Még szilveszter előtt vettem pár doboz Guiness sört, amit amúgy csapolva nagyon szeretek. Már zárt állapotban feltűnt, hogy kotyog benne valami, kinyitva látom, hogy egy műanyag, üreges, lyukas golyó.
Gondoltam, hogy a Guiness krémes habjáért felelős, ami meglepően jó minőségben ott volt a dobozból kiöntött sörön is, de hogy csinálja? Nem kellett sokat keresgélnem, a How stuff works segít. A lényeg, hogy a műanyag golyóban nitrogén van, amit lezárás előtt úgy raknak a sörbe, hogy ne tudjon kiszivárogni (lyuka a sörben legyen). Lezáráskor túlnyomás keletkezik a dobozban és a golyón lévő lyukon keresztül abba sör áramlik. A doboz kinyitásakor a golyóban lévő nitrogén gyorsan kinyomja a sört a kis lyukon, a sörben lévő CO2 pedig kis buborékok formájában szép kis habként jelentkezik a felszínen.
A dobozos Guiness-szel ilyen attrakció is jár, bizony. Az első pár doboznál legalábbis érdekes :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése