2011. december 31., szombat

Kinect

A Jézuska hozott egy "kinektet". Azaz egy Xbox360 Kinect-et, játékkonzol mozgásérzékelővel, de a gyerekek úgy ismerték, hogy "az az ugrálós játék" (látták ősszel a pécsi unokatesóknál). A 250GB-s verzióhoz jár két játék, az Adventures és a Kungfu Panda 2, előbbi DVD-n, utóbbi egy kód segítségével letölthető. Az Xbox akár WiFin is csatlakozhat a netre, mondjuk a mobilnet nem nagy barátja az ilyen letöltősdinek, ez a Panda kb. 3.6 GB. Kaptak emellé még egy Kinect Sports nevű játékot, amiben mindenféle sport kipróbálható, bowling, gerelyhajítás, diszkoszvetés, futás, gátfutás, box, röplabda, kapura rúgás, meg amire már nem is emlékszem...

Az Adventures nagyon látványos, raftingolni, kis sínes hajtányon belógó akadályok elől elhajolni, óriás akvárium repedéseit befogni, súlytalanságban labdákat rugdosni és még ki tudja milyen játékok és pályák vannak benne. A Kungfu Panda egy verekedős játék, elég bonyolult a sportolósokhoz képest, még csak kipróbáltuk, majd egyszer talán kitapasztaljuk.
A játékok előtt mindig van bemutató, hogy milyen mozgásokat kell alkalmazni, milyen trükköket lehet belevinni. Például a tekegolyót úgy lehet megcsavarni, hogyha nem csak lendítünk a karunkkal, hanem után egy kaszálómozdulattal a mellkasunk elé rántjuk.
Tavasszal vettem volna ilyen cuccot, akkor lebeszéltem magam róla, ne bent ugráljanak, amikor a kertben is lehet. Most viszont nagyon tetszik és szerintem még tavasszal is tetszeni fog :) Ahogy Eszter mondta, "Még szerencse, hogy a Jézuskától ilyet kaptunk, mert ez biztos nagyon drága játék lehet!". Hát igen, nagy szerencse :) Vicces, ahogy a TV előtt ugrálnak, ezt a fejlesztők is így gondolhatták, mert a hullámvasutakhoz hasonlóan a Kinect lefotóz vagy kis videókat rögzít a leglátványosabb mozgásoknál, melyeket aztán a célba érkezés után megmutat.
Elnézve az ugrálásukat a TV előtt, elgondolkodtam azon, ez milyen ajándék mondjuk a tavalyi Lego és az 1000 darabos kirakóhoz képest? Más. Sokkal komplexebb, változatosabb (azaz komplexebb és változatosabb gondolkodást is igényel), ráadásul még ki is fáradhatnak. Más, de nem helyettesíti a Lego-t vagy Emma plüss szurikátáját vagy a könyveket, erre máskor van igényük. Vagy rá lehet szokni? Lehet, nem tudom, de bekapcsolni úgyis csak nekem szabad :) Az se veszélytelen, a Jézuska nekem is hozott hozzá játékot, így amíg ténylegesen mehetek pár kört egy Lotus Omegával vagy egy 1999-es M5-össel a Nordschleife-n, addig meglepően élethű szimulátorral elégíthetem ki ez irányú vágyaim :)
Magáról a technikáról: szerintem a 3 konzolgyártó közül most kivételesen a Microsoft dobott a legnagyobbat. A Nintendo Wii-nél kézbe kell venni a mozgásérzékelőt, ami jó lehet a golfnál vagy tenisznél, de nem tudja követni az összes végtagot, a testet és a fejet. A Sony PlayStation-nek valamilyen szemkövető cucca van, de az Xbox Kinect (2010 novemberben jelent meg) az egész testet figyeli.
Maga a Kinect cucc HDMI kábellel csatlakozik az Xbox-hoz és a TV közelébe kell elhelyezni, se túl alacsonyra, se túl magasra (kis motor van benne és automatikusan beszintezi magát). Van benne egy színes kamera, egy mélység érzékelő és egy térmikrofon. A mélységérzékelő infravörös sugarakat bocsát ki és egy monokróm CMOS érzékelővel rögzíti a képet, így azonosítva a hatósugarában lévő 1 vagy 2 személyt:
Annyira finoman működik, hogy pl. autós szimulátorban használható fejkövetésre is.
A kamera felismeri az arcokat és gesztusokat, be lehet úgy jelentkezni, hogy "Nézz a Kinect szenzorba! ... Szia Eszter!". A mikrofont is kalibrálni kell, felméri a háttérzajokat és utána hangutasítással is működnek egyes játékok egyes funkciói. Nincs vele hosszútávú tapasztalatunk, egy dolog tud rajta kifogni, az erős napfény, ezt az alacsony téli napsütést nem nagyon szereti, olyankor érzéketlen, össze-vissza ugrál.
Akit jobban érdekel a technika, de nem akar elmélyülni a részletekben, ajánlom a Wikipedia bejegyzését. A Microsoft valamit nagyon eltalált a szenzorokkal, annyira meglepően jól működik, hogy a tudományos világ is rákattant az alkalmazására, ilyen olcsón ilyen jól működő mozgásérzékelő szenzort "készen" nem kapni. Szeptemberben Bostonban az MIT Media Lab egyik részlegében legalább 5 ilyen Kinect szenzort láttam mindenféle fejlesztésekben, egyszerűen olcsóbb ilyet venni és erre fejleszteni, mint kamerákat meg különböző szenzorokat barkácsolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése