2013. március 1., péntek

Mlodinow: Részeg bolyongás

Leonard Mlodinow fizikus Részeg bolyongás című könyvét ajánlom a következőkben. (A részeg bolyongás nála a véletlen bolyongás (random walk) szinonimája.) Sokszor csak bulvár tudománynak hívom a műfajt, amikor tudományos ismereteket, eredményeket közölnek széles közönség számára érthető formában. Azért nem a popular science kifejezést próbálom magyarítani, mert nem csak közérthetőségről van szó (arra elegek lennének a gimnáziumi tankönyvek), hanem általában olyan formába csomagolásról, ami élvezetessé is teszi a tálalást, kis sztorizgatás, városi legenda szagú történetek, meghökkentő dolgok, az olvasó felnevet, csettint, azt mondja, hogy "Azta!" vagy "Jé, tényleg!", de közben jó esetben le is esik a tantusz. Ilyen könyveket ír Mérő László, David Attenborough, Richard Feynman vagy épp Stephen Hawking is.
A könyvben Mlodinow arra keresi a választ, mennyire befolyásolja életünket a véletlen, hogyan számíthatjuk ki egyes események bekövetkeztének valószínűségét. A könyv a valószínűségszámítás tudományának történeti fejlődésével is foglalkozik, így a nagy tudósok közül megismerkedhetünk Cardano, Galilei, Pascal és Bernoulli (Jakob és Johann) idevonatkozó munkáival is. A példák és sztorizgatások szereplői Bill Gates, Bruce Willies és O. J. Simpson is, így érdekesebb, ugyebár.
1000 érme feldobásból 500 fej lesz? Ha hosszan felírogatjuk egy kaszinó rulett asztalainak eredményeit, felfedezhetünk valamilyen rejtett mintát? A bankigazgató teljesítményétől mennyiben függ a bank befektetéseinek sikeressége? És a filmes cég igazgatójától a filmjeik sikere? De ami nekem legjobban tetszett: 3 elfüggönyözött nyereményablak egyike mögött egy autó, másik kettőben egy-egy kevésbé értékes nyeremény található. Megjelölök egyet. A műsorvezető a másik kettő közül az egyiknél elhúzza a függönyt és megmutatja, hogy nem ott van az autó. Érdemes megváltoztatnom az eredeti döntésem vagy sem? Elsőre sok nagy tudós is azt mondta: nem, ugyanannyi az esélye, hogy az eredetileg választott vagy a még elfüggönyözött mögött van az autó. Pedig nem! Érdemes megváltoztatni a döntést. Hogy miért? Ilyen érdekes kérdésekre kaphatunk választ a könyvből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése