2011. július 6., szerda

Rota vakcina

A BCG (TBC elleni védőoltás) helye épp kifakadt, most ismét oltás. Oltás? Annak hívják, de szájon keresztül adják be. Megveszed az oltóanyagot (18-22 000 Ft. közti áron, gyógyszertár függő, de ismételni kell), kapásból egy tű nélküli fecskendőben van, a doktornő adja be, figyelni kell, hogy amit kiköp (édesített, de mégsem anyatej), azt egy kiskanállal vissza kell tuszkolni. A cucc neve:
Rotarix belsőséges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben - Élő rotavírus vakcina. Mire jó?
A Rotarix élő, legyengített ember rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének 6 hetes kortól, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen. Csecsemők és kisgyermekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés. A rotavírus könnyen terjed kézről szájba, fertőzött személyek székletével való érintkezés útján. A legtöbb gyermek a rotavírus okozta hasmenésből magától meggyógyul. Azonban néhány gyermeknél súlyos betegség alakul ki erős hányással, hasmenéssel és életveszélyes folyadékvesztéssel, amely kórházi kezelést igényel.
Amikor valaki megkapja a vakcinát, immunrendszere (a szervezet természetes védekezése) ellenanyagokat (antitesteket) termel a leggyakrabban előforduló rotavírus fajták ellen. Ezen antitestek védettséget nyújtanak ezen rotavírusok okozta betegségek ellen. Mint minden vakcina, a Rotarix sem nyújt teljes védettséget mindenkinek, akit rotavírus fertőzés megelőzése érdekében beoltottak.
Tkp. az első bekezdést hozta fel még múltkor az orvos, így ajánlva a vakcinát, amúgy megvan a véleményem a Rotáról.
Beletuszkoltuk a rotát, aztán megkapta a kötelező oltást is a bal combjába (Diftéria, Szamárköhögés és tetanusz elleni oltás, Haemophilus baktérium elleni vakcian, Járványos gyermekbénulás elleni vakcina), valamint a pneumococcus ellenit a jobb combba, ami viszont csíp és kínoz, rendesen vöröslött a feje szegénynek.
A következő alkalommal jön a meningococcus (még Eszternél végiggondoltuk és elhatároztuk, hogy kell ez is), aztán ennek meg a pneumonak is az ismétlése. A meningococcus oltás a meningitisz (agyhártyagyulladás) ellen van, a pneumococcus utáni legveszélyesebb agyhártyagyulladást okozó vírus. A pneumococcus pedig egyfajta streptococcus, attól alapból félünk :)
Hősként viselkedett amúgy, az összes vizsgálaton mosolygott a védőnőre és az orvosra is, egyedül a torok vizsgálatot kifogásolta, de akkor se sírt. Az első oltásnál csak elpityeredett, de a másodiknál nagyon kifakadt. Hamar megnyugodott, Réka még emlékszik, hogy Esztert ilyenkor meg kellett szoptatni ott a rendelőben, mert annyira kiakadt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése