2017. július 28., péntek

teraszkemping

Miért ne alhatnánk a teraszon, félig szabad ég alatt? A minap Emma és Eszter kipróbálták ezt a hosszútávú öntudatlan otthoni kabriózást.

Este 10 óra:
 Reggel 7 óra:


2017. július 26., szerda

focitábor

Napközis focitábor, jól hangzik; Bálint még mindig szeret focizni, sok mozgás, új barátok (meg egy régi), munkába menet viszem, hazafelé hozom.
Lelkesedése mint az úszásnál:




2017. július 25., kedd

Bálint - ovis úszás

"Kijárta" az ovit és még nem tud úszni, tudom, szégyelljük magunkat, egy újabb szülői feladat, amiben megbuktunk. Mentsük, ami menthető, 3 héten keresztül minden nap 17-18 óra között intenzív úszótanfolyam. Ment a többi ovissal együtt nagy lelkesedéssel, a 3 hét arra elég volt, hogy megszokja a vizet és nem esik kétségbe, ha elmerül. Persze végig tanulták az alapokat, erre majd ősztől építhetünk.

 Amikor azt mondtam, lelkesen járt úszni, komolyan gondoltam.
 A lelkesedést hazahozta. Azóta kádban fürdik.


2017. július 19., szerda

Nyomd, bébi, nyomd!

Ilyen filmcímmel (eredeti: Baby driver) tuti nem ülök be a moziba, de szerencsére 1-2 pozitív szalagcím és a Filmbarátok podcastben a spoilermentes jó kritika segített, ma megnéztük. A zenék, a zenék ritmusára hangolt jelenetek, a karakterek és az őket eljátszó színészek... megérte!

2017. július 16., vasárnap

2017. július 14., péntek

sensor fusion

Egy 1998-as GameBoy kamerájával (korának legkisebb digitális kamerája, 128x112 pixeles felbontással) kép készítése a Holdról az 1838-as Fraunhofer távcsővel. Egy mai gyerek számára mindkettő barlangrajz kategória, de a Holdat biztos felismerné.

2017. július 13., csütörtök

Audi A8 2017. - lézerszkenner

Eddig csak prototípusokban alkalmazták (pl. Google és Uber önvezető autóiban), most már nagy szériában is megjelent. Minden típusváltásnál kell valami egyedi dobás (mint a 7-es BMW-ben a gesztusvezérlés vagy a Mercedes S osztályban a sztereo kamerával segített adaptív futómű), ilyen az Audi A8-ban a lézerszkenner (a hátsó utasok számára elérhető talpmasszás funkció önmagában nem elég ütős, ugyebár).
Persze van még pár egyéb szenzor is a fedélzeten. Ezekkel 3-as szintű önvezetésre képes (ebben is első), azaz a sofőrtől nem elvárás, hogy figyelje az utat, csak ha a kocsi jelez.
Érdemes végigpörgetni a sajtógalériát.

2017. július 12., szerda

Gyerekegyetem 2017

2 év után ismét eltöltöttek a lányok egy hetet a Gyerekegyetemen.
Ők is nagyon élvezték, itt Emma épp nem tudom hol, nem tudom mit csinál:

2017. július 11., kedd

állatkert a kertben

Boni kutyánk alig pár órája ment el a gyerekekkel nyaralni, máris megjelent a vadvilág a kertben.


2017. július 10., hétfő

önvezető művész

Az önvezető autók folyamatosan térképezik környezetüket, most valakinek eszébe jutott fotós szemmel válogatni az autók által készített képekből. Bövebben ITT.

2017. július 9., vasárnap

fogatlanka

Hát elkezdődött, tegnap kiesett az első:
Már tele a koponyája új fogakkal.