobozban vadul turkál. Könnyű dolga van így, állandóan gyerekek között. A távirányítós sztori megvan képregényben is, először kéri, aztán követeli, aztán nagy nehezen megkaparintja. A képaláírásokat mindenki képzelje oda, ilyesmik, hogy: ööö... beee... ete-ete... háűűű
Persze azt nem mondom, hogy a végén nem kóstolja meg :)

2012. március 1., csütörtök

Mérő László előadás

Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE egyetemi tanára, még a 90-es években figyeltem fel rá, jellegzetes hanglejtéssel beszél, közérthetően át tudja adni tudományos mondanivalóját is. Ez a farmering és fekete póló meg lassan már annyira hozzátartozik, mint Steve Jobs-hoz tartozott a farmer-garbó-futócipő.
3 előadásból álló sorozatot tart a BME-n, a február 28-i előadásának témájaként a meghívóban konfliktuskezelés és kompromisszumkeresés, illetve a bizalom természete volt megjelölve. Ehhez képest az IQ-ról és EQ-ról adott elő. Nagyon érdekes és szórakoztató előadás volt, hogyan mérik az IQ-t, mennyire függ a kulturális környezettől, mely kérdések mely területeken differenciálnak, milyen IQ-ja lehet egy csúcsmenedzsernek stb. A sorozat utolsó előadása március 6-án, kedden lesz a BME I épületében az IB.026-os előadótermében 14:30-16:30-ig, nem szükséges regisztráció, csak ajánlani tudom! Témaként a "Kooperáció és versengés egyidejűleg" és a "Racionalitás és intuíció" van meghirdetve, de bármiről ad is elő, érdekes lesz!