2010. december 10., péntek

Cloud computing

A desktop világnak befellegzett, ez az adat, szoftver és az ahhoz szükséges hardver mind az asztalomon vagy az ölemben legyen előttem, nos, ez elavult architektúra. Miért? Mert a hálózatok fejlődésével már nemcsak az adatainkat tárolhatjuk távoli szerveren, de akár a szükséges szoftvereket is futtathatjuk az azoknak megfelelő hardveren "valahol a felhőben", azaz távoli szervereken. Ennek a tesztelése többrétű, egyáltalán nem csak az infrastruktúrának kell bizonyos feltételeknek (pl. sávszélesség) megfelelni. Engem pl. sokkal jobban izgat a felhasználók hozzáállása, kit mennyire érdekel, hogy személyes adatai nem a gépén vannak vagy épp a nagyon fontos kutatásai egy távoli gépen futó számításokon alapulnak. A Cloud computingot bizonyos értelemben már évek óta teszteljük, a gmail-es leveleink is távoli szerveren vannak (persze letölthetjük a mail kliensükkel, de ezt kevesen csináljuk), azon a szerveren keresünk köztük, töröljük, továbbítjuk stb. A sokak által lufinak tekintett web2.0, mindkét értelmében megosztó világában egyre többen töltik fel a fényképeiket képmegosztókra vagy közösségi oldalakra, gyakorlatilag a képek átméretezésével sem kell már foglalkozunk.
Mi ezzel a baj? Hát az összeesküvés-elméletet szövögetőknek ez a felhő maga a Nagy Testvér, IP alapján akár azonosíthatnak is, arról nem beszélve, hogy hihetetlen mennyiségű személyes adatot osztunk meg nyilvánosan. Mondjuk mobiltelefont is mindenki használ, nemcsak a beszélgetéseket őrizhetik meg, de cellainformációk alapján durva helymeghatározásra is alkalmas. Kell ezzel törődni? Vagy csak nem kell rossz fát tenni a tűzre és tojni rá? Egyelőre úgy tűnik, hogy csak jó célra, pl. a rosszfiúk becserkészésére vetik latba a fenti IT lehetőségeket, aztán ki tudja :)

1 megjegyzés:

  1. A múltkor Csillu kikapcsolt céges telefonjával együtt mentünk ki Grácba. Mikor itthon újra bekapcsolta, megjött az összes üdvözlő SMS (Ez itt Ausztria, ennyi meg annyi a roaming, stb.). Szóval az a biztos, ha kiveszed az akksit... :-)

    Egyébként engem nem zavar a nagy testvér, ellenberger az esetleges Nobel díj esélyes kutatásomat biztos nem a gugli docson tárolnám.

    VálaszTörlés