2012. július 7., szombat

Oslo 1.

A kesoi fekves kihatott az elso reggelunkre is (pentek), bar Balint felkelt 6-kor, meg 7 elott visszaaludt es csak valamivel 9 elott ebredtunk.
 
Andris 10-re jott, pentekre terveztuk a kozos programot, elotte elmentem vasarolni par cuccot. A bolt kinalataban csak az a kulonleges, hogy nehez megtalalni a parizsit (nem mintha kerestem volna), viszont pacolt pisztrangbol es kulonbozo kaviaros es rak izesitesu kremekbol oriasi a valasztek. Ugyanigy feher kenyer alig kaphato, barna es sokfele magos annal inkabb.
Ugy terveztuk, hogy Nordmarka-hoz megyunk, ez egy gyonyoru kirandulohely az egyik busz vegallomasatol fel oranyi turazasra (gyerekekkel talan 1 ora). Amugy "nurmarka"-nak mondjak, mert az o az u (oszlo helyett uslu a fovaros kiejtese is), a szo vegi d-t pedig nem ejtik. Szoval megceloztuk, de az orrunk elott ment el a busz es mivel valamilyen szabadsagolasi idoszak van, ritkabban jarnak a tomegkozlekedesi eszkozok (bar a belvarosban szamomra meg igy is imponaloan surun), egy orat kellett volna a kovetkezore varni, igy inkabb Sognsvann-ra modositottuk a celt, itt a 3-as metro vegallomasanal (igen, szinte kozvetlenul) van egy gyonyoru to, lehet benne furodni, korulotte setalni, futni, bringazni, telen sifutni es persze grillezni.
 
 
 
 
 
Mar nem is tudom melyik ismerosom mondta, amikor megtudta, hogy Osloba megyek, hogy majd grillezzek egy parkban (a tobbi ismerosom altalaban csak annyit mondtak amikor megtudtak, hogy mi az uticel, hogy hu, az kurvadraga!). Akkor nem ertettem, most mar tudom, hogy ez itt ossznepi sport. Nem is ugy megy, mint egy almosabb amerikai kisvarosban, hogy a parkokban vagy a tobblakasos apartman komplexumok udvaran kiepitett kis grill allvanyok vannak, hanem altalaban boltban kaphato engangsgrill-t vesznek es akarhol letelepedve elkezdenek sutogetni. Ez egy elore gyartott grill talca, felul racs, az alufolia talcanban brikettek, tetejen valamilyen spiritusszal impregnalt papir, csak egy ongyujto kell, 20 perc varakozas es lehet sutogetni. Mi a kisebbet vettuk (15 NOK), ezen siman megsutottuk a jokora husdarabot es egy csomag virslit, mialatt a lanyok a vizben (csak besetaltak, furodni nekunk hideg volt, norveg gyerekeknek nem) es a parton jatszottak.
 
 
 
 
Finom volt, nem gondoltuk, hogy ekkora hus el tud fogyni, de elfogyott. Utana visszajottunk a lakasba, ismet bevasarlas, este jottek Andrisek bucsuvacsorara, mig Reka elokeszult, elmentem Eszterrel es Balinttal setalni a kikotobe.
 
Ami erdekes volt, hogy rengeteg torpe es elektromos autot valamint old- es youngtimereket lattunk, ugy latszik ennek itt van keletje.




Hazafele persze ismet bevasarlas es utana meg Reka is elment a boltba, mindig kiderult valamirol, hogy hianyzik. Igazan nem vittuk tulzasba es tobb cuccot megvettunk tobb napra is, de azert eleg meredek, hogy tobb, mint 1000 NOK (1 NOK = 40 Forint) ment el ma csak bevasarlasra. A boltban az elelmiszer es altalanos dolgok majdnem haromszor annyiba kerulnek mint otthon, ami viszont kozvetlen emberi munkat igenyel, az inkabb 4-5-szor annyiba kerul. Otthon pl. szerintem senki nem fizetne egy gyros-ert vagy hamburgerert 4000 forintot. Na jo, van az a burger :) Meg az uzemanyag ara tunik kevesbe elszalltnak, az ataszamitva csak 520-560 forint.
A lanyok segitettek elkesziteni a vacsorat, de agyba megint nagyon keson kerultek (11 korul, vegulis csak akkor sotetedett), kicsit felborult a napirendunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése