2011. július 18., hétfő

Hubble után Webb

A híres-neves Hubble űrteleszkópot 1990-ben vitte fel a Discovery. A légköri torzításoktól mentesen eddig olyan képeket készített, melyek számos asztrofizikai kutatásban jelentettek áttörést. A távcsövet többször szervizelték az űrsikló segítségével, a legutolsó beavatkozás 2 éve volt, most remélik, hogy 2014-ig nem kell hozzányúlni.
Akkor ugyanis jön a Webb, azaz a James Webb Space Telescope, a JWST! Ahogy a Hubble fellövése is csúszott (többek között a Challenger katasztrófája miatt), a JWST is döcög. A NASA honlapján már 2018-at írnak a fellövés dátumára. A Hubble-lal összehasonlítva 100-szor halványabb objektumokat is látni fog és 3-szor finomabb lesz a felbontása. A JWST pályáját is az L2 Lagrange ponthoz igazítják, erről már volt szó itt is januárban. A Hubble itt van felettünk "egy köpésre", 570 km-re, a JWST 1.5 millió kilométerre lesz, ne zavarja a föld se a kilátást. Fő célja a csillagok és más galaxisok vizsgálata. Hogy eléri-e?
Egyelőre rezeg a léc, lefújnák a missziót, melynek költségvetése már 6.5 milliárd dollárra rúg, azaz mai áron bő 1200 milliárd forint. Magyarország 2010-es vámbevétele. Az amerikai megszorításoknak a NASA-n kívül más, kutató (vagy kutatással is foglalkozó) intézetek is kárát látják, lefaragnak az NSF, a NOAA és a NIST költségvetéseiből is. Sok pénz forog kockán, amit nyilván nem lehet elvenni az amerikai nyugdíjasoktól, de ez a projekt nem is olyan, amit csak az amerikai adófizetők pénzeiből kellene megvalósítani. De ott még nem tart a világ...
A képen a JWST elsődleges tükreinek 6 hatszöge látható, összesen 18-ból áll majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése