2013. április 12., péntek

BME Pénzügyek időkapszula

A BME Pénzügyek Tanszéke időkapszulát helyezett el az egyetem épületének falában. E hír hallatán az olvasó azt gondolná, az időkapszula a lényeg, mely sokak fantáziáját megmozgatta már és egész különleges darabokat is készítettek. Akik részt vettek a tegnapi rendezvényen, tudják, másról van szó. A kapszula csak egy geg, mint amikor a ravasz újságíró kiemel a kontextusából egy mondatot, hogy azzal keltse fel az olvasók érdeklődését. Az eseményre a Tanszék egy igényes kiadvánnyal készült, mely olvasmányosan közöl elemzéseket a mai gazdasági helyzetről, trendekről, kilátásokról. A digitális világban kérdéses, mi a fenét rakjunk egy ilyen kapszulába, ma már nem tűnik nagy kalandnak fontos információkat redundánsan tárolni hosszú éveken keresztül egy elosztott hálózatban.
Amivel meg tudták színezni a kapszulázást, a kiadványon kívül a hallgatóság minden tagja nevével és aláírásával válaszolt 4 kérdésre, melyet szintén elhelyeztek a fém hengerben (az esemény kép és hanganyagával együtt, igaz, ma nagy gondban lennénk nem 50, de akár 20 éves adathordozó kezelésével is, azaz hol lesz már az USB?), így majd 87 évesen lesz alkalmam szembesülni a mai elképzeléseimmel. Remélem ráérek 2063. március 3-án, szombaton délután 3-kor, talán nem esik arra a napra Forma 1-es edzés. A négy kérdés a következő volt:
1) Euro lesz-e a fizetőeszköz Magyarországon 2063-ban?
2) 8 milliónál több lakosa lesz-e Magyarországnak 2063-ban?
3) 100 évnél magasabb lesz-e a várható életkor Magyarországon 2063-ban?
4) Magyarországon 2063-ban hogy látják majd, jobban élnek, mint 50 evvel korábban (azaz ma)?
Az én válaszaim: nem, igen, nem, igen; és nem csak a ritmus miatt.
Az tegnapi rendezvényen 7 előadást hallhattunk a Tanszék kiváló munkatársaitól, melyekre a pulpitusra kiültetett közgázcelebek reagálhattak, kérdezhették az előadókat. Az előadások rövidek, tömörek és laikusok számára is érdekesek voltak, jó érzés volt látni, hogy milyen agyak dolgoznak a tőlünk majd' minden értelemben legtávolabbi egyetemi intézményekben. A pódiumos megjegyzések is érdekesek voltak, egy-egy félmondatban is néha több információ volt, mint amilyen hírek alapján a fél facebook lehülyézi a közgazdászokat, hogy pl. miért nem nézik meg, hogyan működik a jegybank Észtországban.
Számomra érdekes volt a magyarázat arra, miért nem működik nálunk is úgy minden, mint a világ még boldogabbik felén. Ami nekem megmaradt:
-mert ilyenek vagyunk, ez a pénzügyi kultúránk, mármint az egyes embereké. Az utóbbi 150 év gazdasági helyzetére vannak elemzésre érdemes adatok, ezek alapján például Ausztriához képest a fejlettségi szintünk mindig 40-70% között mozgott (70% a 19. század végén volt).
-Kelet-Európában a modern pénzügyi elemzési módszerek helyett számviteli szemlélettel döntenek a beruházásról, azaz megtérül-e adott idő alatt vagy sem, csak ez számít, társadalmi haszon, innováció, technológia fejlődés és egyéb előrevivő dolgok másodlagosak. Az erre vonatkozó összehasonlító statisztika Amerika, Ázsia, Európa és Kelet-Európa számaival megdöbbentő volt.
-a GDP-t a beruházások pörgették, de a pénzügyi döntések nem itt születtek, mi az Audinak csak egy kihelyezett részlege vagyunk, Ingolstadt-ból picit távolabb vesznek igénybe bizonyos erőforrásokat, ennyi.
Jegyzeteltem még pár dolgot, melyeknek utánaolvasnék (pl. hitel-GDP mutató, mint gazdaságot jellemző mérőszám, US GAAP és IFRS "harca"), de ami előtt emelem a kalapom, az az esemény PR értéke. Milyen emlékekkel távoztunk? A Tanszék hiteles szakemberei tartottak szórakoztató és mégis informatív előadásokat; bár óriás tanszékről van szó, ha az összes többi kolléga debil lenne (nem az), akkor is tiszteletreméltó szellemi potenciál halmozódott fel náluk. Megtudhattuk, hogy a BME GTK tulajdonképpen az összes fontos mérőszámban a hazai  közgazdasági képzésben vezető szerepet játszik, ha véletlenül nem, akkor a második (ez számomra különösen a Corvinus-szal összevetve volt érdekes). A moderátornak (tanszékvezető) köszönhetően meg az emberi oldal is hangsúlyt kapott; véletlenül se higgyük, hogy csak kockafejű gazdasági elemzők malmoznak az adóforintokból.
Rövid video összefoglaló ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése