2014. február 27., csütörtök

WhatsApp! Mennyi??


A WhatsApp-ért fizetett 19 milliárd dollár sokakat elgondolkodtatott. Mennyi pénz ez? Orosz Péter arról ír, hogy ennél minden második ország egy éves GDP-je kisebb (lsd. a képet).
ITT pedig megnézhetjük, mit vehetünk ennyi pénzért. Ha lehet válogatni, akkor építenék én is egy hadronütköztetőt, megvenném a teljes TGV flottát, a maradékból pedig egy kisebb légitársaságot, az American Airlines-t túlárazottnak tartom. Ha a részecskegyorsító nem jönne össze (mittomén, nem kapnék rá engedélyt az MVM-től), jöhet a Hubble is :)
Pármillió dollárt mindenképp megtartanék a végén, azokból mindenféle közösségi alkalmazást vásárolnék és árulnám, hátha ismét beesik pár monaconyi GDP!




2014. február 24., hétfő

Magyarország - youtube; arculat, reklám

Milyen videóval érdemes népszerűsíteni Magyarországot?
Elég ha Tony Curtis elmondja, jól érzi itt magát és bevágnak képeket 6-7 budapesti látványosságról?

Hááát... Vagy érdemes a nagy feltalálóinkra emlékezni?

Nem tudom, ezek közül hány szerepel más országok hasonló videóiban, de ez már jópofa.
Tele van még a youtube ilyen-olyan reklámfilmekkel, de szerintem a legjobb, amikor egy srác elmondja neki mit tetszett. Még ha ez csak a háttérsztori és profik csinálták, akkor is.

2014. február 23., vasárnap

...és bírják!

Túráztunk már a Nagy-Szénáson, nagyon tetszett. Ma elhatároztuk a lányokkal, hogy itthonról vágunk neki, nem lehet 8-10 km-nél messzebb, Emma is megdöntheti a rekordját. A Remete-szurdokból kifelé ismét leizzasztott, utána viszont kellemes séta Nagykovácsiig, a nap is kisütött, még épp kikerülhető dagonyák, kevés turista, nyugodt út. 10 és fél km után, 2 és fél óra alatt értünk el az 550 m magas Nagy-Szénásra. Itt kis pihenő, távcső, ital, fényképezés (a Gellért-hegy és a Budai Vár is látszott) és indultunk is vissza. Hazafelé Budaligeten keresztül jöttünk és a boltba is beugrottunk megjutalmazni magunkat, így végül 22.7 km-t tettünk meg 4:52 alatt, ~790 m szintemelkedéssel. Emma sosem lelkesedett a nehéz sportokért, ennek ellenére tök jól bírta. Nincs más hátra, benevezem őket a Gerecse 50-re :)
 
 
 
 
 

2014. február 22., szombat

Magnetron

Tönkrement egy Gaggenau mikróban (nem az enyém) a magnetron, cserélni kellett, kb. a 2008-as minimálbér összegéért. Meglepett, hogy a Gaggenau mikróban Panasonic a magnetron, ráadásul nem valami exclusively for Gaggenau, hanem amilyen még egy csomó modellben van. Ja, és 22 ezerért láttam akciósan.
Ebbe a "ja, ha abba lesz, akkor háromszor annyiba kerül"-be már belefutottam, csak akkor sikerült elugrani. Még a 780-as Volvomban kellett olajpumpát cserélni, vehettem volna gyárit, végül utángyártottat vettem a gyári gyártójától. Annyira gyári volt, hogy utólag lett kicsiszolva belőle a márkajelzés (a négy karika, mert VAG dízel volt a verdában). Azaz tkp. még többet is dolgoztak vele :)
De attól még (vagy emiatt?) pusztul a világ. Egy része.

2014. február 18., kedd

teljesítménytúra gyerekeknek

A BÚÉK20 a táv rövidsége ellenére (vagy talán pont azért) felcsigázta az érdeklődésem. Alapvetően futó vagyok, így a túra után pár nappal le is futottam a távot, most hétvégén a Hármashatár-hegyet kerültem meg, kezdem érteni a tájfutás rajongóit:
Esztert is nagyon izgatta ez a fajta túrázás, mármint szinte megállás nélkül, jó tempóban, viszonylag nagy távokat megtenni. Először még nem gondoltam volna, élvezne-e ekkora távokat, így a BÚÉK20 utáni hétvégén elmentünk és megtettük a felét, bő 10 km-t szűk egy órán belül:
Annyira könnyen vette, hogy most hétvégén nekiindultunk és megtettük a "nagyobbik felét", bő 16 km, kb. 3 óra alatt (utána bementünk 3 kisboltba és nem állítottam le a rögzítést).
Ez is nagyon könnyen ment neki, pedig csak a Kaán Károly kilátóban álltunk meg (felmentünk körbenézni) és az Apáthy-sziklánál.
Most keleshetek valami igazán dulvát :)

2014. február 16., vasárnap

leszokás

Nehéz, ha az általános alany saját családjában fordul elő. Nálunk sem ment magától. Talán nem is azért, mert nem volt elég erős hozzá, inkább nem is tudta, hogyan fogjon hozzá. Napközben a társai közül még sokan a rabjai, akik pedig már túl vannak rajta, kevésbé reklámozzák, hogyan is jutottak odáig. Talán azért, mert ők is külső segítséggel értek célba. A család se volt eddig túl támogató, volt már példa ilyenre korábban, majd megoldódik, gondoltuk az elején. A társadalmi nyomás, egészségügyi és anyagi szempontok még túl keveset nyomtak a latba az igazi áttöréshez, végül egy pénteki nap megjött az elhatározás; ne tovább!
Neki is izgalmas volt elsőre, hallott már arról, hogy lehet élni nélküle, 1-1 félórás próbálkozása volt régebben is. Most azonban mögé állt a család, nem leszünk mi orvosi eset, és a szombat reggel a megvonásé lett. Jól bírta. Nem zavarta, hogy már új világ van, Nana cserél és kész. Végül a készletek kifogytak, a radiátor sem bírta (az a kurva tavasz, így nem lehet fűteni!), kénytelen voltam hajszárítóval besegíteni, de kitartottunk. Éjszaka még kapott egy adagot, nem szabad gyorsan erőltetni. Másnap már minden jobb volt, mindenki tudta a dolgát, Sub Bass Monster új számot ír: szól-rohan-kihoz-ráül-kicsurog; szól-rohan-kihoz-ráül-kicsurog. Napi sokszor. Néha nem csak ki, hanem mellé is, hiába, ezt tanulni kell. Néha később is jobb inkább ráülni és nem erőltetni a célzást, de az még neki odébb van. Azóta a melóhelyén is működik, egyre kevesebbszer vár délután a szekrényben a fekete zacskó. Bár ott sem siettetik, a délutáni szunyához az 1. leszokási fázisban lévők még kapják az anyagot. Ami amúgy nagyon hájtek, a múltkor kísérletképp egy üresbe egy félkilós uborkásüvegnyi vizet tudtam tölteni anélkül, hogy kifolyt volna. Szétvágás után tele volt zselés golyókkal, szerintem vegyészkonferenciák százait szolgálta ki a téma a 90-es évek (amióta kék a politikailag korrekt pisi és vér) óta.
Szóval várjuk a 2. fázist. Itthon már volt, hogy a délutánit (1-2 óra) már tisztán csinálta végig. Most is úgy van. Ő fent a szobájában húzza én meg itt bújom. A többiek moziban. Úgyhogy remélem, marad a trend, sőt, még kis zaj sem szennyezi. Szolgáljon ez biztatásul a sorstársaknak.
Harci állapotok az első napról: