2011. június 10., péntek

Archachatina marginata

Szüleim kertjébe van egy kis sarok fűszernövényekkel. Nemrég készült el, pár nap alatt lezabálták a csigák. A fejünkben a csigák aranyos, szép, lassú állatok, gyakori szereplői a meséknek, nem valamiféle hordákban támadó nyálcsíkot húzó kártevők. Pedig azok, főleg ezek a meztelen csigák, amik eső után ezüstös takonnyal jelölik meg, merre vonultak és képesek 1 nap alatt egy kisebb bokrot felzabálni. Többféleképp lehetne védekezni ellenük, pl. őrizni is a növényeket, zsírral kikent befőttesüvegeket ásni a földbe vagy ultrahangos csigariasztót telepíteni. Azt hiszem ezekből az ötleteimből sem gazdagszom meg, szóval a kertészek szerinte csigamérget kell kiszórni és másnap összeszedni a tetemeket, mégsem komposztálhatunk csigával, ugyebár.
A francia konyha sem jó megoldás, gondolom az escargot, ami fokhagymás fűszerben csücsül a házában, az másfajta csigából van. Vagy lehet, hogy ha csigaházakba töltenénk a bepácolt meztelen csigákat, észre se vennék?
Gyerekkoromban nagyanyámék tanyáján volt valamilyen akna, ahol 10 centis meztelen csigákat is találtunk, azok akkoriban valóságos szörnynek számítottak. Van olyan csiga, ami most is annak számítana, az Archachatina marginata. 20 centisre is megnőhet, idesüss mekkora!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése