2011. május 9., hétfő

családtámogatás

A szülést követően a kismama változatos támogatásokban részesül. Először van a terhességi gyermekágyi segély, mely 168 napra jár, ebből 4 hét a szülés elé hozható. Utána kapja a GYED-et a gyerek 2 éves koráig, ami talán a fizetés 70%-a, de a fizetés csak a minimálbér kétszereséig vehető igénybe. Aztán még van a GYES, ha szükséges, az már jelképes összeg, talán még 3 évig jár. Ja, a szüléskor van egyszeri anyasági támogatás, az meg a legkisebb öregségi nyugdíj 225%-a, ez most 64 125 Forint.
Ezeket ismertem, ezek voltak az első két gyereknél is. Annyiban volt könnyebb most az ügyintézés, hogy nem nekem kellett mennem kórházi igazolás alapján anyakönyveztetni, hanem még a kórházban megkaptuk (az anyakönyvi kivonat formátuma is változott). A TAJ kártyát se kellett külön igényelnem, a kórházból hazajövetel utáni héten postázták, ez így tök logikus, minek utaztatni és ügyfélszolgálatokban várakoztatni szülők ezreit, amikor minden adat már a kórházban is begyűjthető? A TGYÁS-t még a szülés előtt igényeltem, letölthető nyomtatványok, posta. Ugyanígy a szülés után postán adtam fel a családi pótlék és anyasági támogatás nyomtatványait is a kért csatolmányokkal, eddig még egy ügyfélszolgálatost sem láttam :)
Itt jöttek a meglepetések, mármint a 3 gyerek után járó extra támogatások:
-a családi pótlék összege két gyereknél 13 300/gyerek, háromnál 16 000/gyerek.
-3 gyereknél már akár havi 100 000 adókedvezmény is jár, bár ehhez majd' 700 000 bruttó havi jövedelem szükséges. Ezt is tudtam, mert már a magzat 91 napos korától igényelhető, így az idei évünket már kvázi háromgyerekesként kezdtük. Ugyanígy amúgy a "múlt rendszerben", 2010 év végi hónapjaira járt a havi 12 000 adókedvezmény.
-az iskolában kaptunk nyomtatványt, a gyerekek étkeztetésére ezentúl 50%-os kedvezmény jár, ez nem semmi summa, Eszternek 7 000 Forint körül van egy havi étkezés (napi háromszor) a suliban.
-ezen felül 3 gyerekeseknek jár ingyenes az tankönyv ellátás, ez mai áron kb. 15-20 000 Forint (évfolyamtól függ) évente az általános iskolában, azaz 3 iskoláskorúra akár évi 60 000 is lehet, persze csak addig, míg a legnagyobb nem éri el a 18 éves kort..
Nem mintha nem örülnék neki, de szerintem a fentiek részben ütik egymást, részben nem igazságosak. Az adókedvezményt mi másra kapnám, ha nem arra, hogy fizessem a gyerekek étkeztetését, taníttatását? Bele lehetne olvasztani az adókedvezménybe vagy a családi pótlékba. Persze nyilván nem ilyen egyszerű a megállapítása, az étkeztetés meg a tankönyvek az önkormányzat reszortja, a többi meg állami támogatás.
Ami viszont igazságtalan, hogy nem a jövedelem alapján adják a kedvezményeket, hiszen biztos sok 1 vagy 2 gyermekes család sokkal jobban rászorul, mint sok 3 gyermekes. De ezt a felvetésem is rögtön meg tudom támadni a másik oldalról, hiszen tudjuk mennyire van összefüggésben az ellenőrizhető jövedelem a valósággal.
Tehát lehet, hogy nem jó vagy igazságtalan, de evvan :)

3 megjegyzés:

  1. hát igen
    a mai valóság és az elektronikus ügyintézés

    már aki olyan "földhözragadt", nacionalista, hogy magyar párt mi több feleséget is választ :)

    de aki megkockáztatja a határtalan Európában és XXI. században hogy külföldi partnert választ, akivel házasságot sem köt, na az szívjon gázt, úgy rendesen.
    az automatikus ügyintézést nem lehet leállítani, és a bürokratizmust sem.
    így pl 2010 jan 20-án Ertl Daniel néven született gyermekem minden automazikusan kijött papíron Pap Daniel lett, majd pénzért személyes ügyintézés keretében, az egy hónapos gyerekemmel télvíz idején az APEH,OEP,MÁK, Önk-nál 3 hónap alatt el is lehetett intézni, hogy jó neve legyen a gyereknek. És a támogatások igénylése csak ez után jöhet....
    :(

    VálaszTörlés
  2. Ejha, neked aztán voltak bürokratikus kalandjaid is! A kórházas sztori se semmi, az még anyukámat is megviselte, ahogy Bálint születése előtt olvasta... mondjuk ő elég aggódós mostanában.

    VálaszTörlés
  3. Huhh, kijutott neked kórházi sztoriból és bürokratikus hercehurcából is...

    VálaszTörlés