2011. január 15., szombat

elemek vetélkedése

Ez a grafén nem hagyott nyugodni, előtúrtam az IEEE Spectrum (munkahelyemre jár) tavaly novemberi számát, abban van egy jó cikk róla, csak annak idején nem olvastam el alaposan.
Kiderült, múltkor rosszul fogalmaztam, már 1970-ben felfedezték, 2004-ben mint anyagot és tulajdonságait vizsgálta Geim és Novoselov, akiket most Nobel-díjjal jutalmaztak (nem rosszak a szén variánsai kutatási szempontból, 96-ban a fullerénért adtak Nobel-díjat). A szén nanocsöveket kémiai úton "felvágják", így is előállhat a grafén szalag, ami 200-szor erősebb az acélnál és jobban vezeti a hőt, mint bármilyen fém, de ami ma a legizgalmasabb, hogy a szilíciumnál sokkal (akár 2000-szer) gyorsabban tudja továbbítani az elektronokat (azaz szuper a vezetőképessége). A szilíciumnak voltak korábban is kihívói, pl. a germanium az első tranzisztoroknál.
Az időszerűségről a Spectrum azt írja, a szén a periódusos rendszerben a szilícium felett található, így sok tulajdonságuk megegyezik (ugyanabba a főcsoportba tartoznak), a grafénre rengeteg tudós izgult rá és a hagyományos félvezetők már szétfeszítik határaikat, tehát miért csak most jött elő a grafén ilyen alkalmazása?
Már 1 éve cikkeztek arról, hogy az IBM 100 GHz-es grafén alapú processzort készített. Valószínűleg a szilícium és a grafén technológiát fogják kombinálni, hiszen van pár kedvezőtlen tulajdonsága is, mármint azon kívül, hogy nem ebbe öltek dollármilliárdokat évtizedeken keresztül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése