2014. július 27., vasárnap

3 nap a Bükkben

Gáborral voltam a Gerecse50-en is, a múlt héten szólt, hogy 3 napos túrát tervez a Bükkben, csatlakozom-e (eddig csak Quimby kutyája van a csapatban). Rögtön kaptam az alkalmon és hamar felmerült, hogy Eszter lányom (11 éves) is jöhetne velünk, jó az állóképessége. A terv megvalósításához szükség is volt rá; 1. nap 25 km, 1058 m szintemelkedés, 2. nap 26.5 km, 876 m szint, 3. nap 28 km 1077 m szint. Utólag kiderült, hogy ennél kevesebb is lehet több...
Első nap (kedden) reggel 6-kor indultunk itthonról, 7-kor indult a vonat Egerbe, ahol 9-kor átszálltunk a Szarvaskőre induló zötykölődőre. Ott már szemerkélt, fél órát vártunk a bezárt állomás előtetője alatt, míg csillapodott, 10-kor végre elindultunk. Fél órán belül akkora eső kerekedett, hogy az esőkabátok ellenére bőrig áztunk, a legkellemetlenebb az volt, hogy a cipők is tocsogtak a vízben, pedig még 1 km szintemelkedés és 25 km táv volt előttünk. Egy beállóban szusszantunk egyet, de végül fél 1-ig meneteltünk az Őr-kő lábánál lévő kulcsos házig. A ház fedett teraszán száraz pólót vettünk, kicsavartuk a zoknikat és kiöntöttük a cipőből a vizet (kellemes volt visszavenni).
A hideg ebéd új erőt adott a nap második felére, ebben a látnivalók is sokat segítettek: kőtenger, barlangszállás Cserepes-kőnél, kilátások a Tar-kőről és Három-kőről. Volt egy szakasz lefelé, ahol bő negyed óra volt leküzdeni egy kb. 200 méteres letjőt, annyira meredek volt és laza kövekkel borított, nem véletlenül volt jelöletlen az út, de ilyen is kell, élmény volt. 6 után érkeztünk meg Répáshutára, a kisbolt már zárva, fáradtan és éhesen ültünk be az étterembe egy jó vacsorára. A szállásunk egy néninél volt (Kata unoka szobájában :), teljesen korrekt volt, valamivel este 9 után már mindhárman aludtunk.

1. nap:
Vasútállomás, Szarvaskő
 Ázunk.
 A bükkök törzse vizesen a legszebb.
 Nem sok ilyen esőbeállóval találkoztunk a túrán.
 Quimby kutya csapzottan.
 A fennsíkra érve felhőben.
 Köd.
 Wallpaper.
 Ebéd az őr-kői kulcsosház fedett teraszán.
 Kőtenger.
 Kőtengerben a Kéken.
 Színek.
 Cserepes-kői barlangszállás.
 Lejtő.
 Pára.
 Szépség :)
 Mintha tüzek füstjei szállnának fel.
 És ez még csak az első nap...
 Kilátás a 949 métere Tar-kőről.
 Ereszkedés a csalános, laza talajú meredek lejtőn, jelöletlen úton.
 Répáshuta.
Másnap reggel 8 előtt kipihenten ébredtünk, csak a cipők nem jutottak még túl az első napon, vizesek voltak, nem csak nyirkosak; kiraktuk őket a szélbe, minden módon igyekeztük szárítgatni. 10 körül indultunk, rövid emelkedők, jó idő, megnéztük a Pénzpataki víznyelő barlang bejáratát, Hollóstetőn pedig egy-egy sörrel és házi bodzaszörppel lazítottunk. Innen Bükkszentkereszt bő 3 km, de megint elkezdett ömleni az eső. Bükkszentkereszt első éttermébe siettünk, a teraszon szárítkoztunk és pokrócokkal takaródzva melegedhettünk. Kivártuk az eső végét és elindultunk Lillafüred felé, borongós időben de eső nélkül. Bükkszentkereszten (600 méterrel a tengerszint felett az egyik legmagasabban fekvő hazai település) megnéztük az épülő kilátót (nem lehet még felmenni), Eszter pedig a legelő lovaknál időzött. 5 előtt érkeztünk meg a Fehérkőlápai turistaházba. A nagy ebéd után nem tudtunk vacsorázni, így is volt házi sör, szörp, kakaó, a környéken gombászók kínálta rántott gomba kóstoló, ismét korai fekvés.

2. nap:
Cipőszárítás reggel.
 A néni friss almát adott útravalónak.
 Bükkszentkereszt.
 Melegedő (a sör azért hideg volt).
 Könnyű volt meghozni a döntést, levágjuk az utat, Bükkszentlászlóra (egy másik Huta) már nem nézünk be.
 Bátortalanul.
 Nem ezeket a droidokat keresed!
 Etetés.
 Itt már mindketten feloldódtak.
 Ül!
 Szárad az erdő-
 Ez egy másik ló, a Fehérkőlápai turistaházhoz tartozik.
 Old school blogolás.

8 körül keltünk, óriási adag hagymás rántotta reggelire és indultunk is. Mielőtt leereszkedtünk volna a völgybe, megnéztük a felázott talajon, mitől is lápa a lápa, majd kimentünk a Fehér-kőre, innen klassz kilátás nyílik a völgyre. Lefelé több helyen átvágtuk a szerpentint, végül csak kétszer estem el az amúgy is kopott futócipőmben, de nem lett semmi baj. A völgyből egy lendülettel mentünk fel a Bükk fennsíkra, ahol napsütés várt. Kis pihegés után nekivágtunk a Bánkútig előttünk álló majd' 10 km-es utunknak, nyugis környezet (még térerő sem volt :), lankás, könnyű terep, csak Jávorkútnál álltunk meg egy üdítőre. Bánkúton ebédeltünk és gyorsan indultunk is tovább, hogy elérjük a kisvasút utolsó járatát a Szalajka-völgyben. Nemrég derítették ki az eddig a Bükk legmagasabb pontjának tartott Istállós-kőről, hogy a Kettős bérc magasabb nála, felmásztunk hát először a Kettős bércre, majd az 1 km-en belül lévő Istállós-kőre is. Technikailag innen a Szalajka völgybe vezető út volt a legnehezebb, meredek, csúszós, de megúsztuk esés nélkül. Megnéztük az Istállós-kői ősember barlangot (A történelmi időkben a barlangot sokáig hodálynak használták. Amint ezt első leírója, Fényes Elek (1851) is megállapítja geográfiai szótárában: ezer sertés könnyedén elfért benne. Erről kapta a nevét maga a hegy is: kőistálló – Istállóskő. Jelenleg az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja.) és negyed órával a vonat indulása előtt leértünk a Fátyol vízeséshez. Elértük a vonatot, Szilvásváradra unokatesóm jött értünk. Szuper túra volt, köszi, Gábor :)

3. nap:
Indulás a turistaházból.
 Lápa.
 Kőfülke.
 Ilyen időben nem veszélyes.
 Kilátás. A szemközti hegyoldalon felfelé kanyargó völgyön mentünk fel a fennsíkra.
 Csapat.
 Felérvén a fennsíkra.
 Borókáson, bükkösön, fenyvesen keresztül vezetett az út.
 Eddig azt sem tudtam, ki volt Kühne Andor.
 Többször kellett kidőlt fákon keresztülmászni.
 Gomba.
 Bánkút előtt nemrég rengeteg fa dőlt ki egyszerre.
 Utolsó ebéd.
 11 éves és ráncos.
 Ha tetszik ez a hely, rakj te is egy követ a rakásra!
 Nem csoda, hogy tetszik.
 Úton a Bükk csúcsa felé az egykori kisvasút nyomán.
 Kettős-bérc.
 Istállós-kő.
 Csörlő, talán az egykori Istállós-kői erdészeti kötélpálya része volt.
 Antik szánkó.
 Ereszkedés a Szalajka-völgybe.
 Egyszer hopp!
 Istállós-kői ősember barlang.
 Bevehetnék egy Rorschach-tesztbe.
Fátyol-vízesés.
 Egy picit magasabb vízállásnál jobban néz ki.
 Kisvasút Szilvásváradra.
 Kép a képben.
Tanulságok:
11 éves Eszter lányom remekül bírta, annyira, hogy még élvezte is. Nem is a teljesített táv (idén négyszer is volt 20 km-t meghaladó egynapos túrákon) a nagy dolog, hanem az, hogy tartotta a tempónkat, pedig mindketten a tempósabban haladók közé tartozunk. El is kapta a hév, alig várja a következő hosszú, akár ottalvós, akár sátras túrát.
Kell végre egy túracipő, aminek legalább az oldala vízálló és rossz terepen is megfelelően tapad a talpa.
Csúszós, meredek lejtőn jó, ha szabad az ember mindkét keze. Még jobb, ha mindkettőben egy-egy túrabotot tart.
A kamásli hasznos dolog, még ha nem is bír akármekkora esőt, az is kell.
Érdemes a hátizsákra is vízálló burkolatot szerezni (a bringás zsákomon van, nagyon jól működik) vagy egy olyan poncsót használni, ami a hátizsákot is burkolja.
Az eső ne riasszon el senkit a túrázástól, még ilyen nagy esőben is hatalmas élményekkel lettünk gazdagabbak!