2012. július 30., hétfő

Carpaccio

Olaszországban és Franciaországban több helyen ettem már, de mindenhol más volt, vajon milyen lehet az eredeti? Szüleimnél elkaptam a tévében, ahol Jamie Oliver megmutatta, milyen is az igazi Carpaccio. 1950-ben készítették először Velencében, Harry bárjában egy grófnőnek, aki orvosa tanácsára csak nyers húst fogyasztott. Ott egyszerűen dijoni mustárt kentek a vékony bélszín szeletekre, az étel színe a bár tulajdonosát Vittore Carpaccio festményeire emlékeztette, innen a név.
Ma persze már inkább az olajjal, ecettel meglocsolt, borssal fűszerezett és parmezánnal tálalt számít az eredetinek (Jamie is ilyesmit csinált), ugyanis rengeteg variációja létezik.

2012. július 26., csütörtök

Scoville

Mexikói chili, jalapeño vagy hazai cseresznyepaprika a csípősebb? Nem muszáj a kocsmai élménybeszámolókra hagyatkoznunk, van a csípősségnek objektív skálája, a Scoville-skála, amely azt fejezi ki, az adott paprikában mennyi kapszaicin, a csípősségért felelős vegyület található.
Mint látható, a hazai paprikák elég hátul vannak a sorban, itthon talán a gyomrunk sincs igazán felkészítve egy jó kis Naga Jolokia paprikára.


2012. július 25., szerda

egykori olimpiai sportágak

A "már nem" olimpiai sportágak között van pár igen érdekes, ezekről közöl válogatást a TIME. A 9 említett sportág:
1) Távolugrás vízbe: fejes után mozdulatlanul siklani 60 másodpercig vagy felszínre érkezésig. Utoljára az 1904-es, St. Louis-i olimpián volt a programban.
2) Élő galamb lövészet. Az 1900-as párizsi olimpián 300 galambot lőttek le így.
3) Kötélhúzás. Ez még 1920-ban, Antwerpenben is a programban volt.
4) Kötélmászás. Az 1932-es Los Angeles-i olimpia után törölték a listáról.
5) Egyszemélyes szinkronúszás. Merthogy a zenével kell szinkronban lenni.. 1984-ben Los Angelesben került a programba, utána még Szöulban és Barcelonában rendeztek versenyeket ebben a számban, azóta nem.
6) Croquet. Nem, nem cricket, croquet. A világ számos helyén ma is népszerű sportág, nem csak versenyeken, hanem parkokban, szabadidős sportként is űzik.
7) Roque. Ez pedig a croquet amerikai verziója. Mint ilyen, még 1904-ben benne lehetett a programban az USA-ban rendezett játékokon.
8) Párbaj pisztoly. Nem egymásra, csak bábukra lőttek :)
9) Lovas távolugrás. Fura, de 1900-ban ezt csupán 6.1 méterrel nyerte Constant van Langendonck Belgiumból, míg a férfi távolugrás jelenlegi világrekordja 8.95 méter (Mike Powell, 1991).

2012. július 24., kedd

Harold Whittles

A gyerekeknek még az arckifejezéseik is őszintébbek. Nemrég botlottam ebbe a fotóba; egy kisfiú, Harold Whittles életében először hall hangokat, miután egy orvos hallókészüléket rakott a fülébe.
A fotót Jack Bradley készítette és 1974-ben közölték egy Reader's Digest kiadványban. EBBEN a gyűjteményben vannak még képek különösen őszinte pillanatokról.

2012. július 23., hétfő

városi bringázás képekben

Városban is lehet kirándulni, ezt szeretem Budapestben, olyan "közel a zöld". Nemrég voltunk Eszterrel és Milivel (Eszter barátnője a szomszédból) egy hosszabb városi körön: Hűvösvölgy, Batthyány tér, BME, fogassal Normafához, végül a János-hegyen keresztül haza. Mindez képekben:
 

 
 
 

 
 
 
 


2012. július 21., szombat

Stephen Covey (1932-2012)

Tavasszal elolvastam Stephen Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyvét. Egy barátom ajánlotta, ilyen címmel szerintem még csak bele sem lapoztam volna a könyvesboltban. Az eredeti címben egyébként nem a sikeres hanem a hatékony (effective) szó szerepel, ami már érdekesebben hangzik. A könyv az elvközpontú, hatékony életvitelről szól, 7 "szokás" részletes tárgyalásával. A 7. szokás az "Élezd meg a fűrészt!", ehhez idézem az ide tartozó történetet:

Egy erdőben találkozunk egy emberrel, aki éppen egy fa kivágásával van elfoglalva.
Mit csinál? - kérdezzük.
Nem lát a szemétől? Éppen fát vágok!
Eléggé kimerültnek látszik. Mióta dolgozik?
Körülbelül 5 órája és igaza van, tényleg nagyon kivagyok.

De miért nem pihen egy kicsit és élezi meg a fűrészt? Biztos vagyok, hogy gyorsabban haladna!
Sajnos nem lehet - rázza a fejét csüggedten a férfi. Nincs időm élezgetésre. Még ma ki kell vágnom ezt a fát!

Covey-nak ez a legsikeresebb könyve, ezzel lett világhírű, erre építette vállalkozását. 1989-ben írta, de érdekes módon nem elavult, nem lehet belekötni, ajánlom mindenkinek!


Áprilisban biciklis balesetet szenvedett, amiből nem tudott felépülni, 5 napja, július 16-án halt meg, 79 évesen.


 

2012. július 20., péntek

Manhattanhenge

Manhattanhenge évente négyszer van, amikor a felkelő és lenyugvó nap a kelet-nyugati utcákból látható. A The Telegraph klassz fotóalbumot közölt a legutóbbi, július 11-i Manhattanhenge-ről.

2012. július 16., hétfő

Marton Katalin - Shannon-díj

Számos helyen beszámoltak róla, hogy 1996 után idén másodszor kapta magyar tudós az információelmélet területének legmagasabb kitüntetését, a Shannon-díjat. 16 éve Csiszár Imre akadémikust érte a megtiszteltetés, idén pedig Marton Katalint, ahogy az MTA vagy Index beszámolóiban olvashatjuk. Szemerédi Abel-díja és Lovász László USA akadémiai tagsága után 2012 ismét egy jó év a magyar matematikusoknak.
Az IEEE Információelméleti Társaságának honlapján megtaláltam a jelölő nyomtatványt, ha netán a jövőben jelölni akarnánk még nem díjazott hazai kutatót. Persze érdemes olyannak jelölni, aki akár maga is megkaphatná :)

2012. július 15., vasárnap

alvóka

Hát igen, mentünk már vissza oviba zárás után a takarítónéniktől elkérni Eszter Buksi kutyáját és Réka is visszakapaszkodott a János hegy köves ösvényén az esernyőkocsival, mert Emma elhagyta a Nonoszát (plüss teknősbéka alvóka) lefelé menet. A gyerekek születése előtt azt gondoltam, az ilyesmit tök könnyen meg lehet beszélni velük, elveszik egy játék, nagy dolog. Hát, nagy! :)
Ezt két hete fotóztam Füreden:


2012. július 13., péntek

HTTP válaszkódok

Böngészés közben többször előfordul, hogy különböző HTTP válaszkódokat kapunk, talán a legismertebb a 404-es hiba, ami annak a jele, hogy a kért állomány nincs a szerveren, de 5 fő kategóriában még számos válaszkód létezik.
Az internetet érintő hasonló döntésekért az IETF felelős, azt gondoltam a kódok minden egyes számjegye valamilyen hierarchiát követ, de úgy látom nem így van. A Guardian cikke szerint egy szoftver fejlesztő a 451-es kódot javasolja az IETF-nek olyan esetekre, amikor a felhasználó jogilag tiltott oldalt próbál elérni. Ezzel az idén június 5-en elhunyt Ray Bradbury előtt tisztelegnének (aki amúgy a Guardian szerint nem volt éppen internet hívő), a számot az író Fahrenheit 451 könyve ihlette.




2012. július 11., szerda

Oslo 5.

Gyonyoru reggelre ebredtunk, igazi napsutessel. Sajnos az eltolodott napirendunk miatt csak 10-kor vettuk nyakunkba a varost, bementunk az operaig es korbesetaltuk jo idoben is.
 
 
 
 
 
Utana megneztuk az osloi katedralist, vegigsetaltunk a setaloutcan, a parlamentnel leszakadt az eg. A buszmegalloig csak felig aztunk el, a leszallohelytol hazaig teljesen. A gyerekek az agyba menekultek, mi meg kiprobalhattuk egy norveg haztartas kotelezo nyari tartozekat, az elektromos legbefuvot.
 
 
 
 
A hazautunk majdnem siman ment. A buszpalyaudvarra idoben kiertunk, annyira idoben, hogy beugorhattunk a jatekboltba a gyerekeknek aprosagokert. Emmanak az aprosag egy 30 cm magas, 25 cm hosszu, lila egyszarvu lett. Konnyu, de terfogata, na az van, de azert kicsomagolas utan sikerult belenyomni az egyik borondbe. A repterre vezeto 1 oras ut felet Balint vegigsirta, pedig a helyi buszokat mar egesz jol viselte. A repteren minden siman ment, klassz jatszosarok, egesz jo etkezesi lehetosegek, a gyerekek jol elvoltak. Beszallitasnal egy levegotlen folyoson varakoztattak az utasokat, Balint vegig sirt, ugy latszik a szuk, zsufolt tereket nem birja, mar kezdtem volna behuzni egy feketepontot a Ryanair-nek, amikor kiderult, hogy gepet kell cserelnunk. Szerencsere nem kellett visszamennunk az epuletbe, a betonon elslattyogtunk az uj gepig es beszallitottak. Balint ismet elkezdte a sirast, de csak a felszallasig birta, utana roviddel elaludt. Aprobb kalandok azert akadtak, Balint kulacsat kicsit tultoltottem, fele az olembe ment, Emmanak kioperaltam a taroloban levo borondbol az oriasi egyszarvut, WC felfedezese gyerekekkel stb.
 
 
Van egy par altalanos benyomas is Norvegiarol, pontosabban Oslorol. Meglepoen sokan dohanyoznak, bar a szabalyok itt is eleg szigoruak, sot, talan meg szigorubbak, a boltban a penztaros feletti cigis polcon nem latszanak a dobozok, kis fedel vagy fuggony takarja el oket, reklam sincs kint meg ezen a tarolon sem.
Az emberek nekem a magyaroknal, finneknek es nemeteknek lazabbnak tunnek. Bar utcan koszonni, ismeretlenul is erdeklodni nem szokas, keresre kedvesen segitenek, a kocsmak, kavehazak elott kiulnek es hangosan beszelgetnek. Ranezesre mintha nemetek probalnanak franciaul viselkedni. Oltozekben ami a feltuno, azok a minosegi turacuccok. Sokan a varosban is turacipoben, turazos nadragban, pulcsiban kozlekednek, amin latni, hogy nem az a "dekatlonos minoseg". Feltuno, hogy milyen sok a japan etterem, szusi bar. Az azsiaiak is vonzodnak ide, a turistas helyeken meglepoen sok azsiai kattingat. Ahhoz kepest, hogy Budapest sokkal inkabb tunik turistak szamara erdekesnek, itt erzesre tobb turista van, valamit a norvegok nagyon jol csinalnak. Vagy egyszeruen csak otthon nem fordulok meg sokszor turistas helyeken. Reka szerint a termeszeti szepsegekert jonnek es Oslo csak egy megallo, ebben lehet valami... Soron kivul mas alkoholtartalmu italt csak italboltokban kapni (en ITT vettem), ez azt hiszem Finnorszagban is igy van. Feltuno meg mas europai nagyvarosokhoz kepest is, hogy itt mennyi epitkezes folyik egyidoben. Regi epuletek renovalasa, uj epitkezesek, infrastruktura fejlesztese. Az alabbi kepeket az operahaz tetejerol keszitettem, mindegyik ott vannak a munkagepek, daruk, allvanyok. Osszessegeben nagyon klassz hely!


2012. július 10., kedd

Oslo 4.

Hetfo reggel ismet esett, jo dontes volt vasarnapra elorehozni a kirandulast. Andris meg korabban emltette, hogy fel lehet menni az operahaz tetejere, ezt tuztuk ki elso programkent reggel. Mire odaertunk a belvarosi kikotoreszen levo operahoz, mar annyira esett, hogy rogton bemenekultunk. Az epulet kivul-belul nagyon erdekes, modern, megis termeszetes a dizajn. Bent kiderult, hogy van angol nyelvu idegenvezetes, korbemutogatjak az epuletet.
Megtudtuk, hogy ugyanazt a carrarai marvanyt hasznaltak bent a padlon, mint kint a burkolaton, megneztuk az eloadotermet, felmentunk a szinpad moge, megneztuk a diszlettervezok es jelmeztervezok munkahelyeit, muhelyeit, a balett tancosok probatermet stb. Ez Norvegia elso operahaza, korabban ideiglenes helyszinen tartottak az eloadasokat; az epuletet 2008-ban adtak at, akkoriban csak a pekingi operhaz szinpadi techikaja volt ennel is fejlettebb.
 
Tobb megepitett, berendezett szinpadot tudnak gyorsan kicserelni, oriasi teruleten folyik a munka a foszinpad mogott. Tetszett, hogy milyen gondosan figyeltek az eloadoterem akusztikajara, pl. arra, hogy ugy alakitsak ki az ulohelyeket, hogy ugyanannyira befolyasolja a hangok terjedeset ha ulnek rajta, mintha uresen hagyjak. A nezoter felett egy 50 negyzetmeteres LED csillar adja a vilagitast. A nezoteren, a diszlet- es jelmeztervezoknel nem engedtek fotozni, ez a kep is a netrol van. Ugyanaz a tolgyfa (nemet es lengyel), mint a kulso burkolaton, csak ammoniaval kezelve, a szine ezert sotetebb. A fakorlatokon a hullamos el szinten akusztikai celokat szolgal.
Kint korbementunk a teton, ami szabadteri eloadasok alkalmaval nezoterkent is funkcional, ilyenkor az eloado a kikotoben egy uszo szinpadon mutatja be produkcioat, hogy mindenki jol lassa. Az operahaz nem akar elzarkozni Oslo nepetol es a turistaktol, az elotere es tetoje mindig nyitva all, a kulteri eloadasok is eleg valtozatosak, pl. majus vegen volt itt Justin Bieber koncert is.
  
 
 
A tetorol jol latszik az epulo uj varosresz, az uthalozatot is fejlesztik, 2014-ig keszulnek el vele, a turistaterkepek is jelzik, hogy ezen a teruleten addig problemas lehet a kozlekedes.
 Kivancsi voltam, hogy nez ki napfenyben, tele a net fotokkal:
Ilyen nagy hajok kozlekednek Norvegia es Dania kozott naponta ketszer. Kockazat elemzok kiszamoltak, 70 evente elofordulhat, hogy egy ilyen cirkalo iranyitas nelkul belerohanhat az epuletbe, ezert viz alatti gatat epitettek, a sarga oszlopok jelzik a hatarvonalat.
 
Delben az eso hazazavart bennunket, mindenki pihent egy kicsit. A Ryanair suly es meretkorlatozasa miatt Emmaek kenytelenek voltak kek tollal rajzolni. Segit a geometriara koncentralni :)
 
Meglepeteskent Eszter gyorsan irt egy verset es a furdoszobaban szupertitkosan betanultak egy koreografiat, amivel eloadtak nekunk.
  
4 ora utan ismet kifejezetten szep ido lett, na azert a nap nem sutott, de el lehetett hinni, hogy most nem fog esni egy darabig. Igy a lanyok es Balint visszamentek a jatszoterre, en meg ismet futni indultam. Bemelegiteskent korbefutottam a Frogner parkot, Vigeland szobrait barmennyiszer meg lehet nezni, mindig talalni valami ujat. Meglepetesemre az elektromos parkoloban a szokasos apro, nagyon varosi autok mellett egy hasznalhato meretu Nissan Leaf-et is toltottek (meglepoen sokat latni errefele), valamint egy exkluziv Tesla Roadster is kihasznalta a nekik fenntartott helyet.
 
 
A park utan a kastelynak vettem az iranyt, majd az innen indulo sugaruton befutottam a belvarosba. Eddig meg itt nem nagyon maszkaltunk, egesz pofas setaloutcaja van, talan holnap becserkeszhetjuk csaladilag is.

 
 
A Nobel-dijakat Stockholmban adjak at, kiveve a Nobel-bekedijat, mert azt itt, Osloban. Utban a belvaros fele altalaban a Henrik Ibsen uton megyunk, itt talalhato az 1904-ben alapitott Norveg Nobel Intezet (Det Norske Nobelinstitutt).