2013. március 29., péntek

Miserando atque eligendo

Ez Ferenc Pápa mottója. Az Index cikke erről csak ennyit ír:

"Ferenc pápa megtartotta eddigi mottóját is: a Miserando atque eligendo latin idézet a Szent vagy tiszteletre méltó Béda (672-735) angol bencés szerzetes egyik művéből származik és Máté evangéliumára utal (Mt 9,9), amelyben Jézus a bűnös embernek "megkönyörült és kiválasztotta"."

Jézus a bűnös embernek megkönyörült és kiválasztotta? Más források már érthetőbben írják le, angolul pedig bővebben is olvashatjuk Nagytiszteletű Béda sorait (vastagon a latin mottó megfelelője).:

"Jesus saw a man called Matthew sitting at the tax office, and he said to him: Follow me. Jesus saw Matthew, not merely in the usual sense, but more significantly with his merciful understanding of men.

He saw the tax collector and, because he saw him through the eyes of mercy and chose him, he said to him: Follow me. This following meant imitating the pattern of his life - not just walking after him. St. John tells us: Whoever says he abides in Christ ought to walk in the same way in which he walked.

"
Az angol alapján nekem ez a fordítás szabatosabbnak tűnik: "Jézus meglátta a vámost, és mivel ebben a látásban ott volt könyörülete és kiválasztása is, azt mondta neki: Kövess engem!"
A pápai címerek eredete talán még érdekesebb, a hátterek hasonlóak, a pajzs változik, egy rövid leírás arról, hogy Ferenc címerén mi mit szimbolizál:
"Ferenc pápa a címerpajzsot illetően megőrizte a püspökké szentelése óta használt elemeket. A kék színű pajzsot a pápai méltóságot övező szimbólumok veszik körül úgy, ahogyan azt elődje, XVI. Benedek pápa is használta (eszerint a püspöki süveg két kulcs, egy arany és ezüst kulcs között helyezkedik el, amelyet egy vörös kötél köt össze). A címerpajzs felső részén a Jezsuita Rend emblémája látható, amelynek tagja Ferenc pápa. Ez egy sugárzó nap, amelyben vörös színnel három betű látható: IHS, vagyis Jézus nevének görög rövidítéséből származó monogramja.
A „H” betűn egy kereszt látható, a monogram alatt pedig három fekete szög. Ez alatt jobb oldalon egy csillag, baloldalon pedig a nárdusvirág figyelhető meg. A csillag a régi címerhasználat szerint Szűz Máriát, Krisztus és az Egyház anyját jelképezi, míg a nárdusvirág Szent Józsefre, az egyetemes egyház védőszentjére utal. A hispániai ikonográfiai hagyományban Szent Józsefet egy nárdusvirággal a kezében ábrázolják. Ezekkel a jelképekkel a Szentatya kifejezi mély tiszteletét Szűz Mária és Szent József iránt.
"
Ferenc címere:
II. János Pál címere:

XVI. Benedek címere:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése