2012. május 2., szerda

DARPA

A DARPA-val először a Grand Challenge és Urban Challenge automatikus irányítású versenyek kapcsán találkoztam, tavaly pedig az MIT csapat autójába tök véletlenül én is belebotlottam az MIT egyik laborjában.
A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az USA Védelmi Minisztériumának hadászati technológiai fejlesztési ügynöksége. A projektjeire jellemző, hogy nagy szabadságot adnak a kutatóknak és olyan innovatív ötleteket támogatnak, melyeknek esetleg még nem látszik a társadalmi vagy hadászati haszna. Ahhoz képest, hogy nem egy NASA-féle mamut, óriási eredményeket érnek el.
A legutóbbi IEEE Spectrumban is van egy DARPA cikk, mely remekü összefoglalja a "cég" filozófiáját. A cikk azzal nyit, hogy nem az Apple vagy Google és nem is a Facebook, Boeing vagy az Intel a leghíresebb név az amerikai innovációban, hanem egy olyan non-profit kormányzati ügynökség, aminek nincs is terméke, a DARPA. A több néha kevesebb: a Pentagon 75 mrd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, a DARPA ebből kevesebb, mint 3 mrd-al részesül, ennél a Ford, GM vagy épp a Microsoft és Cisco is többet költ. A DARPA leghíresebb gyermeke az internet őse, az ARPANET, amit a szovjet-biztos kommunikációs architektúra ihletett. A 2000-es évek közepén az ügynökség megint közelebb került a hadsereghez, az iraki és afganisztáni háború generálta feladatok (pl. útmenti aknák hatástalanítása) felőrölték figyelmét és erőforrásait. 2009-ben Regina Dugan személyében a DARPA megkapta első női igazgatóját és egyúttal újra nyitott a széles társadalom felé. Olyan projektek indultak, mint a Föld bármely pontjára elrepülni 1 óra alatt, járvány elleni védőoltás növényeknek vagy olyan robot építése, ami gyorsabban fut egy gepárdnál. Dugan nagyban épít a közösségre, mindenki számára nyílt versenyekre és úgy látszik motiválni is tudja munkatársait. A hiperszonikus repülő esetén a cél a Mach 20 (hangsebesség hússzorosa) sebesség (melyet már sikerült is 3 percre elérni), melynek kapcsán a DARPA igazgatóhelyettese azt mondta a kongresszus előtt: "Nem lehet megtanulni Mach 20-al repülni, hacsak nem megépíted... és repülsz!".
Regina Dugan 2012 márciusban a Google-hoz szerződött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése