2012. július 10., kedd

Oslo 4.

Hetfo reggel ismet esett, jo dontes volt vasarnapra elorehozni a kirandulast. Andris meg korabban emltette, hogy fel lehet menni az operahaz tetejere, ezt tuztuk ki elso programkent reggel. Mire odaertunk a belvarosi kikotoreszen levo operahoz, mar annyira esett, hogy rogton bemenekultunk. Az epulet kivul-belul nagyon erdekes, modern, megis termeszetes a dizajn. Bent kiderult, hogy van angol nyelvu idegenvezetes, korbemutogatjak az epuletet.
Megtudtuk, hogy ugyanazt a carrarai marvanyt hasznaltak bent a padlon, mint kint a burkolaton, megneztuk az eloadotermet, felmentunk a szinpad moge, megneztuk a diszlettervezok es jelmeztervezok munkahelyeit, muhelyeit, a balett tancosok probatermet stb. Ez Norvegia elso operahaza, korabban ideiglenes helyszinen tartottak az eloadasokat; az epuletet 2008-ban adtak at, akkoriban csak a pekingi operhaz szinpadi techikaja volt ennel is fejlettebb.
 
Tobb megepitett, berendezett szinpadot tudnak gyorsan kicserelni, oriasi teruleten folyik a munka a foszinpad mogott. Tetszett, hogy milyen gondosan figyeltek az eloadoterem akusztikajara, pl. arra, hogy ugy alakitsak ki az ulohelyeket, hogy ugyanannyira befolyasolja a hangok terjedeset ha ulnek rajta, mintha uresen hagyjak. A nezoter felett egy 50 negyzetmeteres LED csillar adja a vilagitast. A nezoteren, a diszlet- es jelmeztervezoknel nem engedtek fotozni, ez a kep is a netrol van. Ugyanaz a tolgyfa (nemet es lengyel), mint a kulso burkolaton, csak ammoniaval kezelve, a szine ezert sotetebb. A fakorlatokon a hullamos el szinten akusztikai celokat szolgal.
Kint korbementunk a teton, ami szabadteri eloadasok alkalmaval nezoterkent is funkcional, ilyenkor az eloado a kikotoben egy uszo szinpadon mutatja be produkcioat, hogy mindenki jol lassa. Az operahaz nem akar elzarkozni Oslo nepetol es a turistaktol, az elotere es tetoje mindig nyitva all, a kulteri eloadasok is eleg valtozatosak, pl. majus vegen volt itt Justin Bieber koncert is.
  
 
 
A tetorol jol latszik az epulo uj varosresz, az uthalozatot is fejlesztik, 2014-ig keszulnek el vele, a turistaterkepek is jelzik, hogy ezen a teruleten addig problemas lehet a kozlekedes.
 Kivancsi voltam, hogy nez ki napfenyben, tele a net fotokkal:
Ilyen nagy hajok kozlekednek Norvegia es Dania kozott naponta ketszer. Kockazat elemzok kiszamoltak, 70 evente elofordulhat, hogy egy ilyen cirkalo iranyitas nelkul belerohanhat az epuletbe, ezert viz alatti gatat epitettek, a sarga oszlopok jelzik a hatarvonalat.
 
Delben az eso hazazavart bennunket, mindenki pihent egy kicsit. A Ryanair suly es meretkorlatozasa miatt Emmaek kenytelenek voltak kek tollal rajzolni. Segit a geometriara koncentralni :)
 
Meglepeteskent Eszter gyorsan irt egy verset es a furdoszobaban szupertitkosan betanultak egy koreografiat, amivel eloadtak nekunk.
  
4 ora utan ismet kifejezetten szep ido lett, na azert a nap nem sutott, de el lehetett hinni, hogy most nem fog esni egy darabig. Igy a lanyok es Balint visszamentek a jatszoterre, en meg ismet futni indultam. Bemelegiteskent korbefutottam a Frogner parkot, Vigeland szobrait barmennyiszer meg lehet nezni, mindig talalni valami ujat. Meglepetesemre az elektromos parkoloban a szokasos apro, nagyon varosi autok mellett egy hasznalhato meretu Nissan Leaf-et is toltottek (meglepoen sokat latni errefele), valamint egy exkluziv Tesla Roadster is kihasznalta a nekik fenntartott helyet.
 
 
A park utan a kastelynak vettem az iranyt, majd az innen indulo sugaruton befutottam a belvarosba. Eddig meg itt nem nagyon maszkaltunk, egesz pofas setaloutcaja van, talan holnap becserkeszhetjuk csaladilag is.

 
 
A Nobel-dijakat Stockholmban adjak at, kiveve a Nobel-bekedijat, mert azt itt, Osloban. Utban a belvaros fele altalaban a Henrik Ibsen uton megyunk, itt talalhato az 1904-ben alapitott Norveg Nobel Intezet (Det Norske Nobelinstitutt).
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése