2012. július 11., szerda

Oslo 5.

Gyonyoru reggelre ebredtunk, igazi napsutessel. Sajnos az eltolodott napirendunk miatt csak 10-kor vettuk nyakunkba a varost, bementunk az operaig es korbesetaltuk jo idoben is.
 
 
 
 
 
Utana megneztuk az osloi katedralist, vegigsetaltunk a setaloutcan, a parlamentnel leszakadt az eg. A buszmegalloig csak felig aztunk el, a leszallohelytol hazaig teljesen. A gyerekek az agyba menekultek, mi meg kiprobalhattuk egy norveg haztartas kotelezo nyari tartozekat, az elektromos legbefuvot.
 
 
 
 
A hazautunk majdnem siman ment. A buszpalyaudvarra idoben kiertunk, annyira idoben, hogy beugorhattunk a jatekboltba a gyerekeknek aprosagokert. Emmanak az aprosag egy 30 cm magas, 25 cm hosszu, lila egyszarvu lett. Konnyu, de terfogata, na az van, de azert kicsomagolas utan sikerult belenyomni az egyik borondbe. A repterre vezeto 1 oras ut felet Balint vegigsirta, pedig a helyi buszokat mar egesz jol viselte. A repteren minden siman ment, klassz jatszosarok, egesz jo etkezesi lehetosegek, a gyerekek jol elvoltak. Beszallitasnal egy levegotlen folyoson varakoztattak az utasokat, Balint vegig sirt, ugy latszik a szuk, zsufolt tereket nem birja, mar kezdtem volna behuzni egy feketepontot a Ryanair-nek, amikor kiderult, hogy gepet kell cserelnunk. Szerencsere nem kellett visszamennunk az epuletbe, a betonon elslattyogtunk az uj gepig es beszallitottak. Balint ismet elkezdte a sirast, de csak a felszallasig birta, utana roviddel elaludt. Aprobb kalandok azert akadtak, Balint kulacsat kicsit tultoltottem, fele az olembe ment, Emmanak kioperaltam a taroloban levo borondbol az oriasi egyszarvut, WC felfedezese gyerekekkel stb.
 
 
Van egy par altalanos benyomas is Norvegiarol, pontosabban Oslorol. Meglepoen sokan dohanyoznak, bar a szabalyok itt is eleg szigoruak, sot, talan meg szigorubbak, a boltban a penztaros feletti cigis polcon nem latszanak a dobozok, kis fedel vagy fuggony takarja el oket, reklam sincs kint meg ezen a tarolon sem.
Az emberek nekem a magyaroknal, finneknek es nemeteknek lazabbnak tunnek. Bar utcan koszonni, ismeretlenul is erdeklodni nem szokas, keresre kedvesen segitenek, a kocsmak, kavehazak elott kiulnek es hangosan beszelgetnek. Ranezesre mintha nemetek probalnanak franciaul viselkedni. Oltozekben ami a feltuno, azok a minosegi turacuccok. Sokan a varosban is turacipoben, turazos nadragban, pulcsiban kozlekednek, amin latni, hogy nem az a "dekatlonos minoseg". Feltuno, hogy milyen sok a japan etterem, szusi bar. Az azsiaiak is vonzodnak ide, a turistas helyeken meglepoen sok azsiai kattingat. Ahhoz kepest, hogy Budapest sokkal inkabb tunik turistak szamara erdekesnek, itt erzesre tobb turista van, valamit a norvegok nagyon jol csinalnak. Vagy egyszeruen csak otthon nem fordulok meg sokszor turistas helyeken. Reka szerint a termeszeti szepsegekert jonnek es Oslo csak egy megallo, ebben lehet valami... Soron kivul mas alkoholtartalmu italt csak italboltokban kapni (en ITT vettem), ez azt hiszem Finnorszagban is igy van. Feltuno meg mas europai nagyvarosokhoz kepest is, hogy itt mennyi epitkezes folyik egyidoben. Regi epuletek renovalasa, uj epitkezesek, infrastruktura fejlesztese. Az alabbi kepeket az operahaz tetejerol keszitettem, mindegyik ott vannak a munkagepek, daruk, allvanyok. Osszessegeben nagyon klassz hely!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése