2012. augusztus 31., péntek

USA 12. - Brooklyn - haza


A szállást 11-ig kellett elhagynunk, így ma reggelre egy rövid sétát terveztünk a Brooklyn híd közelében, itt régi raktárépületeket, Brooklyn egyik legrégebbi házát, a Tamás bátya kunyhója szerzője férjének házát, illetve az abból kialakított templomot, a II. világháborús emlékművet és természetesen magát a hidat néztük meg mindkét oldaláról.
 
 
 
 
 
 
Kijelentkezés után (mint kiderült, véletlenül plusz egy napot foglaltam, no refund, so ist das eben…) vonattal mentünk ki a reptérre, térképről olyan egyszerűnek tűnt. Nos, másfél óra alatt értünk ki, bár csak kétszer kellett átszállni, annyi várakozási idő volt az átszállásoknál. Ráadásul a JFK repülőtér terminálok között közlekedő automata vonata, az Airtrain a reptérről kívülről érkezőknek $5-ba kerül fejenként, így Brooklyn-ba 3 főtől bérlet nélkül már jobban megéri a taxi.
Repülni a reptéri hercehurcák miatt utálok, közvetlen európai járatoknál on-line chekin-nel ez a macera már minimális, de itt erről szó sem volt, előző este a neten csak Frankfurtig tudtam elintézni a helyfoglalásunkat, úgyhogy nem úsztuk meg a sorban állást. Azért volt kellemes meglepetés is, egy Airbus A380-assal jöttünk haza, még sosem repültem ilyenen, ráadásul a gépen tudtunk úgy csereberélni, hogy öcsém mellett ültem, így viszonylag jó utunk volt. A kilátás is rendben volt, London felett repültünk el, a La Manche csatorna mindkét partja egyszerre volt látható. Egy ideig azért nem szeretnék repteret látni…
 
 

2012. augusztus 29., szerda

USA 11. - New York

Reggel lazábban keltünk, kb. 10-re értünk a Central Park-hoz az Amerikai Természettudományi Múzeumba. Igazi régi stílusú múzeum, kitömött állatokkal a vitrinben, de azért egy-egy teremben érdekes oktató anyagokkal, 34 tonnás meteorittel stb.
 
 
 
 
 
Utána lementünk megnézni a Dakota épületet, az első luxusapartman házat a környéken (John Lennont is itt ölték meg), majd 2 megállóval feljebb átsétáltunk a Central Park-on a Jacqueline Kennedy víztározónál, végül a Guggenheim és Metropolitan múzeumokat csak kívülről megnézve mentünk a metrómegállóhoz.
 
 
 
 
A kínai negyedben szálltunk le, ennek érdekes a hangulata, itt ettünk is, nagyon komolyan gondolják, ha egy ételt csípősen kérünk :) A kanyargós, szűk Doyler Street-en voltak régen a bandaleszámolások, itt mentünk ki a negyed határára.
A kínai terület már a zsinagógát is elérte az Eldridge utcában, az olasz negyed azért pár utcával még tartja magát, bár gyakorlatilag csak éttermek és ajándékboltok vannak az utcafrontokon.
Ma délutánra terveztünk egy rövid bevásárlást a Macy's-ban, odafelé az 1-es vonalán kétszer is leszálltunk, az egyik megállónál a Ghostbuster's film tűzoltóállomását, a másiknál a Friends épületét néztük meg, megvolt a filmes szál ma is :)
 

2012. augusztus 28., kedd

USA 10. - New York

Utunkat Washington-ba töröltük. A 3 óra alatti utakra elfogytak az elérhető áru jegyek, még az 1 napos autóbérlés is felmerült, ahogy a kínai busztársaságok is (ők a legolcsóbbak), de egy nap 9 órát utazással tölteni ilyen sűrű napok után, plusz még valahogy eljutni a vonathoz/buszhoz/autóhoz... lemondtunk róla, inkább New York-ban leszünk alaposabbak. Amúgy úgy lehetett volna értelmesen beiktatni Washington-t, hogy hazafelé ott szállunk le és meg.
Ma 10 előtt beértünk a 83-as mólóra, így elértük az első hajójáratot. Ezt a Manhattan körüli utat pár éve Rékával már megcsináltuk, ezért mertem ajánlani öcséméknek is. 3 órás út, közben egész korrekt rádiós kommentálással a látnivalókról, így olyan helyeket is megnézhettünk, amiket egy szokványos new york-i út után nem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hajókirándulás után az Intrepid múzeumba mentünk, ezt nagyon vártam, július óta látogatható az Enterprise űrsikló sátra, ráadásul mióta utoljára itt voltam, egy Concorde-ot is kiállítottak, azt a British Airways-től kölcsönzi az Intrepid múzeum. Nos, az űrsikló csalódás volt, a sátorban alig lehet eltávolodni tőle, gyengén van megvilágítva és nem lehet bemenni (a Cape Caneveral-on kiállítottba be lehetett). Igaz, ez csak ideiglenes állapot, lesz helye egy szép világos múzeumban. Az Enterprise-t csak a landolás teszteléséhez használták (motor sincs benne), űrben sosem járt, szerintem a hőálló csempék sem igaziak rajta, azok emlékeim szerint számozottak és kevésbé szabályosak a fugák vonalai. A Concorde-ra meg csak délután 3-ra kaptunk volna időpontot, oda már csak vezetett túrák vannak, úgyhogy kihagytuk. Párizsban a Le Bourget reptéren két Concorde is ki van állítva, azt a múzeumot érdemes felkeresni.
 
 
 
 
 
Az Intrepid után ismét cukrászda vadászatra indultunk, de most sem jártunk sikerrel, nem találtuk meg az adott címen a Times Square környékén.
Így metróra szálltunk és elmentünk a World Trade Center emlékhelyéhez. Az épülő 1WTC torony már most óriási és még majd' 50%-al magasabb lesz, ha elkészül.
Az emlékhelyről korábban már írtam, most végre meg is látogathattam. Nem kell fizetni a belépőért (adományokat több helyen gyűjtenek), de nagy látogatásra való tekintettel jegyet kell szerezni vagy online vagy a közeli látogató központban. 45 perccel későbbi időpontra kaptunk jegyet, addig végigsétáltunk a Wall Street-en és megnéztük a bikát. Már amit láttunk belőle a turistáktól. Ötödször járok New York-ban, de ilyen sok embert még sosem láttam, a Times Square-en kerülgetni kell a tömeget, a látogatható helyek előtt sorban kell állni, szóval fura, igaz, most még javában tart a turista szezon.
 
 
A WTC emlékhely élőben is tetszik, a látogatását ugyan kissé körülményessé tették, fémkapu meg háromszori jegyellenőrzés, de a medencék körül el lehet férni és szerintem jól néz ki. A tornyok alaprajza még akkor is monumentálisnak hat, ha azért az ember erre is számít egy 110 emeletes épület esetében. A peremén az áldozatok neve van, külön csoportokban az épületben dolgozók, tűzoltók, rendőrök stb.
 
 
Utolsó állomásként a városházától kisétáltunk a Brooklyn hídra, ez a folyóról szebb volt, ugyanis renoválják, mindenhol hálók és állványok akadályozzák a kilátást. Ja, és rengeteg a turista itt is.
Jó fáradtan értünk a szállodába, azért egy bő 7 km-es körre még elmentem utána, kíváncsi voltam Brooklyn hangulatára. A kihalt raktárépületek kevésbé izgalmasak, a társasházak lépcsőin unatkozó lakók, sötétben is nyitva lévő autószerelő műhelyek és zsizsegő játszóterek viszont érdekes hangulatot adtak. Ahogy a néhány utcából látható manhattan-i felhőkarcolók is.