2012. január 21., szombat

félévi bizonyítvány

Pénteken kapták meg a gyerekek a bizonyítványt. A suliban az első két osztályban szöveges értékelés van, harmadiktól osztályzás. A szövegessel egyetértek, Emmánál nem azt mondják, 5-ös, hanem mondjuk magyarból:
"Hangképzése pontos, beszéde érthető. A hallott szöveget önállóan megérti. Szókincse korosztályának megfelelő. Betűfelismerése pontos, hangos olvasáskor jól tartja a szótaghatárokat. Szövegértése pontos. A tanult verseket, mondókákat elsajátította, és pontosan mondta el.
 Írásmunkáiban a vonalrendszerben jól tájékozódik. Betűi, betűkapcsolásai többnyire szabályosak. Nyomtatott betűről írottra hibátlanul másol. Írásképe tetszetős, áttekinthető, írástempója megfelelő."
Nyilván valamilyen kiválasztós programmal szerkesztik a szövegeket, de nem pipálják ki azt, hogy írásképe tetszetős annál, akinél nem tetszetős. Ha meg kapna egy 5-öst vagy 4-est, abból nem tudnám, hogy betűkapcsolásai "csak" többnyire szabályosak.
Magatartása érdekes még:
"Társas kapcsolataiban barátságos, együttműködő. Felnőttekhez való viszonya: udvarias, segítőkész. A tanórákon fegyelmezetten vesz részt. Tanórán kívül (szünetekben, napköziben) fegyelmezett. Magatartása példás."
Ennek egy-két sorát majd számon kérem rajta egy-egy hisztije közben :) Ja, ennek is van értelme. Vannak gyerekek, akikről tudja a szülő, hogy viselkedik a suliban, Eszter ilyen. Emma miatt oviban azért mentünk fogadóórára, mert nem tudtuk elképzelni, hogy soha nincs vele semmi gond, mindent fegyelmezetten megcsinál. Pedig de. Itthon meg pedig nem :) Most is lebukott, lássuk az Emelt szintű testnevelés tárgy értékelését:
"Mozgása összerendezett. A sportjátékok, versengések, mozgássorozatok szabályait érti, igazodik ezekhez. Konfliktus-helyzetben is sportszerűen viselkedik. Néha fáradékony, főleg a futással járó feladatoknál, ilyenkor pihen. Szépen, egyenletesen fejlődik."
Elfárad, na persze! Aki ismeri, tudja, hogy nem lehet holmi futással lefárasztani. Ezek szerint lóg a tesin, ennyi! Gondolom ilyen opció nincs az értékelő programban, de szerintem Emese néni is tudja, hogy értjük az üzenetet :)
Eszter egy négyest kapott, magyar irodalomból, állítólag 1-2 pont hiányzott az 5-öshöz. Tudjuk mi a hiba, a szövegértésben gyengébb, legalábbis ősszel ebből kapott négyeseket. Most, hogy bújja a könyveket, többször visszakérdezem, sőt, egyszer a kocsiban az egyik egész könyvet elmesélte, abban nem volt hiba, de lehet, hogy az órán ennél pontosabban kell felidézni a tartalmat. Az nem mentség, hogy nem figyel vagy elfárad, ilyen indokkal az egyetemen se kap jobb osztályzatot. Matekon sem lenne mentség, hogy unatkozik és összecsapja a végét (régen pl. versengtek a jutalom feladatokért), attól még egyszerűen nem jó 1-2 számítás és kész, a híd összedől.
Szóval most van dicséret, sűrű bulizós hétvégével ünnepeljük, lesz unokatesókkal kinectezés, uszoda (most értünk haza, 42 hosszt (1400 m) úszott), ping-pongozás, bográcsozás és persze a beígért könyveket is megkapják. Most látom, hogy bográcsozásról még nem posztoltam, pedig családi szinten átlagon felül nyomjuk, az tuti :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése