2011. október 13., csütörtök

Facebook számok

A Spectrum egyik nyári száma (címoldalán Super Socialize Me felirattal) tele van klassz cikkekkel a közösségi hálókról, az utolsó "the data" oldalon érdekes (megdöbbentő?) számokat közölnek. 2008 januárjában 34 millió USA-n kívüli Facebook felhasználó volt, idén januárban már 350 millió, se az internet, se a mobiltelefonok nem terjedtek ilyen gyorsan. Ma az országok harmadában 25% feletti a felhasználók száma, a Föld lakosainak 10% rendelkezik regisztrációval, ez jövő januárra 16% lesz.
Vannak a Facebook szempontjából kivételes országok. Japánban 4 hazai közösségi hálónak van egyenként több, mint 20 millió felhasználója, míg a Facebooknak csak 2.5 millió (Magyarországon kb. 3 millióan regisztráltak, Japánban majdnem 130 millióan élnek). Dél-Koreában (48 millió lakos) a Cyworld hazai hálónak van 19 millió felhasználója, 2010 januárjában a Facebooknak csak félmillió volt, most erősítenek, idén év végéig 9 millióra akarják feltornászni. Kínában az állam korlátozza a hozzáférést, így 0.009%-os a penetráció, ami még Kína lakosságát tekintve sem jelent nagy tömeget. Törökország azért különleges, mert a 70 Facebook nyelvből a török az ötödik, köszönhetően a több, mint 24 millió felhasználónak (majdnem 80 millió lakos). Tunéziában a forradalmat állítólag a Facebookon szervezték, a bő 10 millió lakosból 1.8 milliónak van hozzáférése. Érdekes, hogy 94%-uk franciául jelentkezik be és csak 2% arabul. A Google korábbi közösségi hálója az Orkut nem lett sikeres, kivéve két országban: Brazília és India. Brazíliában a Facebooknak 8.7, míg az Orkutnak 50 millió felhasználója van, bár jövő januárra 34.1 milliót Facebook regisztrációt jósolnak.
A cikk júniusban jelent meg, akkori felmérésekre hivatkozik, kérdés, hogyan változtatja meg az előrejelzéseket a Google+.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése