2012. május 4., péntek

modern haditechnika a Római Birodalom ellen

A reddit.com-on tavaly valaki feltette a kérdést: ha egy mai amerikai tengerész gyalogos egység visszautazna az időben Augustus korába, le tudná-e győzni a teljes római hadsereget? James Erwin, egy történész végzettségű pacák egy kitalált történettel válaszolt, végül pár nap alatt olyan mélységig szövögette a szálakat, hogy felfigyeltek rá Hollywoodban és a Warner Bros rögtön leszerződtette egy forgatókönyvre.
Nézzük meg közelebbről a felvetést. Először is hányan harcolnának mekkora sereg ellen? Az eredeti kérdés így hangzott: "Could I destroy the entire Roman Empire during the reign of Augustus if I traveled back in time with a modern U.S. Marine infantry battalion or MEU?" azaz "Le tudnám rombolni Augusztusz császár teljes Római Birodalmát, ha visszautaznék az időben egy modern amerikai tengerészgyalogos zászlóaljjal vagy MEU-val?"
A MEU az a Marine Expeditionary Unit, azaz tengerészgyalogos felderítő egység. Teljes kiépítettségben, logisztikai, orvosi, szállító stb. egységekkel 2200 fős, ebből kb. a fele a ténylegesen harcra fogható gyalogos. Kik állnak velük szemben ha visszamegyünk 2000 évet? Augusztusznak 30 légiója volt, légiónként 11 000 harcossal, azaz 330 000 római katona.
Erwin (prufrock451 nick névvel) megírta az időutazás utáni első 7 napot Rome Sweet Rome címmel. A USA 35. MEU-ja a jelenkori Kabulból repül vissza i.e. 23-ba, Rómába és belebonyolódik az ottani hatalmi viszálykodásba. Elolvastam, nem rossz, mondjuk a kommentelők túláradó lelkesedését nem osztom, de az időutazás katonai szemszögből tényleg érdekes. Rajongók még trailereket is gyártanak a még nem létező filmhez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése