2011. március 23., szerda

Streptococcus

Mint a tegnapi vérvételen kiderült, ez van elég nagy számban Emma vérében. Ez cseppfertőzéssel terjed, ez okozza a torok- és mandulagyulladását, de a Streptococcus egyes törzsei felelnek a skarlátért is (az oviban  nemrég ki volt függesztve, hogy előfordult skarlátos megbetegedés). Több helyen utánanéztem, nálunk a hányáson kívül minden tünet megvolt és abban általában egyetértenek a források, hogy antibiotikummal kell min. 10 napig kezelni, mi is megdupláztuk a napi Zinnat adagot (a fenébe!).
Ami ijesztő, hogy a tüdőgyulladásos szövődmény igen ritka és veszélyes, valamint amit itt olvastam: "Legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy sejtfalának egyik összetevője nagyon hasonlít az emberi szervezet egyik anyagára. Ha a baktérium sokáig jelen van a szervezetben, immunrendszerünk ellenanyagot termel, mely viszont bizonyos körülmények között az emberi szervezet ellen fordul, ami súlyos következményekkel jár: rheumás láz, vese-, szív-, ízületi betegségeket okoz. Ezek később alig szüntethetők meg mai tudásunk szerint."
Most, hogy picit jobban van, azon agyaltunk, hogyan előzhetnénk meg legközelebb? A doktornő által javasolt védőoltásokat megkapta (pl. Meningococcus C ellen, ez fontos kérdés volt még pár napja), ősszel az influenza ellenit is, rengeteg gyümölcsöt esznek és egészségesen táplálkoznak (Emma különösen, ő még csak nem is édesszájú és nagyon mértéktartó), sportolnak és mivel szerencsére megtehetjük, minden betegséget szépen kikezelünk itthon, sosem ment a gyerek betegen oviba. A családban ha valamelyik unokatesó picit is gyanús, nincs ottalvás, nincs egész napos buli. És mégis. Nagyon bízom abban, hogy a suliban ilyen már nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése