2014. március 31., hétfő

Pál utcai turisták

Eszter végre nem csak Harry Potter, hanem Nemecsek kalandjait is megismerhette, tetszett neki. Szombaton bringára pattantunk és felkerestük a Pál utcai fiúk helyszíneit, ha már úgyis arra jártunk, útba ejtettük a Gül Baba utcát, a felújított Kossuth és Erzsébet tereket is.
A belváros a korábbi állapotokhoz képest meglepően biciklibarát, könnyen elértünk a Nemzeti Múzeumig, ahol a Pásztorok einstandolták a golyókat. Innen már mellékutcákon mentünk el a Pál utcáig, a grundnak innen és a Mária utcáról is volt bejárata. Következő megállónk a Práter utcában volt a körút túloldalán, ahol a suli előtt megnéztük a Pál utcai fiúk szobrát (klassz!). Innen irány a Füvészkert, az üvegházat csak a kerítés túloldaláról láttuk, be nem jutottunk.
Utána gyros és jégkrém, kellett az energia a pont egy maratonnyi távolsághoz és a megállásokkal együtt kb. 4 órás túrához.

2014. március 24., hétfő

profilgenerálás

A közösségi és promóciós emaileket leválogatva 10 nap alatt kb. 200 új sorral növekszik a postaládám. Mivel ezek között van sok 2 de akár 22 levélváltás is, ez valamivel több emailt jelent. Az utolsó 200 sort (tkp. emailek tárgyait) kimásoltam a levelezőmből, kivettem belőlük a kulcsszavakat és beraktam a Wordle-be. Egy-egy esemény tisztességesen "megszennyezi" az eredményt (pl. Erasmus pályázati határidő volt múlt csütörtökön), de azért mutat valamit:

Mi van ha sokkal több szóval játszunk és kevesebb ismétlődéssel? Ami talán ugyanúgy valamiféle profilt ad; az összes blogposztom címéből az alábbi katyvasz lett, a betűnagyság itt is az előfordulásokkal arányos:

2014. március 23., vasárnap

Mekkora a világegyetem?

Sok érdekes (nem csak iskolásoknak) interaktív weblap foglalkozik ezzel.
Van amelyikkel a húrok (legyünk modernek!) század-milliárdod joktométeres nagyságrendjétől az univerzumig zoomolhatunk.
Van, ahol az alap a Hold mérete, ez egy pixel. Scroll-gyilkos :)
Van, ahol kis rakétával, folyamatosan változó méretarányban előzhetjük meg a Voyager 1-et és mehetünk el a naprendszerünk széléig.

2014. március 19., szerda

2048

Játékfüggőség. Mobilosoktól hallottam, hogy "hektikus a piac", nem tudni melyik játék tarol, most pl. a Flappy Bird megy a fiataloknál, tök egyszerű, egyujjas, természetesen nem gondolkodós játék. Simán 18-as karikát adnék neki, a haszontalan időtöltések közt agyonveri a mérges madarakat, de talán még a Facebook üzenőfal görgetését is.
Erre most belefutottam a 2048-ba. Megnyitni csak saját felelősségre, ez is addiktív és nem, ez sem oktat semmire; a 2 alacsony fokú hatványait nagyjából mindenki ismeri. 1024-ig viszonylag hamar eljutottam, jó lenne teljesíteni, akkor már nem érdekelne :)

2014. március 18., kedd

Sheenan infografikája

Azt már tudjuk, hogy nézne ki a világtérkép, ha az országok nagyságát a népességük határozná meg. Hogy nézne ki a periódusos rendszer, ha az egyes elemek nagysága a mennyiségüket fejezné ki?
És ez nem is modern infografika, tessék megnézni a dátumot!

2014. március 16., vasárnap

beszélgetés 3 évessel

-Mi ez?
-Víztorony.
-Milyen torony?
-Víz.
-Miért víz?
-Mert víz van benne.
-Miért víz van benne?

2014. március 11., kedd

Országok területe

Az országok terület szerinti listája alapján Magyarország kb. úgy viszonyul szomszédaihoz, mint Portugália (kb. akkora, mint Magyarország) a Dominikai köztársasághoz (Szlovákia), Madagaszkárhoz (Ukrajna), Ghánához (Románia), Jordániához (Szerbia), Togohoz (Horvátország), Izraelhez (Szlovénia) és az Egyesült Arab Emírségekhez (Ausztria).
Tulajdonképpen jó helyen vagyunk mi itt.

2014. március 7., péntek

Ország kvíz

Klassz térképes kvízekre bukkantam; nevezd meg 12 perc alatt a Föld országait, vagy éppen 4 perc alatt az USA államait! Miután pár kísérlet után megtudtam, hol van Saint Kitty és Nevis valamint megtanultam helyesen (angolul) leírni a Comore-szigetek nevét (Comoros) vagy a másikban Louisiana-t (az a fránya második i), az országok már mennek kb. 8 és fél, az államok 2 és fél perc alatt. Enyhén szólva addiktív, mert ez még mindig nem a gépelési sebességem, van amikor Minnesota nem jut eszembe az egyiknél, van amikor Antigua és Barbuda a másiknál.
Egyébként ezeket nem nagy szám megtanulni (Afrika egyenlítő körüli országait azért gyakorolni kellett :), a fővárosok sokkal nehezebbek, de a Jetpunkon vannak klikkelgetősek is, ahol felvillan az ország és rá kell bökni a nevére egy listából.
Akinek térképekből sosem elég, klikk ide és aztán a képre is :)