2011. április 8., péntek

Karsal - az érettségi

-Akkor tehát a politikai és gazdasági fordulatok kölcsönhatása a XX-ik században, kezdjen hozzá kérem! - mondta az elnök. Egy idős bácsi volt, eddig aki végzett, azt mondta, az ürge egy polihisztor, mindenhez ért! A tétel kidolgozására hagyott 20 percből hatot Karsal az elnök arcának tanulmányozásával töltött. Olyan mély barázdák voltak a töttyedt arcbőrén, mint valami bulldognak. Vagy mi is az a még ráncosabb, Shar pei? De hogy lehet ilyen sima, hogy borotválkozik? Karsal csak 1-2 éve borotválkozott, nem is minden nap, de ráncok nélkül is rendszeresen megvágta a felső ajkát. Biztos van az öregeknek külön borotva, csak ő sosem látta a boltban, a babacuccok sorába se nézett be még soha, nem csoda, ha elkerülte a figyelmét. Nade hogyan lehet technikailag megoldani, hogy a penge lekövesse ezeket a kis sugarú redőket? Nyilván nagyon puhának és rugalmasnak kell lennie, a borotvafejnek meg sokkal tágabb tartományban kellene mozognia... a 3-ik percben majdnem otthagyta a témát, de aztán eszébe jutott, hogy ez érdekes kérdés lehetne a fizika érettségin, hiszen átölelhetné a mechanika törvényeit, anyag-jellemzőket, sőt, még némi dinamikát is bele lehet keverni. Negyedikben, fizika fakultációs lett, méghozzá a fizika tanár, Vazulbá javaslatára. Vazulbá elsőben az első fizika órán mintegy szintfelmérőként azt kérdezte tőlük egy 10 perces röpdoga keretében, hogyan marad a repülő a levegőben. Karsal előző nap látott a tévében erről a témáról egy gyerekeknek szóló rajzfilmet, tisztán emlékezett a szemléletes ábrákra. Azóta évekig csak bukdácsolt fizikából is, de Vazulbá szerint ő csak egy elkallódó tehetség, annyira mély benyomást tett rá az a röpdoga a madaras hasonlatokkal és rajzokkal. A hatodik percben Gundi, a földrajztanár kiszúrta, hogy Karsal az elnököt bámulja réveteg tekintettel.
-Valami gond van, fiacskám?
-Ööö... semmi, semmi. - Karsal nem szerette a történelmet, semmi értelmét nem látta a múlttal foglalkozni. Viszont vele együtt felelt Ani is, akire már régóta hajtott (tök feleslegesen, persze), úgy gondolta valami szellemes felelet kell, hiszen érettségin rizikózni, az az igazi rakkendroll! Egyszer már megpróbálta így lenyűgözni Anit. 2 éve történt, a büfé előtti sorban Ani kettővel mögötte állt. Karsal a büfést akarta oktatni, hogy rossz a kiírás, az tulajdonképpen papírzsebi és nem zsepi, hiszen a zsebkendő szóból eredeztethető. - Na húzzál innen, de tüstént! - mondta akkor a raktárból a büfés részeges férje, így hát kénytelen volt elsomfordálni. Ezt a kisstílű csorbát most végre kiköszörülheti! A bukástól nem félt, 2 hete véletlenül kihallgatta az ofő beszélgetését az igazgatóval, "meg van ígérve", a négycével nem lesz gond!
A tétel kidolgozásához az a maradék 14 perc tulajdonképpen sok is volt, még az is belefért, hogy levegye a történelmi atlaszt és megnézze a két világháború fontos dátumait. Elhatározta, erre fogja építeni a feleletét.
-Igen, tehát a huszadik században két világháború volt. Az egyik 1914-ben tört ki, a másik 1939-ben. Ez nagyon rossz volt a gazdaságnak...
-Fiam, ugye értette a kérdést? - kérdezte az elnök, akinek ez a három mondat tökéletesen elég volt felmérni, hogy a srác totál nincs képben.
-Milyen kérdést?
-Az elnök úr a tétel címére gondolt! - vágott közbe Gundi.
-Ja, vagy úgy! - már Ani is őket figyelte, eljött az én időm, gondolta Karsal. - A tétel címe szerintem helytelen. Azt gondolom, a kölcsönhatás nem megfelelő szó a politikai és gazdasági viszonyok esetében. Kölcsönhatásról inkább kémiai folyamatok, fizikai jelenségek kapcsán beszélhetünk! - huhh, ez most nagyon tudományosan hangzott, gondolta. - Vegyük például a borotválkozást! - te jó ég, ez a kis fasz bekattant, gondolta Gundi és idegesen fészkelődött. - Hiszen van-e remekebb példa, mint a borotva pengéjének és az arcbőrnek a kölcsönhatása? - most a kölcsönhatás szót nyomta meg. - Nehéz ezt átlátni, ha feszes bőrről van szó, de mi van ha ráncos az ember arcbőre? - az elnök mosolygott, látszólag csak ő nem volt zavarban a bizottságban, épp azt számolgatta magában, hogy a hosszú évek alatt hány ilyen esete volt, és hogy átlagosan 5 vagy 6 évente fut bele egy ilyen magát viccesnek gondoló idiótába. Karsal folytatta. - A penge és a bőr közti súrlódás...
-Elég! - ocsúdott fel Bagcó, az ofő! - Karsal, maga ezt komolyan mondja? Ez az érettségi bizottság megcsúfolása!
Karsal oldalra sandított, csalódottan látta, hogy Ani a papírjára néz és ír. Az ofő közbeszólásával oda a terve, ő azt akarta, hogy az elnök valahogy magára vegye és utána mindenkinek híresztelhesse, hogy megalázta az érettségi elnököt. Az elnök azonban szelíden mosolygott, látszott rajta, hogy élvezi a helyzetet.
-Fiam, felejtsük el ezt az utóbbi pár percet, biztos izgul!- mondta ravaszul.
-Nem izgulok, ne tessék azt gondolni! - érezte Karsal, hogy most őt alázzák, ráadásul ez a "ne tessék", hát ez vérciki volt, mint valami taknyos, Ani tuti meghallotta.
-Segítek. Valószínűleg olyan politikai fordulatra kell gondolni, mely elég jelentős volt ahhoz, hogy kihatása - direkt nem mondta a kölcsönhatást, gondolta Karsal - legyen a gazdasági folyamatokra. Tudna ilyet említeni?
-56-os események? - mondta megtörten Karsal pár másodperc gondolkodás után.
-Nagyon jó! Ne is menjünk bele az 56-os eseményekbe mélyebben, az olyan unalmas! Milyen hatása volt a forradalomnak a gazdasági folyamatokra?
Karsal azt sem értette pontosan, hogy mire kell gondolni a gazdasági folyamatoknál, agya lázasan keresett ideillő kifejezést, ez a taktikája sokszor bejött, bedobni valami kulcsszót és a tanár majd akaratlanul is segít.
-Az 56-os eseményeknek súlyos hatása volt a nehézipari termelésre.
-Igen, mire gondol pontosan? - kérdezte az elnök, de közben bátorítóan bólintott.
Huhh, gáz van, ez nem segített. 56-ról sem tudott sokat, csak a Béla szomszéd kárálására emlékezett október 23-áról. Béla meggyőződéses kommunista volt, ő jellemezte így magát, október 22-én már mindenkit leszólított a lépcsőházban, hogy - Dehát kit ünneplünk? Akit most ünneplünk, azok is kommunisták voltak! Miért nem ünnepeljük Rákosiékkal együtt, ugye? - Az összeesküvés elméletek terjesztőihez hasonlóan tömören próbált meg részigazságokat hatásosan tálalni. Ez persze nem ment neki, mindenki lerázta. Ezzel még megpróbálkozhatok, gondolta Karsal.
-Nos, érdekes politikai helyzet alakult ki 56 októberében. Illetve minden korábban kezdődött és sokkal tovább tartott, mint tudjuk. - érezte, hogy belelendül. - A forradalom a kommunisták ellen zajlott, de az élére is kommunisták álltak, tehát politikailag nem történt nagy változás. - Az elnök petyhüdt arcbőrén meglepően feszes rángatózást vett észre, de folytatta. - A nagy káoszban csak bűnbakokat kerestek, nagy szerencséjükre a szovjetek bevonulása elterelte a figyelmet az igazi helyzetről. Politikai változás tehát nem történt, de a Szovjetunióval szorosabb kapcsolatok kihatással voltak a gazdaságra is. A kétszínűen viselkedő kommunistákat tehát megbüntették...
-Elég! - csattant fel az elnök.
-Ööö... köszönöm, vagyis... Karsal, kérem menjen ki! - mondta Bagcó és idegesen figyelte, ahogy az elnök reszketve törli meg a tarkóját egy monogramos vászonzsebkendővel.
A diákok jogai a 90-es évek végére már tudatosultak a tanárokban is, pont akkor alakult meg Karsaléknál is a diákönkormányzat, amit akkoriban még senki nem tudott hova rakni. Az elnök kimagasló intelligenciával bírt. Karsal kettessel átment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése