2012. augusztus 14., kedd

olimpiai infografika

A The New York Times érdekes grafikonokat, animációkat közölt az olimpia nevezetes számainak fejlődéséről, így a 100 méteres síkfutásról, a távolugrásról és a 100 méteres gyorsúszásról is; utóbbinál büszkék is lehetünk a múltra Hajós Alfréd révén. Bár magam a hosszabb távokat szeretem, nézni a 100, 200 és 400 váltó sprint a kedvenc számaim, most a 26 éves Usain "Legenda vagyok, csodáljatok, különben nem nyilatkozom!" Bolt a Pekingi Olimpiát ismételve (ebben is egyedülálló) mindhármat behúzta. A 100 méteres sprintről szóló videóból nekem leginkább a fejlődés a legmeglepőbb. Nem is az, hogy az 1896-os Athéni olimpián nyertes Thomas Burke most 20 méterrel futott volna be Bolt után, hanem a táplálkozásnak, futófelszerelésnek, pálya fejlődésének és még nem akarom tudni minek köszönhetően a leggyorsabb amerikai 8 éves (!) gyerek csak egy másodperccel maradna le az 1986-os bronzérmestől, a leggyorsabb 15-16 éves korosztályos pedig bronzot kapott volna az 1980-as olimpián.
Arra pedig kíváncsi leszek, hány másodperccel nyerik a 100 méteres gyorsúszást 2024-ben :)

2 megjegyzés:

  1. Addigra a genetikai dopping is erősen elterjedt lesz. Fizikálisan szerintem már a maximumra vannak járatva a sportolók. A ruházat és a cipő az még biztosan fejlődik. Ha jól emlékszem volt most olyan úszódressz, ami 100 grammot nyomott.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, meddig mehet el a géndopping, gondolom azért mielőtt farokúszót növesztenének, valaki megálljt parancsol neki. Rám mindenesetre hiába adnának 100 grammos úszóbugyit :)

    VálaszTörlés