2012. július 6., péntek

Oslo 0.

Andris baratom kisebb kihagyasokkal harmadik eve dolgozik Osloban, iden komolyan vettem meghivasat es hirtelen felindulasbol vettem 5 jegyet a Ryanairnel Osloba. A SkyEurope, EasyJet, WizzAir, Niki es Air Berlin utan egy ujabb fapadost probalhattam ki, messze ennek volt a legrosszabb hire, de annyira nem feltem tole, nem veletlenul utaztam sokat fapadossal, altalaban atszallas nelkul tudtam megoldani a celba jutast, ami tobbet er annal, mint felvinni plusz egy laptoptaskat a gepre. Olyan idoszakot szurtunk ki, amikor Andriseknak nincs szukseguk a lakasra, csutortok ejjel erkeztunk, penteken egyutt voltunk, szombaton delben utaznak Magyarorszagra, mi kedd estig maradunk.
Csutortok volt tehat a nulladik nap, nagy izgalom a lanyoknak, sosem voltak meg repulon es nagy izgalom nekunk, egy 14 honapos babaval utazni. Sokat nem tudtunk az utazasra hangolodni, szerdan mentunk haza Balatonrol, funyiras, egy munkahelyi megbeszeles, csutortok delelott pakolaszas (merleggel, hogy a csomagonkenti 10 kilot ne lepjuk tul, bar az online checkinnel ez mar nehezen ellenorizheto). A Ryanair ugyanolyan szigoru, mint a Wizz, de meg jobban hangsulyozza is, meg a webes checkin utan is kaptam 2 emailt, hogy mennyire komolyan veszik, hogy csak 1 csomagot vihet egy utas (Balint karonulo, o nem vihet csomagot, viszont az esernyokocsit ingyen szallitjak). Ocsem vitt ki minket a repterre (ismet jol jott a 7 uleses auto, mint megvetele ota annyiszor), ez mar izgi volt a lanyoknak. A biztonsagi ellenorzes utan egyetlen legitarsasag figyelmeztetett csak nagy plakaton a szigoru szabalyaira, nana, hogy a Ryanair. A repteren meg egy csomo idonk volt, ettunk egy hamburgert, vettunk vizet, kesobb kiderult, hogy ez jo dontes volt, csak este 11 fel ertunk Osloba, a szallasunkra.
A Wizz-hez hasonloan a Ryanair is elorehivja a kisgyerekeseket, a babakocsival volt egy kis felreertes, a honlapjuk szerint a kapunal veszik el, az ottani szemlyzet szerint csomagkent kellett volna feladnunk, de gyorsan megoldottak, nem volt gond. A gepen nem toltak ossze annyira a sorokat, mint a legutobbi Wizz jaraton, viszont erdekes volt, hogy lesporoltak az ulesek hattamlajarol a halot es a benne levo anyagokat, a biztonsagi instrukciokat az ulesek fejtamlai hatoldalara nyomtak.
A szemelyzet kedves, mint mindenhol, Balintnak adtak egy ovet, amit atfuzve a normal ovon lehet rogziteni a babat. A felszallasra varakozast es taxizast nagyon unta, sirdogalt, mar korbejartuk amit korbe lehetett, a felszallasra ugy elfaradt, hogy amint elertuk az utazasi magassagot, elaludt.
 

 

A lanyoknak nagyon tetszett a felszallas, amint elmult az izgalom, videozni es jatszani kezdtek, mi capuccinoval es kolaval lazitottunk.
 
 
 

A leszallaskor meg mindig aludt, ugy ebresztgettuk es itatgattuk, hogy ne szurjon az arcurege (Rekanak es nekem is volt mar ebbol kellemetlen elmenyunk 1-1 ataludt leszallas utan).
 
Az Oslo Rygge tipikus fapados repter, kb. mint a Beauvais Parizs kozeleben, nagyjabol hasonlo tavolsagra is a fovarostol. Ami nagyon mas, az a transzfer ara, ha az olcsobb megoldast valasztja az ember es kapasbol megveszi a returjegyet is, akkor a kedvezmenyes gyerekjeggyel es Balint ingyenes szallitasaval csak 900 NOK az ara, azaz kb. 36 000 forint (a Beauvaisrol 26 EUR egy felnott reutrjegy). Tobb mint 30 orszagban jartam, de az aprobb kulonbsegek azert meg tetszenek, sot meglepoek is tudnak lenni. Mint Vincent Veganak a sor a mekiben. A buszon harompontos biztonsagi ov volt minden uleshez, orommel hallottam Esztertol, hogy amikor szinhazba viszik oket a sulibol, akkor is ilyen biztonsagi oves buszokkal mennek. Ami viszont tetszett, hogy a sofor hozatott Balintnak egy gyerekulest, azaz az ingyen jegy ellenere kulon ulesben, teljes biztonsagban utazhatott.

Andris vart minket Osloban es rogton meg is lepett egy heti es egy havi jeggyel (helyi tomegkozlekedes), amit hasznalhatunk, amig itt vagyunk. Egy utra a jegy amugy 27 NOK (kb. 1100 forint), igaz, ez egy oran belul barmennyiszer felhasznalhato. A gyerekjegy csak 15 NOK, raadasul hetvegen ingyenes, ha felnottel utaznak. Andris lakasa szuper helyen a Frogner varosreszben van, kicsit meg dumalgattunk, falatozgattunk es ejjel 1 korul fekudtunk le, mar latjuk, jo lesz itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése