2013. november 19., kedd

A/34-es méretű sejt

A/0, A/3 és A/4, kb. ezekkel a papírméretekkel találkozhatunk a mindennapokban. Ha folytatjuk a sort és lemegyünk A/34-ig, akkor már a sejtek méretét írjuk le, a másik irányban az A/-47 pedig már beteríti a Földet. A Gizmodo-n találtam egy videót, ami erről ad szemléletes (kicsit talán túl szájbarágós) ismertetést. Kiderül, miért 1/16 m2 egy A/4 és nem derül ki, miért akkora a US Letter méret (8.5"x11"), amekkora. Kiderül, hogy viszonyul az A/4 mérete a Föld méretéhez és hogyan a hüvelyk az árpamaghoz. Kitér az amerikai papírméretek közti logikára, illetve annak hiányára, az A méretosztálynál pedig a 2 jelentőségére.
Persze, el lehet mondani fél percben is, de hát a természetfilmeket sem csak a számokért nézzük :) Amúgy a felezésről/duplázásról a sakk története jutott eszembe:
"A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Egy ismert mese szerint egy brahmin találta ki a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla kockáira a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első kockára egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy, vagyis az előzőnek mindig duplája. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön, sőt az emberiség egész történelme alatt nem termelt ennyit."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése