2012. január 14., szombat

robonaut

Idén is megrendezték a BME-n a robonaut-ot, az automata robotautók versenyék, ma úszás után elmentünk Eszterrel megnézni, szerencsére 20 hossz (egyben) után is volt kedve, sőt, tetszett neki. A hallgatók olyan modellautókat építenek, melyek egy adott, előre nem ismert pályán automatikusan tudnak végig menni a szabályok szerint. A pályán van garázs, amibe be kell állni és onnan kitolatni, tele van megtévesztő elágazásokkal, ahol el kell találni a jó irányt, van akadály, gyorsasági szakasz, libikóka ("híd").
A verseny időre megy és max. 5 alkalommal lehet segíteni, azaz egy korábbi ellenőrzési pontról újból indítani a robotot. Fényérzékelős szenzorok, ultrahangos távolságérzékelők, mobiltelefonok, van itt minden.
De ami az egészben a legjobb, hogy a hallgatók a tanulási idejükön túl dolgoznak ilyesmivel, fejlesztenek, együtt gondolkodnak, majd egy ilyen buli keretében megmérettetnek. Le a kalappal a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke előtt, ami ilyen inspiráló környezet biztosít hallgatói számára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése