2011. május 21., szombat

gyerekjátékok

A lányok egyre klasszabb játékokat kapnak. A legók és kirakók eddig is tetszettek, azok engem is szórakoztattak, Blankus baba pelenkázása és egy bólogatós fejű kiskutya egész napi ápolása kevésbé. Az utóbbi hónapban Eszter kapott két játékot is, ami megizzasztott. Az egyik egy kvíz, húzni kell egy kártyát, válaszolni a kérdésekre és ha jól válaszolsz, tovább léphetsz. Az érdekesség a kategóriákban rejlik. Az óvodás kérdésekkel még könnyen megbirkóztunk, az alsós is ment, de a felsőbb éveseknek paklijában már voltak meredekebb kérdések, pár példa:
Ki volt Magyarország utolsó király? (IV. Károly)
Melyik évben süllyedt el a Titanic? (1912)
Hol született Ady Endre? (Érdmindszenten)
A Naptól számítva hányadik bolygó a Jupiter? (Ötödik)
Mikor halt ki az Árpád-ház? (1301-ben)
Kinek mutatta meg Toldi Miklós a Budára vezető utat? (Rókalelkű Lacfi nádor)
Átlagosan hány százalék az óceánok sótartalma? (kb. 35%-os)
Ki az a reformkori politikus, aki Monokon született? (Kossuth Lajos)
Kinek az unokájának vallja magát Ady egy híres versében? (Dózsa György)

Van felnőtt pakli is:
Melyik országban rendezték az 1984-es téli olimpiát? (Jugoszláviában)
Hol írták alá az ENSZ alapokmányát? (San Franciscoban)
Melyik Kálmán Imre legnépszerűbb operettje? (A Csárdáskirálynő)
Hol volt 1813-ban a "népek csatája"? (Lipcse mellett)
Mi a benzol kémiai képlete? (C6H6)
Ki írta a Vihar című regényt a II. világháborúról? (Ilja Ehrenburg)
Mi a tej fehérjeanyaga? (Kazein)
Melyik ország nyerte Melbourne-ben az öttusacsapat olimpiai bajnokságot? (Szovjetunió)
Hogy hívták azt az orosz hadvezért, aki Napoleont legyőzte? (Mihail Kutazov marsall)
Mikor halt meg Marx Károly? (1883. március 14-én)
Hogy hívták Napoleon első feleségét? (Josephine Beaumarnais)
Ki volt az utolsó Árpád-házi király? (III. Endre (1301-ben halt meg))

Szóval 14 évesen csak azt kell tudnom, hogy 1301-ben halt ki az Árpád-ház, utána azt is megtanuljuk, hogy III. Endrével :) Az a gond az ilyen kvízes játékokkal, hogy elég egyszer végigjátszani egy paklit és legközelebb már tudjuk, mi a cink vegyjele. Az óvodás kérdésekkel (milyen színű a spenótfőzelék?) pedig sikerélményünk is lehet :)

A másik egy tuti süteményes játék ezt a nyuszi hozta. Nemrég a mozi után bementünk egy játékboltba, ott Eszter kiszúrta a polcon, jé, innen hozta a nyuszi! Szóval a sütis játék. Van egy 3x3-as rács és 9 sütemény, 3 szín és 3 forma, azaz mind különböző. Vannak kártyák kezdő szinttől haladóig, amin csak bizonyos információk szerepelnek, pl. a jobb felső barna, a középső kör alakú és az első oszlopban csak rózsaszín sütik vannak. A legdurvább szinthez elő kellett vennem a papírt és ceruzát, de megoldottam :) Most már Eszter is profi benne. Amúgy ezért nem szoktam elájulni a gyerekek produkcióitól, ha 2 hónapja Esztert egy ilyen játék elé ültetem, csak bambán néz, most ha valaki látja, azt mondaná, zseni. Pedig csak ráállt a gondolkodása. Mint amikor Sudokuztam a vonaton Pécs felé. Dombóvárnál már haladó voltam :)

Egy ideig persze most sokkal ritkábban vesszük elő ezeket a játékokat, itt van végre a nyár! Már alig várjuk a szünetet, klassz ez a suli, de a nyári kötetlenségnek nincs párja, nem kell időben feküdni, kelni, egész nap bandázhatnak, arról nem beszélve, hogy végre nem csak hétvégeken lehetnek közös programjaink. Egyre nehezebben bírják az iskolai korlátokat, 7 után a kertben ugrabugrálnának hétköznap is, hiszen világos van, meleg, bírják is, csak épp másnap suli... Már csak 3 hét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése