2012. július 9., hétfő

Oslo 3.

Vasarnap reggelre elallt az eso, de borult maradt az ido. Kedden este utazunk vissza, semmi garancia nincs arra, hogy addig lesz meg szep ido, ezert reggel bepakoltuk a korabban vasarolt grill keszletet, pacolt husokat, kenyeret, almlat, vizet, pokrocot es kimentunk Oslo legnagyobb es leghiresebb parkjaba, a Frogner parkba. Itt talalhato a Gustav Vigeland tervezte es a szobrait bemutato Vigeland szoborpark is Oslo egyik jelkepevel, a Monolit oszlop szoborral, valamint korabban kiszurtuk, hogy van a park sarkaban egy klassz jatszoter is.
 
Vigeland szobrai nekem nagyon tetszenek, nincsenek reszletesen kidolgozva, megis egy-egy mozgast, allapotot vagy erzelmet remekul abrazolnak. A hidon bronzbol keszult szobrok vannak (a duhos kisfiurol mindannyiunknak Balint jutott eszebe :), mig a hires Monolit oszlop es a korulotte allo szoborcsoportok granitbol keszultek. A szokokut es a Monolit koruli szobrok, valamint a Monolit alakjai az elet korforgasat abrazoljak csecsemokortol oregkorig.

 
 
 
 
 


Mar javaban elmult del, de a vizes, felazott fuvon nem volt kedvunk grillezni, viszont meg mindig nem esett, igy elhataroztuk, hogy kimegyunk a Nordmarkaba, az Oslotol eszakra talalhato erdobe. Egy-egy gofrival sikerult elhalasztani az ebedet es metrora ultunk. Az 5-os metro utolso elotti allomasanal kell felszallni az 51-es buszra es ezzel a vegallomasig menni. A busz ut nagy resze mar kulteruleten vezet, vegallomasa olyan messze lehet Oslo hataratol, mint Piliscsaba Budapestetol. A vegen nagy parkolo es murvas ut az erdobe, amirol kulonbozo osvenyek agaznak le, a babakocsi miatt mi inkabb maradtunk a murvan. 2.5 km gyaloglas utan (ez a terep miatt 40 percig tartott) elertuk a celunkat, Øyungsdammen-t, egy gyonyoru to gatjat. Innen nehezebb a terep, leraktuk a babakocsit az osveny szelere es besetaltunk 1-200 metert, alkalmas grillezos helyet keresve. Ilyen szep kornyezetben meg sosem piknikeztunk, igaz, nem is vagyunk se nagy kempingezok, de meg csak gyakorlott turazok sem. Ezuttal pacolt csirkemellet es csirke vagy pulykamell kockakbol keszitett rablohust vittunk, ez gyorsan elkeszult, a gyerekek farkasehesek voltak, tobb, mint a felet ok faltak be.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A visszaut lejtosebb, idoben elertuk a buszt, amin Balint egesz meggyozoen palastolta, mennyire jol erzi magat, vegul rutinos szulokkent ugy dontottunk, nem szolunk a sofornek, hogy allitsa felre a buszt a kanyargos hegyi uton, hogy "Marpedig a mi fiunk futkarozni akar a buszon!".
 
Idokozben kisutott a nap is, ezert ujabb idohuzas kovetkezett, ezuttal kave, kola es fagyi formajaban es visszfele ismet betertunk a Frogner parkba. Mig a gyerekek jatszotereztek (Balint megismerkedhetett Oslo etnikai sokszinusegevel), megneztem a hid szobrait napsutesben is. A szep ido kihozta a grillezoket is a parkba, fel 8-ra ertunk haza, hullafaradtan.
 
 
 
 
A tubusos kaviar es raksajt igazi dopping lehet, mert fel 10-re kipihentem magam es elmentem futni. Annyira tetszett a Frogner park, hogy ugy dontottem, aznap harmadszor is visszaterek es korbefutom. Ilyen keson mar alig voltak turistak, talaltam napkozben elmulasztott szobrokat, elektromos auto toltos parkolot es egyeb nyalanksagokat.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése