2013. április 8., hétfő

oké eredete

O.K., OK, okay, oké. Honnan ered? Bryson-nak a 80-as években nem segített a google, ő a könyvtárakra, nyelvészekkel készített interjúkra alapozta kutatómunkáját. Az oké eredetére három lehetséges magyarázatot adott:
1) Kezdőbetűk, pl. Old Keokuk indián törzsfőnök vagy Obadiah Kelly szállítási ügynöké vagy Martin van Buren (USA 8. elnöke) beceneve, az Old Kinderhook után, vagy talán az Orrins-Kendall keksz nevének kezdőbetűiből. Az összes esetben az OK-t használták a minőség vagy megbízhatóság bélyegeként (pl. aláírásként, pecsétként).
2) Idegen szóból (pl. a finn oikea ami azt jelenti: rendben lévő) vagy valamelyik angol dialektusból (pl. a Choctaw indián okeh szó, jelentése: így van) vagy helynévből (mint pl. a haiti Aux Cayes város). Woodrow Wilson állítólag annyira a Choctaw verzió híve volt, hogy maga is úgy írta: okeh.
3) Az "oll korrect" rövidítése, ami állítólag a félig írástudatlan 7. elnök, Andrew Jackson írásmódja is volt.

Na és mire jutunk ma 2 perc alatt, amikor nem kell könyvtárban nyomozni hasonló ügyekben?
Wikipedia - a Choctow itt is megjelenik, a magyar lapon a kezdőbetűk is. Nagy az átfedés az Oxfordictionaries.com bejegyzésében is más források újabb ötleteket is közölnek.
Akárhogy is, ez a legelterjedtebb tömény amerikanizmus, ahogy Bryson fogalmaz: Of all the new words to issue from the New World, the quintessential Americanism without any doubt was O.K.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése