2012. április 26., csütörtök

borkóstoló

Írtam nemrég a gyerekwelnessről, a múlt hétvégén pedig felnőttwelnessben volt részem. 2 napos tréning egy welness szállóban, reggel tenisz, utána jakuzzi, másnap reggel kocogás, utána szauna; egész máshogy indul így a nap. Ami viszont nekem új volt, az az egyik esti program, borkóstoló a Somogyi pincészet Pécsi látványpincéjében. A pince kialakítása a hozzá tartozó épülettel építészetileg is érdekes, büszkék is rá. A kóstolást egy hozzám hasonló korú srác vezette (nem rossz állás), a menü 7 mintából állt, ebből kettő fehér, a többi vörösbor. Az első fehérbor (Cserszegi fűszeres) után vacsora, príma pincepörkölt savanyúsággal, majd irány a pince.
A felső rész a látványpince, az üvegek fenékkel a termek felé sorakoznak a rekeszekben, sokszor 9 üveg mélységben, alulról különböző színekkel megvilágítva.
A megvilágításnak köszönhetően rögtön látszik, ha megromlik a bor, itt pl. egy besötétült, helyi Cirfandlit láthatunk:
Az izzócsere nem kis munka ilyen helyen.
Kellemes csalódás volt, hogy nem hallhattunk olyan dumákat, mint "megcsillan a borban a déli lejtők pécsi napsugara", meg hogy egy bor "tolakodó" meg így savas, úgy nem savas. Az egyetlen "kóstolós duma" a borra az volt, hogy "beszélgetős", de ez talán még elmegy. Megtudtuk, hogy mitől testes egy bor, az életét a fürtöktől a palackokig, hogy csinálják és nem csinálják mások. De persze a lényeg, hogy megszínezte a vacsorát, nagyon finom borokat kóstoltunk, remek esti csapatépítő program.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése