2011. március 13., vasárnap

Viszlát, Discovery!

Az űrsiklót a 70-es években fejlesztették ki; szükség volt egy olyan járműre, amely nagyobb térfogatú és tömegű szállítmányokat (pl. műholdak, űrállomás alkatrészek) tud úgy az űrbe juttatni, hogy visszatérése után újra bevethető marad.
Kis statisztika: 6 űrsikló épült, ebből az Enterprise-t csak a légkörben használták tesztgépként, pl. különböző leszállásokat szimuláltak. A Columbia volt az első, ami az űrbe is ment (1981-ben), őt a Challenger követte 83-ban, az Atlantis 84-ben, a Discovery 85-ben és végül az Endeavour 92-ben. Közben 86-ban a Challenger felrobbant a felszállás után (huhh, erre még én is emlékszem), utána majd' 3 évig nem is szállt fel űrsikló. Még egy katasztrófa volt, 2003-ban a Columbia robbant fel a leszállás előtt, erre mindenki emlékszik (a hővédő pajzs egyik eleme sérült meg), szintén több, mint 2 éves szünetet okozva az űrsiklók bevetésében.
Idén repülnek utoljára, február 24-én volt a Discovery utolsó útja, áprilisban megy az Endeavour és végül júniusban az Atlantis zár le egy korszakot az űrutazásban.
A Columbia-nak 28, a Challenger-nek 10, a Discovery-nek 39, az Atlantis-nak 32, az Endeavour-nek 24 repülése volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése