2013. augusztus 11., vasárnap

bölcsőde - szülői értekezlet

Úgy alakult, hogy Bálint fiam ősztől bölcsődébe jár. Emma is volt bölcsis, arról nincsenek túl jó emlékeim, sokat betegeskedett, nem voltak olyan fejlesztési programok, mint az oviban. Ráadásul hiába szerzett közösségi rutint, ez inkább személyiségfüggő lehet, hiszen Eszter nem volt bölcsis, mégis sokkal jobban ment neki a beilleszkedés bármilyen környezetbe. Minden gyerek más, másak a körülmények is, most úgy gondoljuk, Bálintnak hasznos lenne, élvezné is, próbáljuk meg! Réka volt is tájékozódni a bölcsiben, voltak a gyerekekkel nyílt napon is, nagyon tetszettek neki az új vezet új fejlesztései (Emma is ide járt), Bálint is jól érezte magát a többi kisgyerek közt.
Közben Réka elkezdett dolgozni (ha már bölcsi, akkor ez a lehetőség is megnyílt), így az első szülőire én mentem el. Nem voltak nagy elvárásaim, gondoltam gubbasztunk majd a sámlikon és jegyzeteljük, hogy mikor mit kell befizetni, mikor milyen programok lesznek az évben, azaz olyan információkat gyűjthetünk, melyeket évközben amúgyis megkapunk. Ez most picit más volt, mint az ovis és sulis szülőik, az összes csoport szülői körbeülték a nagy teraszt (ennyi ikeás sámli az Ikeában sincs egyszerre), az egyik oldalon pedig a bölcsi (helyi szóhasználatban a "ház" vagy "intézmény") gondozói és vezetői foglaltak helyet. A szokásos dátumokon, szabályokon, összegeken kívül új információkat is megtudtam a bölcsi korombéli, dinamikus, határozott vezetőjétől:
-a bölcsiben van napidíj, 440 forint, ez különböző sávokban csökken a családban egy főre jutó nettó kereset függvényében. 3 és több gyerekeseknek ingyenes, azon kívül, hogy az étkezés a nagycsaládosoknak itt is féláron jár.
-a napirend elég szigorú, pl. aki nem ér oda a reggeliig (8 óra), annak meg kell várnia a végét (8:30), nem lehet közben a nevelőket zavarni.
-a bölcsinek (72 férőhely, 6 csoport, 13 gondozó, még 1954-ben alapították) saját konyhája van, ahol csökkentett só- és cukortartalmú ételeket készítenek, többnyire főzelékeket, Bálint fiamnak ez katonabölcsi lesz, hiába fog sült krumplit, virslit vagy fagyit kérni ebédre. Tízóraira a hosszas csoportos kézmosási procedúrát megelőzendő csak folyadék van, többnyire gyümölcslevek vagy turmixok. A só- és cukor felhasználást felsőbb szabályok rögzítik, pl. naponta 60 gyereknek összesen max. 15 dkg só adható (vagy valami ilyesmi). Kintről nem lehet ételt bevinni.
-a betegségből való visszatérést nagyon szigorúan veszik, pl. kötőhártya gyulladás után 3 napon beül még orvosi igazolással sem szabad bölcsibe vinni a gyereket, a fertőző betegségek után fertőtleníteniük kell, elég nagy macera ezt naponta megtenni. Lázas betegség után 3 lázmentes nap után lehet hozni a gyereket, persze ezt már nehéz ellenőrizni. A bölcsiben max. Nurofent adnak és antibiotikummentes orrcseppet, semmilyen más orvosság nincs, nem is lehet gyógyszert bevinni. A bölcsi orvosa (a környék egyik háziorvosa) hétfőnként nézi meg őket, negyedévenként minden gyerek fejlődését felméri. Kérik, hogy ne csak sima igazolást hozzunk a betegség után, hanem az orvos írja rá, mi volt a betegség, részletes statisztikát készítenek, így segítenék a megelőzést.
-a beszoktatásnak szigorú rendje van, ami leginkább érint (én fogok menni Bálinttal a beszoktatásra), hogy nem lehet felváltva csinálni a két szülőnek, így aki a beszoktatást végzi, 2 hétig nem dolgozhat. Sokszor épp ezért nagyszülők végzik a beszoktatást.
-hirdetik, hogy a bölcsiben mindenkinek mindig nyitva az ajtaja, ezt már másnap letesztelhettem, kíváncsi voltam, hogy a mi MÁK-os papírunk elegendő igazolásképp arra, hogy 3 gyerekünk van, azonnal fogadtak és mindent letisztáztunk.

A szülői után külön beszélhettünk a leendő gondozókkal, a Bálint csoportjában (Pillangó) egy tapasztalt és egy pályakezdő nevelőn kívül egy harmadik dadus is segít, szimpatikusak voltak, szerintem az első gyereküket beadókat is sikerült meggyőzniük, hogy itt nem csak biztonságban lesz a csemete, de még jó is lesz neki. Láthatólag a gondozóknak is tetszenek az új vezetés új intézkedései, pl. van sószoba, higiéniai szempontokból a kismedencét elbontották, lett helyette permetező kapu, minden felújított, de legalábbis tiszta, gondozott, a bútorok, játékok szépek, épek.
A jelekért való stipi-stopiban pöttyös bögre jutott, traktor nem volt, legalább nosztalgiázunk Bálint konyhás múltjára tekintettel. Izgalmas őszünk lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése