2011. április 15., péntek

Karsal - Lú halála

A 30 éves érettségi találkozó a meglepetéseké volt. Azon már senki nem ütközött meg, hogy a volt osztálytársak nagy része már őszült, még nagyobb része elhízott. Kivéve Fecót, aki úgy nézett ki, mint James Bond. Az egykor kövérkés, csak a tankok iránt érdeklődést mutató kissrác kitűnő minőségű öltönyt viselt, ám izmos alakját és napbarnított bőrét ez sem fedhette el teljesen. Az egyetemen az utolsó évben részt vett a NASA egy internetes pályázatán (ez a 90-es évek végén még ritkaság volt), ahol egy tanulmányutat nyert az USA-ba. Más kelet-európai diákokkal repült Houstonba, ahol körbevezették őket és részt vettek egy két napos kurzuson. Itt az egyik tanárnak nagyon megtetszett a csendes, pufók gyerek, aki meglepő hadászati ismeretekkel rendelkezett és világos elképzelései voltak a fejlesztési irányokról. Az események felgyorsultak, Fecó 2000-ben már a Texas A&M egyetemen kezdte PhD tanulmányait, az utolsó évében a Lockheed Martin ösztöndíjával. A doktorijával a zsebében már állása is volt, 30 éves korára már a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztésével foglalkozó kutatóközpont vezetője lett. Rengeteget utazott, csajozott, egyszerűen minden összejött neki. Szerénységét megtartotta, mégis mindent tudtak róla, hiszen akik korábbról ismerték, akaratlanul is kikérdezték, amikor meglátták valami bombázóval az oldalán.
A másik meglepetés az volt, hogy Lú nem vett részt a találkozón. Meghalt. Karsal tudott róla, két éve történt, de hagyta, hogy a magát bennfentesnek érző osztálytársa mesélje el elcsukló hangon. Négy éves kisfiát hagyta itt - mondta gyászosan. Karsal abban sem volt biztos, hogy Lú fia tud róla, hogy apja meghalt. Vagy egyáltalán arról, hogy neki is volt apja, ugyanis még egy éves sem volt, amikor anyja összeállt egy román teherhajó kapitányával és elköltözött. "Itt hagyott, mint Pelikánt a felesége, az is egy román uszályossal szökött meg!". A gyereket Karsal sosem látta, mégis közelinek érezte magához. A neve miatt. Kaletnyák Lajos ugyanis nagyon trükkösen Opelnek nevezte el. A 2020-as években a hirdetések irányították a világot, az ember a homlokát is eladhatta, mint reklámfelületet. Lú nagy ötlete az volt, hogy Opelnek nevezi a fiát, úgy hallotta, hogy Opel is férfi volt, tehát ez fiúnév, a vezetéknév/keresztnév különbség nem nagyon érdekelte. Ahogy akkoriban már az MTA nyelvtudományi intézetét sem. A feleségét még annyira sem, beletörődött, kicsit még el is hitte, hogy ezzel Opelke jövőjét alapozzák meg. Eleve emiatt lett fiú, pont abban az évben lehetett már a társadalombiztosítás terhére is genetikai segítséggel meghatározni a születendő gyerek nemét. Márpedig Opel csak fiú lehet, gondolta Lú.
Megtörtént a névadás és Lú írt az Opel hazai importőrének, hogy hajlandó eladni reklámként a fia nevét. Az Opel marketingese már dörzsölt volt, minden felület érdekelte, amikor azonban megtudta, hogy a nevet Lú már anyakönyveztette, alig bírta visszatartani a röhögését.
-Köszönjük, az Opelt nem érdekli ilyen fajta reklámfelület.
-Egy hónapja sem volt a tévében, hogy még logó tetoválásokért fizettek!
-Értse meg, azokat cégünk tudja ellenőrizni, közéleti emberekkel, sportolókkal, modellekkel tudunk ilyen szerződéseket kötni. Egy csecsemőnél ilyet nem vállalhatunk, gondolja meg, mi lenne ha Opel névvel sorozatgyilkosként híresülne el az ember?
Lú dühös volt, ha ezt tudja, akkor ő is Martinnak, Kevinnek vagy Brendonnak nevezi a gyerekét, mint minden normális ember.
46 éves korában halt meg. A Levédiai Manna nevű hazai energiaital Siófokon kisajátította a strandot és állandó rendezvényeket tartott. Lúnak sosem volt rendes állása, alkalmi melóként 2022 nyarán a Manna Beach színpadán a koncertek alatt teljes testfestésben kellett élő installáció részeként pózolnia. Megvolt mindenkinek a pontos helye, de ő azt gondolta, az a 60 centi nem sokat számít és a színpad legszélén feszített a piros felfestés mögött, onnan jobban figyelhette a táncos csajokat hátulról. A mobil kameradaru a tűzijátékkal együtt nagy ívben sebesen kezdett körözni a színpad felett, hogy a rendező utasításai szerint "extrém dinamikus fless-mósönsotokat" vehessen fel egyszerre a színpadról és a közönségről.
Lú csak egy nagy ütést érzett a tarkóján, felfogni már nem volt ideje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése