2011. március 16., szerda

Feleségverseny

Spiró György Feleségverseny című könyve nagyon szórakoztató. Aki el akarja olvasni, most ne olvasson tovább.
A könyv a jövőben játszódik, talán 2030 körül. Akkoriban alakul meg a Magyar Kommunista Királyság, a regény fő vonala Vulnera Renáta (Rea) életét mutatja be, azaz hogyan lesz a Kondorosi Uszoda (amelynek medencéjében a magyar tudósok nagy találmányát, a kábítószerré génkzelt parlagfüvet termesztik a nyugati műholdak elől rejtve, de a kormány titkos jóváhagyásával) tőszomszédságában lévő lakótelepen lakó buta, malacképű lányból királyné, azaz a Regina Hungarissima. A liberális és konzervatív eszmék, irányvonalak (vagy milyük lehet még ezeknek) együttes kifigurázásával (ugyanakkor valós veszélyeit mutatva) megismerkedhetünk a jövőbeni oktatási rendszerrel, adózással (az egyszerűség kedvéért bevezetik a kamatyadót, aminek mértéke korhoz kötött), cigányháborúval és egyéb faji kédésekkel, az EU (pontosabban NyEU és KEU, mert hogy külön válik) politikájával, vagy épp a vízkészletek külföldi kézbe adásával.
A királyt DNS teszttel keresik meg, Krull József villanyszerelő tiszta Jagelló génállománnyal rendelkezik, ő lesz tehát a király, akit Kegyes Jóságként emlegetnek. A valóságshow-k korában egy tehetségkutatón versenyeztetik a király feleségeit is, amit kalandos úton az a Rea nyer meg, aki egyetlen műsorszámot sem tud előadni, bátyjai, Birs és Kolonc támogatják, a Nyugati Pályaudvar egyik mellékvágányán álló vagonukban (ez elit lakhely akkoriban) is csak a WC takarítását bízhatják rá.
Az elején kicsit fárasztó az állandó szatíra, hiszen a köznapi élet leírásában tkp. semmi sem normális mai szemmel, de nagyon jó poénok vannak benne és az ember ugyanúgy szurkol az elfuserált Vulneráknak, mit más regényben a főhősnek. A képzelt jövő valóságtól elrugaszkodott elemeit az olvasó simán eredeztetheti a mai és az elmúlt évtizedek történéseiből, megfigyelhető tendenciákból. Ez akár ijesztő is lehet, én jól szórakoztam rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése