2011. július 22., péntek

Andy és a TdF

Hosszú évek óta idén ismét követem a Tour de France-t, mondjuk ez a sűrű nyári programok között annyit jelent, hogy hetente 3-4 nap oda tudok ülni a TV elé öcséméknél vagy apáméknál délután 5 körül, azaz látom a befutót és a cyclingnews-on nézem a híreket, ha érdekesebb esemény történt. A 3 hetes versenynek most vasárnap lesz vége, hosszú idő óta az egyik legunalmasabb versenynek mondják, voltak, akik szerint azért nem volt annyi támadás a hegyeken, mert a WADA már minden jelentősebb doppingot ellenőrzése alatt tart, azaz "tisztán" csak ennyit tudnak. Mások szerint Contador-ból a Giro annyit kivett, hogy azért szürkül bele a mezőnybe (legutóbb Pantaninak sikerült ugyanabban az évben, 1998-ban mind a Giro-t, mind a Tour-t megnyernie) és még ezer elmélet és összeesküvés-elmélet olvasható, hogy miért nincsenek nagy támadások a hegyi szakaszokon.
Tegnap viszont Andy Schleck olyat tett, amivel méltóvá vált a győzelemre. Amikor 2009-ben először felfigyeltem rá, második lett Contador után (és a visszatérő Armstrong előtt) a Tour-on. Érdekes kölyökarca van, alig látni rajta a szenvedést, nem vicsorog úgy, mint társai, ha már teljesen kivan. Tegnap korán megszökött és a Galibieren a befutóig ledolgozta gyakorlatilag az addigi teljes hátrányát. A sárga trikós Voeckler nem kiemelkedő hegyimenő (bár ha megnézzük, mennyit adott tegnap Contadornak...), a mai Alpe d'Huez-en valószínűleg nem bírja a tempót, Andy mellett már csak bátyjának, Frank-nak és az ausztrál Cadel Evans-nek, van reális esélye. Cadel a Galibieren majd 2 percet ledolgozott az Andy-val szembeni 4 perces hátrányából, nagyon erős hegyen, még ha nehezen is összehasonlíthatók, hiszen Andy szinte végig egyedül tolta az utolsó 30 km-t, Evans meg csak 10-15 km-en ment elöl.
Azaz vagy Schleck vagy Evans, ma kiderül. Bár 2009-el ellentétben idén Contadornak szorítottam, Andy mai teljesítménye előtt le a kalappal, megérdemli a Tour győzelmet! Rajta kívül idén szerintem két ember érdemelné meg. Egyik Voeckler, egyszerűen csoda, hogy eddig meg tudta őrizni a sárga trikót, a másik pedig Evans, aki kora miatt (34) talán soha nem lesz ilyen formában és igazi nagy versenyző!
Érdekes lesz a mai szakasz, aki teheti, nézze meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése