2012. április 18., szerda

Discovery utolsó útja

Olvasom, hogy a Discovery-t Washingtonba szállítják a Simothsonian egyik, a Dulles reptérhez közeli múzeumába (ITT a NASA fotóalbuma a leszállásról és az előtte tett tiszteletkörökről). A cikkben szerintem rosszul fogalmaznak, amikor azt mondják:
"A Nasa összesen 3 MDD-t épített. Az elsőt a kaliforniai Edwards légibázison, a másodikat (ezzel pakolják fel most a Discoveryt) a floridai Kennedy űrközpontban, a harmadikat pedig a légierő Vanderberg-bázisán, szintén Kaliforniában. Abban az esetben, ha az űrsiklók nem ezen három hely valamelyikén landoltak, nagy teherbírású mobildarukkal oldották meg a feladatot, ez azonban jóval nagyobb kihívás elé állította a munkásokat."
Ugyanis amikor Cape Caneveralon landolt a Shuttle, akkor pont nem használtak sem MDD-t, sem darukat, hiszen ott volt a bázis, ott készítették fel a következő útra, nem kellett sehova vinni. Mindig is szívták a fogukat a NASA-nál, amikor Californiában kellett landolniuk, ilyenkor kb. 1 millió dollárba került átvinni ezzel a spéci Jumbo-val az űrsiklót Floridába. Az MDD Floridában a leszereléshez kellett, ITT van egy olyan videó, amit az Endeavour leszerelésének 26 órás munkáját sűríti 3 percbe, persze van ilyen jobb felbontásban a Discovery-ről is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése