2013. július 10., szerda

Gru 2

Spoilerveszély, aki meg akarja nézni, ne olvassa tovább! Tegnap délelőtt 2 órán keresztül nyírtuk szüleimnél a sövényt, a lányok lelkesen segítettek, hol a sepregetésben, hol abban, hogy Bálinttal foglalkoztak. Jutalmul délután elmentünk moziba megnézni a Gru 2-t. Bírom az ilyen animációs filmeket, van, amelyiket azért, mert az állatokat vagy járműveket ruházza fel emberi tulajdonságokkal (Jégkorszak, Madagaszkár, Verdák, Volt), van, amelyiket azért, mert el mer rugaszkodni a valóságtól és nem csak annyiban, hogy pl. egy ember megverekszik egy tigrissel. Ilyen pl. a Derült égből fasírt vagy a Gru. Így a Gru 2 családi mozizást én stoppoltam le, Réka majd megy a szörnyesre vagy törpösre. Ma találtam az Indexen egy cikket, amiben a kritikát író a gyerekei véleményét is kikérte a filmről, nosza én is megkérdeztem a lányokat.

Emmának persze nem volt kedve válaszolni, így csak röviden véleményezte:
"Legijesztőbb amikor az El Macho lila lett, legcukibbak a minyonok és Agnes. Amikor El Macho fia meg akarta csókolni Margót, az "ciki volt". El Macho nem tetszett, mert gonosz, ronda és szőrös. Ami tetszett az az egész mese, az egész történet, Gru nagyon vicces volt."

Eszter:
"Jobban tetszett, mint az első rész, jobban tetszett például, hogy a gonosztevő kém volt (azaz nem fedte fel kilétét. A szerk.) és tetszettek a minyonok. Nagyon cuki volt, amikor Agnes a verset mondta. El Macho-t és Lucy-t jól megcsinálták, nagyon viccesek voltak, persze a Gru-n kívül. A történetben nem volt semmi, ami nem tetszett. Ami kiemelkedően tetszett az:
-a dzsem, amivel lövöldöztek,
-a chips kalap,
-amikor Margo és El Macho fia táncoltak,
-az üvegburok alatt lévő pláza,
-a sütiboltban a sütifigurák,
-amikor Gru és Lucy kukából végeztek megfigyelést,
-amikor kiderült, hogy El Macho konyhájában csak a titkos salsa szószt találták,
-El Macho csirkéje,
-a kínai fodrász,
-Agnes szülinapi bulija.
Legfélelmetesebb az volt, amikor a lila minyon a lányok házához ment és üldözte őket meg amikor Lucy-t a cápáról mentette meg Gru. Félelmetes volt még a sokkoló rúzs, amikor Gru-t sokkolták és persze a lilává változó minyonok is félelmetesek. Ijesztő volt, amikor a fagyis autó beszippantotta a minyonokat. Vicces volt még amikor Gru elrontotta a kódos táncot a köveken és a Gru esküvőjén éneklő fehér ruhás minyonok is mókásak voltak."

Nem törekedtek kritikai elemzésre, csak elmondták mi tetszett, mi nem. Ha belegondolok, a kritikus is ezt csinálja, csak kevésbé felsorolás szerűen, illetve többnyire (sokszor erőltetetten) keresnek egy mögöttes szálat, vonulatot, melyet az egyszer mozinéző persze nem is vesz észre, vagy el kell olvasnia a kritikát, hogy leessen neki. A kritikus meg azért kritikus, hogy ezt elsőre, visszapörgetés nélkül is lássa és ezt írói magaslatokról érzékeltethesse az olvasóval :)

Nem értek egyet amúgy Eszterrel abban, hogy ez jobb, mint az első rész, nekem általában az alapötlet üt nagyot, esetünkben az, hogy vannak gonosztevők akik kisebb (óriás TV ellopása a Times Square-ről), nagyobb (Gizai Piramis elrablása) és szuper bűntényeket (Hold ellopása) eszelnek ki, a terveikhez a Gonoszok Bankjából kaphatnak támogatást és klassz kütyüket használnak. Gru nekem itt lehetett volna kicsit gonoszabb, a hebrencs Lucy még hebrencsebb, valamint érezhető volt, hogy a kisebbeket is ki akarták szolgálni a minyonok előre tolásával, de alapvetően ez is rendben volt. El Macho fiatalkorában viszont hatalmas figura volt, szerintem megérdemelne egy külön mozit :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése