2011. július 8., péntek

izzadságból energia

Turning sweat into watts címmel cikk a Spectrumban. Manhattanban van olyan edzőterem, ahol a gépek energiát termelnek és hozzájárulnak a hely áramellátásához. Igen, csak hozzájárulnak, nehéz a sok veszteség miatt a visszatermelés, ahogy a Priusnál is láttuk, lassan jönnek az 50 Wh-s egységek. A cikk szerint egy jó formában lévő ember 100 Wattot is tud generálni, de ez mire elég? Minden attól függ, meddig tekerünk. Ha egy óráig akarunk használni egy elektromos eszközt, akkor egy energiatakarékos izzóért 18 percet, egy laptopért fél órát, egy ventillátorért egy órát, egy kávéfőzőért 10 órát, porszívóért 14 órát, ruhaszárítóért pedig 40 órát kellene tekernünk. Azaz bringázás közben egy-két izzó és egy laptop energiaigényét tudnánk folyamatosan biztosítani. Ez persze nem teljes zöldülés, kopik a bringa, gyártani kell hozzá büdös gyárakban az alkatrészt, ráadásul az edzőteremből kifordulva megesszük pár négyzetméternyi termőföld termését. Traktor, tárgya, miazmás.
Hogy néz ki ez a számítás nagyban? Ha egy amerikai háztartás 1 éves energiáját akarjuk megtermelni, 4600 embernek kell egy napig tekernie. Ha Rhode Island állam éves energiájára van szükségünk, egész Kína lakosságának (1.3 milliárd ember) kell két és fél napig tekernie. Ha USA egy éves szükségletét akarjuk kielégíteni, akkor a Föld összes emberének (6.92 milliárd) kellene hét és fél hónapig folyamatosan szobabicikliznie. Honnan veszünk annyi biciklit? :)
De beszélhetünk a számokról is. A 100 Watt az csak egy átlag, Contador 400-at is tudna. Ha az edzőteremben egy bringát egy átlagos ember 365 napon keresztül napi 5 órán keresztül használ (kb. reális becslés egy jó kihasználtságú helynél), akkor 183 kWh-t termelne meg, ami 10 centtel (ezek szerint odaát feleannyi az áram) beszorozva 18 dollár egy évben. Valószínűleg a gép takarítása többe kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése