Külföldön tömegközlekedni? Nem egyértelmű kérdés. Ha érdekes helyen vagyok, akkor az idő az elsődleges szempont (Gekko is megmondta) és adott esetben megéri (nem anyagilag) taxit hívni vagy a csak kicsit drágább shuttle-t választani ahelyett, hogy a vonatra várnánk. Sokszor (pl. az USA több városában) nincs is más alternatíva, sokszor pedig a tömegközlekedés verhetetlen (pl. Párizsban). Barcelonában is kimegy a metro a reptérre, de a rugalmassága tetszik leginkább. T10-es jegyet vettem, ez 8.25 Euró, 10 alkalomra jogosít fel, ez már nagyon kedvezményes árnak számít más városokkal összevetve, de egy alkalommal 1 óra 15 percen belül akárhányszor át lehet szállni az 1-es zónában (minden az 1-es zónában van, még a reptér is :)). Szerdán például 6-kor felszálltam a buszra, utána átszálltam a metrora, elmentem a hotelbe, leraktam a cuccaim, átöltöztem, onnan metrora, arról átszálltam egy másikra (ami a stadionhoz vitt) és minderre csak egy alkalmat használtam el! Ráadásul január 1-ig érvényes és minden tömegközlekedési eszközön használható.
Ami még tetszett, hogy a meccsről hazafelé nagy tömeg gyűlt össze a metro megállóban, időben jött a szerelvény (szinte üresen, már majdnem este 11 óra volt), de hiába szálltak be a peronon várakozók, nem hajtott tovább, hanem addig állt a megállóban, míg a lépcsőkön folyamatosan hömpölygő tömeg meg nem tölti. Persze menetrend, meg számítógépes vezérlés, de egyes esetekben csak ilyen rugalmassággal lehet megoldani, hogy optimális legyen a kihasználtsága, lehet tanulni tőlük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése