2012. január 17., kedd

Maslow piramis

Nemrég egy előadáson hallottam a Maslow-piramisról:
Egy részletesebb, de angol nyelvű ábráért klikk ide! A piramis az emberi szükségletek hierarchiáját fejezi ki, a linkelt forrás szerint a szintjei:
  1. A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz kapcsolódó szükségletek helyezkednek el.
  2. A létfenntartás megteremtése magával hozza a biztonsági szükségletek kialakulását: ez a megszerzett javak megóvását, védelmét jelenti.
  3. A szociális szükségletek az ember társas lény mivoltából fakadnak. A szociális szükséglet kapcsolatteremtési, összetartozási szükséglet. Ennek kielégítése érdekében törekszik jó családi, érdeklődésének, gondolkodásmódjának megfelelő baráti, munkahelyi kapcsolatokra.
  4. Az ember igyekszik megtalálni helyét a többiek, a társai között, ebből fakad az elismerés iránti szükséglete: igyekszik elfogadtatni magát, elismertetni egyéniségét, képességét, rátermettségét.
  5. A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll. Az emberek egy része erős késztetést érez arra, hogy képességét, tehetségét maximálisan kihasználja.
És hogy miért hierarchikus? Nyilván aki éhezik, nem azon gondolkodik, hogy milyen művészeti ágban fejezze ki önmagát. A forrás szerint Maslow elméletét két fő kritika éri; először is ez a hierarchia az angolszász kultúra átlagemberére jellemző, másrészt a valóságban sokszor tapasztalható olyan eset, amikor a vizsgált egyént egyszerre több szükséglet motiválja, vagy úgy motiválja egy magasabb szintű szükséglet, hogy az alatta levő szükségletek nincsenek teljesen kielégítve.
Engem az első már más kérdések kapcsán is izgatott. Ugyanúgy leírhatók egy kenyai tanító, egy brazil szörfkölcsönző és egy iráni atomtudós tevékenységei a célok és motivációk által? A javak biztonságának biztosítása nélkül nincsenek értékes, gondosan ápolt családi kapcsolatok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése