2011. március 6., vasárnap

városok élhetősége

Ismét a kanadai Vancouver lett a legélhetőbb város (2. Melbourne, 3. Bécs,... Budapest az 54-ik). Kérdés, hogyan határozzák meg a szempontokat, hogyan pontozzák? Vancouver egyébként tényleg klassz város, az átlag amerikai városnál egységesebb stílusú és modernebb hatású belvárossal, szép parkokkal, sétányokkal, 1-2 órán belül gyönyörű kirándulóhelyekkel és még sorolhatnám, persze biztos nem a városban pár napot eltöltő turisták szempontjait értékelik. Minket az első nap a belvárosban parkolóházat keresve eltereltek egy futóverseny miatt és pár eldugott utcán kellett kerülnünk, na ott láttunk pár zacskóba szuszogó alakot. Ne ítélj elsőre, ugyebár.
Budapestről hallom sokszor, hogy mennyire "élhetetlen". Biztos van alapja, de ezek szerint nagyon szerencsés vagyok mind a lakhelyem, mind a munkahelyem és a közlekedési útvonalaim tekintetében, mert számomra nagyon is élhetőnek tűnik. Igaz, nincs nagyon alternatíva sem, a munkám és kapcsolataim ide kötnek. Nézzünk azért pár szempontot, ami számomra az "élhetőséget" befolyásolja: közlekedés, szórakozás, sport, bevásárlás.
-13 km-re lakom a munkahelyemtől, reggel fél 6 körül autóval kényelmesen 15-20 perc alatt érek be, délután a dugóban 30-45 perc az út. Az utóbbi időben inkább csak 30.
-biciklivel 25-35 perc alatt érek be, hazafelé 45-55 perc, hazafelé fel kell tekerni a hegyre, de persze minden attól függ, mennyire vagyok sportolós kedvemben. Végig bicikliút vagy erdei sétány, rossz levegőjű szakasz is csak 1-1 lámpánál van a Moszkva tér környékén, sőt, ott is csak az zavaró, ha az arcomba pöfög valami rozoga IFA, egyébként nem érzem rossznak, de lehet, hogy csak nem vagyok rá érzékeny.
-tömegközlekedéssel Hűvösvölgyből 40 perc villamos + bő 5 perc séta, Hűvösvölgyig 15-20 perc séta, buszra ilyen rövid távra nem szívesen várok. A 61-es sűrűn jár, tisztasága megfelelő.
-boltok, étkezési lehetőségek bőségesen állnak rendelkezésre a lakhelyem és munkahelyem környékén is, de bevásárolni többnyire amúgyis autóval szoktunk, csak ha 1-2 apróság kell, akkor jön szóba a séta. Amikor Eszterrel bringáztunk be a városba, akkor se okozott gondot sehol lerakni a bringát és venni egy fagyit vagy éppen megpihenni egy parkban.
-ami számomra nagyon fontos, hogy gyalogtávra van az ovi és az iskola is, útközben lehet fagyizni, játszóterezni és számtalan alternatív útvonal van hazafelé, nem válik unalmassá.
-futni, bringázni lehet "kertkapuból", azaz nem kell valahova külön elmenni sportolni.
-kirándulóhely 15 perces (séta) sugarú körben több is van, Hárs-hegy, HHH, Remete-szurdok, régebben a Gyermekvasutat is gyakran használtuk.
-a munkahelyemtől (Gellért tér) tömegközlekedéssel minden közel van, akármilyen elintéznivalóm van a belvárosban, szerencsére egy kezemen meg tudom számolni, hányszor van ilyenre szükség egy félévben.
-uszoda a munkahelyemtől szűk 10 percre van autóval és már 6-tól nyitva van.
-az építkezésünk alatt sűrűn volt dolgom földhivatalban, önkormányzatnál, közműcégeknél, sokszor voltam bringával, max. a portást kellett megkérnem, hogy hova kössem a bringám, hogy ne lopják el, de mindenhol működött. A bürokrácia a szükséges iratok és nyomtatványok miatt tényleg terhes, de mindenhol segítőkészek voltak és egy könyvvel, hangoskönyvvel a várakozási idő is hasznosan telt. Ha meg visszahívnak százszor valami hülye papírral... hát csak magával tol ki, aki emiatt idegeskedik :)

Nehéz tehát az egész városról egységes véleményt mondani, nekem a budai oldal Budafoktól Hidegkútig kellemes helynek tűnik, néha beleszagolok a pesti belvárosi kerületekbe, az is rendben van. Tetszik persze a vidéki városok más léptéke, hogy gyerekekkel is percek is alatt is bejárható a belvárosuk és nincs az ember különböző közlekedési eszközökhöz kötve. Gyanítom, hogy a nemzetközi listában inkább általánosabb szempontok szerint rangsorolnak, pl. zöldterületek aránya, tömegközlekedés kiépítettsége, új építkezések száma, turisták aránya stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése