2014. január 29., szerda

MapFight

Ha amerikaiak kérdezték tőlem, mégis kb. mekkora Magyarország, mindig azt mondtam, akkora, mint Indiana állam. Most összevethetjük más országokkal is a MapFight segítségével.

2014. január 24., péntek

open hardware

Az Arduino Uno kapcsán hallottam először hardver kapcsán, hogy open, azaz nyílt. Hogyan lehet a hardver nyílt? Elérhető minden dokumentáció az összeállításához? Nos, igen. Nem is gondolnánk, mi mindent építhetünk "nyíltan", pl. open source laptopot!
A részletes leírás.

2014. január 20., hétfő

szlengtérkép

Az nekem is megvan, mi a sercli, dorkó, mit csinál aki puncsol, de mi a kágyilló, patrac és sértő-e, ha azt mondják nekem mit böcöllérezek? A szlengtérkép klikkelésre megmondja!

2014. január 18., szombat

Niko - első moziélmény

Eszter kb. 4 éves volt, amikor unokatesójával, Vikivel együtt elvittem őket moziba (a Nagyon vadon 1. részére). Kb. bő fél órát bírtak, utána elkezdtek unatkozni, végül eljöttünk. Bálint áprilisban lesz 3, tény, hogy sokkal többet mesézik, mint annak idején Eszter, gondoltuk, próbáljuk meg, menjünk ötösben moziba! Épp adnak egy szokásos Diseny/Pixar animácós filmnél is gyerekesebbet, a Niko-t.
Finn-dán-német-ír animációs film és csak 80 perc, eddig jól hangzik :) A bemutatója alapján van benne kis rénszarvas, még kisebb rénszarvas, kismókus és gonosz sasok. Már itthon mondtuk Bálintnak, hogy most moziba megyünk rénszarvasost nézni, gyorsan elő is túrt két plüss rénszarvast és így felszerelkezve indultuk neki. Az eleje különösen izgalmas volt neki, kapott saját kis popcorn-t, amiből épp csak csipegetett; inkább Eszter perecét dézsmálta.
 
A film is tetszett neki, hangosan kérdezősködött közben, hol a kis rénszarvas (hoakiévava??), kacagott ha épp pofára esett valamelyik állat, szóval jól elvolt. Aztán fel-felállt, átült Réka ölébe, végül kibírta, igaz a film 80 helyett csak kb. 65 percig tartott.
Nem tudom, milyen a válási statisztika a skandináv országokban, de a kis rénszarvas szülei elváltak, anya új krapekot hozott egy még kisebb rénkölyökkel, a film érzelmi vonala kb. arról szól, hogyan barátkozik össze az új kistesóval és hogyan fogadja el az igazihoz (aki amúgy a Mikulás hivatalos szánhúzóinak egyike, szóval tényleg nem kispályás) képest töketlen pótaput. Ez mondjuk szokatlan volt. Vagy animációs filmhez képest túl valósághoz közeli.

2014. január 16., csütörtök

illúzió? rombolás?

Hol van már a Terminator 2. vagy a Jurassic Park, amikor csettinteni lehetett, micsoda trükkök! Ma már nem csak ott sejthetünk számítógépes utómunkát, ahol szörnyek, robbanások vagy lehetetlennek tűnő kaszkadőrmutatványok vannak. Kicsit szebb legyen a ház homlokzata? Kicsit több ember kéne a partira? Zöldebb legyen a fű? Nem gond, a VFX segít! Különösen egy olyan film példáján érdekes látni a példákat, amiről egyáltalán nem a trükkök jutnak eszünkbe, mint pl. A Wall Street farkasa. Videó: klikk ide a trükkökért!

2014. január 8., szerda

BÚÉK20 felpörgetve

Nagy élmény volt a BÚÉK20, hogy tovább tartson, ma futóruhába öltöztem, a telefonom mellé beraktam a zsebembe egy 100 grammos csokis-narancsos müzliszeletet, két kezembe fél-fél liter vizet és nekiiramodtam a Gyermekvasúttól a BÚÉK20 útvonalán. A köd még nagyobb volt, mint 4-én, az emlékezetemben sem bízhattam túlságosan, ugyanis a Hármashatár-hegy oldalában elnéztem egy ösvényt és felmásztam az Újlaki-hegyre, ráadásul a köd és a sosem látott ösvények miatt elvesztettem az irányérzékem, így amikor leesett, hogy rossz hegyen vagyok, még fel is kellett mennem a csúcsra, hogy tájékozódjak, merre juthatok le. Így egy kb. 600 méteres körrel találtam vissza az ösvényre, innen viszont sima utam volt. Ezúttal többet kocogtam, felfelé is próbáltam magamra szabva beosztani az erőm, így végül bő 2 és fél óra alatt értem "célba". A Fenyőgyöngyénél újra tudtam tölteni az egyik palackom, Pasaréttől a Széher útig legyűrtem a kalóriabombát is. A terep a felázott talaj miatt sokkal rosszabb volt, mint múltkor, lefelé sok helyütt nagyon veszélyes volt ereszkedni a saras ösvény miatt, két palackkal pedig nehéz fogást találni a környező fákon. Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor 6 óra alatt meglesz a Gerecse50, de kezdem érezni, hogyan is kell beosztani az erőm ilyen hegymenetben (a leggyorsabb km-em csak 5':54" volt, míg a leglassabb 10':15", ez más világ), a futás pedig sokkal izgalmasabb, mint a szokásos köreimen.
 

2014. január 6., hétfő

Majarstan és társai

Hogyan hívják országunkat a környékünkön?
Mi európai és mi finnugor? U vagy M betűsből van több? Akit mélyebben érdekel az elnevezések etimológiája, bővebben itt és itt.

2014. január 4., szombat

BÚÉK20

Az ünnepek alatt nálunk volt a Lovas unokatestvér találkozó; 8 unokatesó, ebből 7 tudott eljönni, csatolt rokonsággal összesen 23-an voltunk. Az aktív túrázó unokatesók hatására idén beneveztem a BÚÉK20 teljesítménytúrára. Ez számomra igen kényelmes, innen indul Hűvösvölgyből, a terep és táv ideális a kezdő teljesítménytúrázóknak, az én értelmezésemben ideális első lépés a Kinizsi100 irányába, kellenek az új kihívások, ugye...
9-re mentünk a rajthoz, közel 20 km-es táv, 847 m-es szintemelkedés, elsőre 3.5-4 órát tűztünk ki (nekem fogalmam sem volt, milyen tempó tartható így terepen). Az idő ködös volt, de enyhe, a telefonom épp végigbírta, igaz a hátizsákban bennfelejtett pár kilométert:
Nagy élmény volt, meglepett, milyen sokan vagyunk, olyan nem volt, hogy előttünk vagy mögöttünk ne láttunk volna "versenyzőket", az ellenőrzőpontokon néha még kisebb sorbanállás is volt.
 
 

 
A 3:07-es időhöz az kellett, hogy az erős emelkedős tempó mellett lejtmenetben kocogjunk, így viszont nem volt unalmas, a családom szerint én amúgy is így túrázom :)
A végén tea és virsli, otthon persze forró fürdő. Talán nem is a Kinizsi100 a következő lépcső, érdemes közben a Gerecse50-en elindulni, már várom!